Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłaczyc 3 głośniki(sony,JBL) i 2 wzmacniacze blaupunkt

splendorrafal 08 Oct 2008 21:47 2231 5
    splendorrafal
    Level 10  
    Witam. Robię zabudowę i mam problem mianowicie z podłączeniem 3 głośników i 2-ch wzmacniaczy. Posiadam 2 głośniki 12" Sony Xpold XS-L124P5B i 1 głośnik JBL 15" GTO 1502D,do tego chce podłaczyc 2 wzmacniacze blaupunkt Gta 480.miałem zamiar je zmostkować co by dało na 1 głośnik(4ohmy) 150 watt w RMS, co mnie do konca nie zadowala.co radzicie?możne spiąć te 3 głośniki w tak żeby był 1 Ohm i kupić wzmaka pod to,a te blaupunkty wykorzystać na głośniki na drzwiach. Proszę pomóżcie, z góry dziękuję za wszyskie porady.
    maxtz
    Level 27  
    Po pierwsze po co tyle głośników???
    Po drugie raczej nie spina się razem głośników o różnych parametrach.
    Po trzecie ten wzmacniacz jest za słaby aby poradzić sobie z jednym głośnikiem.
    Moja rada sprzedać wszystko kupić jeden porządny głośnik 15" i do tego odpowiedni wzmacniacz ;)
    splendorrafal
    Level 10  
    nie wiem po prostu tak sobie wymyslilem i postanowilem tak zrobi,zeby gralo i oko cieszylo :D dużo starań włożyłem by zdobyc w dobrej cenie te glosniki wiec odpada sprzedaż,a do tego juz mam gotowa zabudowę. dlaczego wychodzisz z założenia ze ten wzmak nie pociągnie tych głośników?
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    W takim razie włóż wszystkie trzy , ładnie je oklej i podłącz tylko jeden.
    Będzie ładnie wyglądało i w miarę grało. :D .
    A teraz "łopatologicznie" postaram się wytłumaczyć dlaczego.
    Głośniki nawet jednego rodzaju w różnych obudowach mają różną odpowiedź impulsową i dlatego jeśli już decydujesz się na włożenie dwóch głośników to robisz w takich samych obudowach.
    Jeszcze prościej rysunkowo:
    wyobraź sobie, że każdy z poniższych znaków w linii jest jednostką czasu.
    Głośniki 1) jest zw obudowie zamkniętej 2) w BR zachowują się tak pod wpływem impulsu :
    1) ...Bum..... ;
    2) ....Bumm... ;
    czyli razem :
    1)+2) ...Bummm... ;
    Jak już na "Elce" było napisane :
    Skrzynia robi "Bum" a "to walcowate" robi "Bummm" - i dlatego nie kupuje się "tego walcowatego"
    Ty chcesz z dwóch różnych skrzyń lub dwóch różnych głośników w skrzyniach zrobić efekt "tego walcowatego".
    Lepszym i tańszym rozwiązaniem , które da taki sam efekt jest kupno "walcowatego" Blaupunkta i ładnie go obudować według upodobań.
    Mimo, że głośniki nie są "najwyższych lotów" to i tak sądzę że sprzedając je wystarczy kasy na "walcowatego" Blaupunkta.
    maxtz
    Level 27  
    splendorrafal wrote:
    nie wiem po prostu tak sobie wymyslilem i postanowilem tak zrobi,zeby gralo i oko cieszylo :D dużo starań włożyłem by zdobyc w dobrej cenie te glosniki

Po prostu było najpierw się zapytać a potem kupować sprzęt - nie zawsze to co ładnie się świeci jest dobre ;)
    W tym momencie masz trzy słabe jakościowe głośniki i do tego średni wzmacniacz i nie masz jak tego sensownie podpiąć aby to dobrze zagrało :(
    Podtrzymuje moją wcześniejszą wypowiedź sprzedaj to wszystko a jak będziesz miał gotówkę to pytaj co kupić - pomożemy ;)
    splendorrafal
    Level 10  
    a jak by zrobic kazda skrzynie do osobnego glosnika?