Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner YAMAHA RX-V530RDS wyłącza się.

mifak 08 Paź 2008 12:04 3050 9
  • #1 08 Paź 2008 12:04
    mifak
    Poziom 13  

    Witam. Mam Amplituner YAMAHA RX-V530RDS. Po załączeniu przyciskiem st-by załączy się na ok 3 sek. i wyłączy. W momencie gdy jest załączony można zmieniać imput select i inne funkcje. Napięcia wychodzące ok. Przeciążenia nie zauważyłem. Co może być tego przyczyną. Pozdrawiam i oczekuję ew. sugestii.

    0 9
  • #2 08 Paź 2008 13:02
    rtv-kk
    Poziom 21  

    Gdy załączy się na te 3 sek. to czy jest fonia na wyjściach?

    0
  • #3 09 Paź 2008 19:23
    mifak
    Poziom 13  

    Właściwie to załączy się na ok 1 sec. i w tym czasie nie ma fonii.

    0
  • #4 09 Paź 2008 20:21
    Diagran6
    Poziom 25  

    Był podobny wątek. Z tego co pamiętam - przyczyną był tranzystor sterujący cewką przekaźnika załączającego trafo główne (na płytce zasilacza stand by).

    0
  • #5 09 Paź 2008 20:23
    mifak
    Poziom 13  

    Ok. Jutro podstawię ten tranzystor i dam zanać. Dziękuję na razie. Podzro.

    0
  • #6 13 Paź 2008 11:53
    mifak
    Poziom 13  

    Witam pononwie. Podstawiłem ten tranzytor niestety brak poprawy, dalej wyłącza się po ok 1 sek. Może ktoś z kolegów miał taką usterkę. Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam

    0
  • #7 13 Paź 2008 12:17
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Do procka dochodzą 2 szyny protect, sprawdź jakie są na nich stany. Pierwsza idzie od układu sprawdzającego napięcia a druga od stałki na wyjściach. O ile się nie mylę to na pierwszej powinien być stan wysoki (ok 3.5V) a na drugiej niski (0V).
    Jeśli masz serwisówkę to powinno być opisane które to szyny i jakie stany na nich być powinny.
    Miałem tak z jedną Yamahą że niby wszystkie napięcia były ok a się wyłączała, okazało się że układ odpowiedzialny za sprawdzanie napięć zasilających procki był uszkodzony, same napięcia były ok ale opamp który je sprawdzał był uszkodzony. Po wymianie sprzęt ruszył.

    0
  • #8 15 Paź 2008 10:48
    mifak
    Poziom 13  

    Witam. Prośba do kolegi, który ostani napisał wskazówkę o podanie nr Ic tego układu porównania napięć. Ew gdzie się znajduje w sprzęcie.

    0
  • #9 15 Paź 2008 13:10
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Nie wiem dokładnie który to jest IC, nie mam serwisówki do tego modelu a w innych będą inne oznaczenia, może też być to zabezpieczenie rozwiązane w całkiem inny sposób. Jeśli masz serwisówkę to podaj link albo przyślij.
    Znalazłeś te szyny od protect dochodzące do procka? Jakie są na nich napięcia?

    0
  • #10 16 Paź 2008 11:30
    mifak
    Poziom 13  

    W tym problem, że nie mam serwisówki.

    0