Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Electrolux EW1110T - głośna praca bębna

arturmodz 08 Oct 2008 21:53 5815 9
    arturmodz
    Level 10  
    Bardzo głośno pracuje bęben, w szczególności podczas odwirowania. Wczoraj żona zauważyła, że bęben się przesunął w lewo, ponieważ nie mogła go otworzyć.

Mam wrażenie że łożyska dogorywają. I pewnie coś jeszcze...

Proszę o informację, czy w warunkach domowych bez specjalistycznych narzędzi poradzę sobie z naprawą. Proszę o instrukcję. Gdzie najlepiej i najtaniej kupić części?
    maciejka31
    Level 15  
    Witam wymiana łożysk w tej pralce jest dość kłopotliwa i czasochłonna ale można to w warunkach domowych zrobić co do części zamiennych to w sklepach z cześciami agd lub samymi łożyskami
    wiire
    Level 12  
    Sprawdź czy zbiornik z bębnem wisi na sprężynach, oraz czy nie urwał się któryś amortyzator od dołu.
    arturmodz
    Level 10  
    Czy mogę prosić o wystawienie rysunków technicznych lub jakiejś dokumentacji?
    Na czym polega kłopotliwość wymiany łożysk. Ile czasu może zająć taka naprawa średnio rozgarniętemu technicznie gościowi jak ja?
    maciejka31
    Level 15  
    Witaj niestety nie posiadam rysunków technicznych tej pralki dla porównania powiem że mi to zajmuje jakieś 3 godziny ale ja zajmuję sie tym od 12 lat
    arturmodz
    Level 10  
    Ok, czekam, może ktoś jeszcze może mi pomóc?
    arturmodz
    Level 10  
    Wreszcie rozebrałem pralkę. Lewego łożyska... nie ma. Wypadły kulki, pojawiła się rdza, simering kompletnie zniszczony. Tak więc wymienię lewy zestaw. Natomiast nie wiem czy warto wymieniać prawe, które wygląda dobrze, nic z niego nie cieknie. Doradźcie.
    Co do odkręcania łożyska: wystarczył gruby śrubokręt i rozsądne uderzenie w niego młotkiem. Nie musiałem robić zestawu otwierającego. Amortyzatory także wyglądają dobrze i prawidłowo się zachowują.
    jarokx
    Level 15  
    Jak już rozebrałeś to wymieniaj dwa....
    wiire
    Level 12  
    Nie zapomnij wymienić simeringi na nowe, bo woda szybko załatwi nowe łożyska.