Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalacja antenowa w domku (minikablówka?)

geograf 08 Paź 2008 08:18 2262 27
  • #1 08 Paź 2008 08:18
    geograf
    Poziom 9  

    Witam! Jestem początkującym w tej dziedzinie i rposze o porady i sprawdzenie schematu:
    (lokalizaja okolica Tarnowa)
    1.TV naziemna na wzmacniaczu:WWK-861

    2.do wejścia VHF podpinam antenę(TVP1 z Krakowa)

    3.do wejścia UHF1 podpinam siatkową, lub (TVP2 Tarnów, TVPInfo Tarnów, Polsat Tarnów)

    4.do wejścia UHF2 podpinam siatkową lub jak wyżej na kierunek "Sucha Góra" DVBT (przyszłość)

    5.do wejścia UHF3 podpinam sygnały z wyjść RF 4 lub 5 tunerów sat (podpiete do siebie po kolei "szeregowo")

    6.do wejścia FM podpinam antenę FM

    7.wyjście wzmacniacza OUT podpinam do wejścia antenowego w TYM multiswitchu

    8.wyjścia z multiswitcha rozprowadzam do domu do 5 gniazd antenowych do 4 lub 5 podpinam tunery sat a ich wyjśćia RF spinam po kolei (czytaj punkt 5) i wpuszczam w naziemną

    proszę jakiegoś fachowca o opinię czy będzie to tak działać czy może tunery sat zsumować TAKIM modulatorem i dopiero w naziemną?

    na chwilę obecną 4 tunery sat są spięte szeregowo po RF i obraz jest dobry

    0 27
  • #2 08 Paź 2008 08:23
    irekr
    Moderator

    Osobiście nie mam uwag do przedstawionej koncepcji. Jeżeli masz chociaż trochę wiedzy i doświadczenia z tej dziedziny to powinno działać bezproblemowo.
    Jeżeli tunery sat sa połączone szeregowo i działa to dobrze to nie ma sensu wkładać sumator.
    Być może trzeba będzie powkładać dodatkowe filtry na poszczególne wejścia ale to się okaże "w praniu".

    0
  • #3 08 Paź 2008 08:41
    geograf
    Poziom 9  

    Chodzi o filtry kanałowe? Właśnie obawiam się siatkówki pod tym względem, i jeszcze "przesterowania" wzmacniacza stąd moje wątpliwości...

    0
  • #4 08 Paź 2008 12:19
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    geograf napisał:
    ... obawiam się siatkówki pod tym względem, i jeszcze "przesterowania" wzmacniacza stąd moje wątpliwości...

    Tego wzmacniacza NIE ma się co obawiać.

    Przecież do samej anteny , nigdy nie dostaniesz sygnałów ( z nadajnika ) o poziomie większym niż 73dB (75Ω).

    Pozdrawiam.

    0
  • #5 08 Paź 2008 13:24
    irekr
    Moderator

    Nigdy nie wiadomo,kiedy wzmacniacz z anteny siatkowej będzie nadajnikiem.
    Najlepiej daj sobie siana z ta siatką, postaw jedna YAGĘ (lepiej LP)na Tarnów i będziesz spał spokojnie.
    Pierwsze Przykazanie Anteniarza: ANTENA SIATKOWA NIE JEST ANTENĄ.
    jak możesz to podaj swoja pozycję z google world, będziemy wiedzieć o czym mówimy...

    0
  • #6 08 Paź 2008 20:02
    geograf
    Poziom 9  

    W siatkowej zamiast wzmacniacza mam symetryzator (obecnie), ale osobiście też mam odrzut do siatkowej anteny...

    Współrzędne geograficzne
    N E
    50,155042 ° 21,192341 °
    50 ° 09 ' 18,2 '' 21 ° 11 ' 32,4 ''

    obecnie jest
    TVP1 z Krakowa/Chorągwica k 10 antena ATV 12/10
    reszta siatkowa na Tarnów
    TVP2 k22
    Polsat k 60
    TVP Info k57
    TVN 35 (strasznie sieje)

    poza tym mam silny sygnał 1 i 2 z Kielc ale skupiam się na Tarnowie i Krakowie

    najgorszy obraz na chwilę obecną mam na TVP2 (nie licząc TVN)

    0
  • #7 09 Paź 2008 09:47
    kasprzyk
    Specjalista elektryk

    Witam

    O wzmacniaczu WWK-861 - możesz poczytać tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=936567&highlight=wwk+861&sid=

    Bardzo istotne jest, żeby nie przesterować jego wejść, z drugiej strony, jego wyjście powinieneś wysterować min. na 90, 95% mocy, czyli załóżmy 95dB/mikroV Max poziom wyjściowy multiswitcha to 86dB, czyli przed wejściem na multiswitch zastosuj stały tłumik - jakiej wartości - dopasuj lub poszukaj specyfikacje Twojego multiswitcha .


    Pzdr

    0
  • #8 09 Paź 2008 10:05
    geograf
    Poziom 9  

    Czekam właśnie na multiswitch ale widze, że ma on na wejściu naziemnej sterowanie poziomem jakie okaze się w praktyce
    MULTISWITCH
    @kasprzyk widzę, że przeszedłeś "swoje" z tym wzmacniaczem, jak się sprawuje finalnie?

    0
  • #9 09 Paź 2008 10:10
    kasprzyk
    Specjalista elektryk

    Od tamtego czasu (montażu) wielki spokój - niech tak pozostanie ;)
    Oczywiście ta firma, to solidny sprzęt.
    pzdr

    0
  • #10 09 Paź 2008 10:15
    irekr
    Moderator

    Dobra szerokopasmowa antena na Tarnów powinna "uspokoić" sytuację.
    Trochę dziwny jest ten kiepski odbiór na 22gim kanale, powinno być najlepiej ze wszystkich sygnałów tarnowskich....
    A TVN: cóż, system antenowy jest do Ciebie ustawiony bokiem, charakterystyka jest kierunkowa...

    0
  • #11 09 Paź 2008 10:27
    geograf
    Poziom 9  

    dlatego TVN'em się akurat nie przejmuję - poleci z satelity ;), mają charakterystykę kierunkowa na N od nadajnika niestety...
    a anteny myślę zastosować jak w 1 poście (tyle, że chyba bez siatkowej)

    0
  • #12 11 Paź 2008 22:01
    geograf
    Poziom 9  

    Zestroiłem wszystko pięknie działa (prawie), nawet na siatkówce bo z pośpiechu jej nie wymieniałem, ale pojawił się jeden problem po RF leci w sumie 5 tunerów obraz jest dobry, ale na jednym kanale pojawia się pasek "wyginający" lekko obraz i przesuwający się z góry na dół na 2 z 4 TV, przy czym na 1 wygina obraz o ok 1 cm a na drugim o jakieś 5cm i czasem tak jakby "zrywa" obraz (przez chwilę skacze) na tym jednym TV.
    Nie mam pojęcia co to może być, (za mocny sygnał?) proszę o rady i wskazówki...

    0
  • #13 11 Paź 2008 23:18
    kasprzyk
    Specjalista elektryk

    na jednym programie z tych pięciu tunerów - jesteś pewny, że nie dzieje się to w minimalnym stopniu na innych programach ?
    wyłącz modulację tego tunera - zobacz co się dzieje "pod nim" (pod nośną) wstaw separator galwaniczny na ten tuner, może są jakieś problemy "napięciowe", podmień tuner z innym (lub modulator)

    Pzdr

    0
  • #14 11 Paź 2008 23:51
    geograf
    Poziom 9  

    Inne są ok, ten jeden tuner ma modulator zewnętrzny reszta wbudowane zmieniałem kolejność - to samo... ale ten TV jest starszawy i "kombinowany" troszkę bo z komisu dla babci kiedyś kupiony) niby orion a podzespoły philipsa chyba. Aha i jeszcze tego programu podczas strojenia nie łapie tylko przechodzi dalej...

    0
  • #15 12 Paź 2008 11:17
    Olek II
    Moderator

    Witam, ten wzmacniacz ma wejścia selektywnie strojone, ale oprócz UHF3 i to może być problem z wyginaniem. Wyjścia RF tunerów muszą być ustawione min 2-3 kanały od siebie. Prawdopodobnie antena siatkowa przesterowuje któryś sygnał lub się pokrywa z którymś programem. Powypinaj wszystkie anteny naziemne i zobacz obraz z tunerów. Jeśli będzie ok to trzeba przestroić któryś tuner. Pozdrawiam.

    0
  • #16 12 Paź 2008 12:15
    geograf
    Poziom 9  

    Wypięcie naziemnych nic nie daje...

    0
  • Pomocny post
    #17 12 Paź 2008 12:51
    Olek II
    Moderator

    ......to spróbuj ominąć wzmacniacz. Zepnij wejście z wyjściem i popatrz na telewizor czy będzie wyginało obraz. Do czegoś dojdziemy.

    0
  • #18 12 Paź 2008 13:58
    geograf
    Poziom 9  

    Pod latarnią najciemniej... skupiłem się na Tarnowie a z Chorągwicy na 33 nadaje tvp2 a ja tuner dałem na 32 :) przestawiłem na 30 i all OK, w każdym razie dzięki piękne za pomoc (chociaż mnie bierze żeby jeszcze troszkę sygnał tvp2 poprawić bo coś tak leciutko "mrowi")

    Kurcze, pochwaliłem się zbyt szybko chwilkę było ok a teraz znowu, troszkę mniejszy pasek ale się przesuwa... Jak połączę bez wzmacniacza tak samo. Co chwilę ciemniejszy pasek i wygina obraz o ok. 1 cm

    0
  • #20 12 Paź 2008 17:16
    geograf
    Poziom 9  

    W zasadzie na 2... na jednym w postaci troszkę ciemniejszego paska (prawie niewidoczny) no i na tym feralnym z odgięciem, na 2 pozostałych OK.

    0
  • #21 12 Paź 2008 19:16
    Olek II
    Moderator

    ... to jeszcze zamień kolejność przewodów z rozgałęźnika. Jeśli nic się nie zmieni, to odłącz wszystkie przewody z rozgałęźnika i po kolei wkręcaj sprawdzając jakość obrazu, może to być różnica potencjałów. Nie wiem czy całe to ustrojstwo jest zasilane z tej samej fazy, mało danych.

    0
  • #22 12 Paź 2008 19:34
    geograf
    Poziom 9  

    Rozgałęźnika znaczy multiswitcha? Zasilanie z tej samej fazy.

    Zastanawiam się jeszcze czy siatkowej nie zamienić na TAKĄ bo ma w domu, albo na TAKĄ, bo TVP2 mogło by być lepsze.

    0
  • #23 13 Paź 2008 09:47
    Olek II
    Moderator

    .... antena na razie niech zostanie. Skup się na zasilaczu do niej, a pytałem czy telewizory są na tej samej fazie. Czasem tak jest w bloku przy tv kablowej, różnica potencjałów takie cuda też porafi robić. A wypinaj kable antenowe z rozgałęźnika RM3F na telewizory . Tylko uważaj, bo jeśli zgadłem to różnica napięć może być duża, nie trzymaj rozgałęźnika i efki od kabla z telewizora gołymi rękami może poszczypać nieprzyjemnie.

    0
  • #24 13 Paź 2008 10:24
    geograf
    Poziom 9  

    Nie mam rozgałęźnika sygnał rozdziela multiswitch (opis instalacji w 1 poście), a na siatkowej mam symetryzator, a co do zasilania TV to 3 są na tej samej fazie 1 na innej ten co wygina jest na tej samej co 2 inne.

    0
  • #25 13 Paź 2008 10:43
    Olek II
    Moderator

    ...powoli czegoś nie rozumiem, multiswitch rozdziela sygnał z konwertera na wejście tunerów sat. Jak masz podłączone telewizory, albo w jaki sposób połączone, jak im dostarczasz sygnał?.

    0
  • #27 14 Paź 2008 08:21
    Olek II
    Moderator

    ...to taj jak napisałem powyżej, odłącz wszystkie tv i zacznij od tego "podejrzanego podłączaj kolejno i obserwuj obraz.

    0
  • #28 22 Paź 2008 22:49
    geograf
    Poziom 9  

    Doszedłem wreszcie czemu wygina... jak pisałem wcześniej tuner posiada zewnętrzny modulator... trzeba go było "lekko" tyknąć. Także na razie jest OK

    0