Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Belinea LCD 10 17 15 - gasnie po ok 2sekundach

machu8 09 Paź 2008 16:01 3937 5
  • #1 09 Paź 2008 16:01
    machu8
    Poziom 10  

    Witam ;) Problem dotyczy monitora LCD Belinea 10 17 15 AA111717 otoz po wlaczeniu pojawia sie normalny obraz [jasnosc,kontrast,kolory itd wporzadku] a po 2 sekundach gasnie - tresc jest widoczna, wyglada jakby gasly swietlowki.. :( Prosze o pomoc, porade co moze byc przyczyna takiego zachowania.

    z gory dziekuje i pozdrawiam.

    0 5
  • #2 09 Paź 2008 18:02
    Richi
    Poziom 39  

    No bo gasną świetlówki.
    Możliwości jest kilka, inverter uszkodzony, świetlówki uszkodzone, ewentualnie sterowanie inverterem ale to już rzadko.
    Otwórz i sprawdz inverter najprawdopodobniej uszkodzony jeden z transformatowrów i przy okazji też tranzystory kluczujące.

    0
  • #3 17 Mar 2010 20:59
    folio
    Poziom 17  

    ...ja się przypnę do tematu bo mnie WYWALILI z moich tematów o tej treści?!

    Ja mam podobny objaw. Sprawy tego typu były już poruszane tu na forum.
    Chodzi o to że wystarczy wpisac w szukanoi BELINEA 10 17 15 a wyskoczą tematy. Większość jest zamknięta.
    Dobrze.

    Ja miałem taki objaw. Włączam sobie monitor do prądu i do komputera. Naciskam włączenie i zaświeca się na 1 - 2 sek po czym gaśnie. Oczywiście obraz jest ale podświetlanie pada. W trakcie tych 2 sek widać obraz i paski poziome.

    Na forum poczytałem sporo postów i doszedłem że można by zmienić tranzystory z kondensatorem na uszkodzonej sekcji.
    Za transformator nie biorę się bo nie mam zamiennika i zakładam z góry po przeczytaniu postów że padaka jest na tranzystorach "kluczujących" jak to jest opisane.
    OK.
    Kupiłem więc przez internet tranzystory 2SC5706 czyli takie jak w oryginale i 2SC5707... mocniejsze. Do tego kondensatory 220p / 100V.

    Po zdemontowaniu płyty zasilacza patrzę i widzę że jedna sekcja ma ciemniejsze miejsca pod tranzystorami. Postanowiłem wziąć za tę sekcję. Wylutowałem oba tranzystory i kondensator i wstawiłem nowe.
    Po złożeniu monitor ruszył od ręki i działał ok 6h non stop.
    Nic się nie działo dlatego poskładałem i oddałem właścicielowi.
    U właściciela niestety pochodził ok 3h i padł.
    Po kolejnym demontażu okazało się że 1 tranzystor ma ślady przestrzału oczywiście ta sama sekcja.
    Postanowiłem że teraz wymienie wszystkie czyli obie sekcje na zestawy 2SC5707 + kondensatory.
    Tak też zrobiłem. Mało tego tranzystorom na wszelki wypadek dorobiłem miedziane radiatory.

    Monitor ruszył z kopyta. Ale nie miałem czasu go piłować i po 2h oddałem włascicielowi.
    U właściciela poczodził może 4h, może 5? I padł.
    Po rozebraniu kolejnym or ręki wymieniłem tranzystor z miejscem tego który poprzednio był przebity i wstawiłem w to miejsce 2SC5706 bo 07 już nie miałem. Do tego równolegle podlutowałem do kondensatora drugi z wylutowanych oryginalnych czyli są 2!
    Po uruchomieniu monitor ruszył z kopyta. Działał jak na razie 8h non stop.
    Jutro dalej włączam.
    Będę obserwował.

    Dziwna sprawa.
    Monitor u mnie pracuje podłączony do LAPTOPA jako 2 gi.
    U właściciela do komputera stacjonarnego.
    Czy może być karta graficzna z defektem prującym taki monitor???

    Pozdrawiam Wszystkich

    0
  • #4 17 Mar 2010 23:01
    Richi
    Poziom 39  

    folio napisał:

    Czy może być karta graficzna z defektem prującym taki monitor???


    Wychodze z zalozenia ze twoj monitor to tez AA111717 a nie AA111706, gdyz obydwa maja ten sam numer modelu 101715.

    Z regoly wysiadaja trafka, zadziej tylko tranzystory.
    Po wymianie trafa monitor bedzie chodzic poprawnie.

    Tak na zdrowy rozsadek jaki wplyw ma karta graficzna na podswietlenie monitora ??

    0
  • #5 18 Mar 2010 15:34
    folio
    Poziom 17  

    Rozumiem.
    Tak, tez myslę o tym że wpływu grafika nie ma ale coś tu jest nie tak.
    Dziś monitor chodzi od rana i cały czas działa!
    Dziwne ale na kompie stacjonarnym już by padł...
    Jak dla mnie (ale tak mi się tylko wydaje) tranzystory są mniej odporne od powielaczy czyli nawoju drucianego... czemu więc miały by nie paść?
    Po jednym z nich (już po wymianach) widać było jakby go przestrzeliło... podkopcony był widocznie okiem.
    Czemu dostał strzał i od czego?

    Ile może kosztować takie trafo i gdzie go szukać?

    0
  • #6 19 Mar 2010 09:47
    arko71
    Poziom 25  

    Zamień miejscami trafa i jeżeli pójdą tranzystory w do tej pory sprawnej gałęzi to masz uwalone trafko... Wstaw porządne kondensatory impulsowe MKT albo MKSE 220nF/100V.

    0
  Szukaj w 5mln produktów