Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wideostrada - wifi zamiast kabla

devaluator 10 Oct 2008 12:59 1942 2
Telkom Telmor
  • #1
    devaluator
    Level 10  
    Nie znalazłem tu takiego tematu. Może ktoś pomoże?

    Wczoraj walczyłem i nie udało się. Zastosowałem 2 accespointy EDIMAX, jeden ze switchem, drugi bez. wypiąłem kabel łączący ten ich "tuner" z liveboxa, podłączyłem tam accespointa w trybie AP. Do tego ich tunera podłączyłem accespointa w trybie Station infrastructure. Kiedy wyłączałem w liveboxie usługę telewizji accespoint w trybie station infrastructure (czyli ten daleko od liveboxa) dawał po kablu internet. (oba accespointy miały włączony DHCP, pracowały w jednej podsieci tj 1accespoint miał 192.168.1.201, drugi 192.168.1.254, livebox niezmiennie 192.168.1.1). Noiestety TV nie ryuszyła po przełączeniu livebox w tryb telewizji.

    Nie poddawałem się i zrobiłem "bridge point to point". Pingi szły ale nie działało tv. I kolejne spostrzeżenie: podłączając laptopa do ostatniego AP (który wchodzi w "tuner") ping szedł do tego AP, do AP z którym był bridge też, ale nie pingował do liveboxa.

    oto schemat sieci:

    LIVEB.=AP~~~~~~AP2=tuner

    = skrętka
    ~ wifi

    Może ktoś już próbował

    Od razu powiem, że jak tylko przełączę liveboxa w tryb neta na gniazdku tv to net na drugim AP śmiga aż miło.
  • Telkom Telmor
  • #2
    ksieluzycki
    Level 1  
    przypadkowo trafiłem na Twój temat, nie wiem czy jeszcze potrzebujesz odpowiedzi na pytanie ;)

    w każdym razie - sprawdzałeś może czy dochodzi sama transmisja wideo do drugiego apeka?

    Zrobiłym tak: Do jednego ap (ze switchem) podłączył kabel od liveboxa i od dekodera wideostrady. Sprawdziłbym czy działa, potem do tego samego ap (przy włączonej wideostradzie) podpiąłbym komputer i sprawdził wiresharkiem (lub innym snifferem) czy idzie transmisja mpeg. Jeśli tak, przepiąłbym komputer do drugiego ap i sprawdził, czy tam również 'widać' strumień mpeg. Podejrzewam że to może być problemem. Z tego co wiem strumień idzie na adres multicastowy, żeby go odebrać system musi zgłosić chęć przynależności do konkretnej grupy multicastowej. Windows (przynajmniej u mnie) robi to automatycznie, pod Linuxem wymagało to ręcznej konfiguracji.

    Przyznam się bez bicia że na igmp i multicastach znam się słabo, ale może po takim sprawdzeniu będziemy wiedzieli coś więcej.
  • #3
    soltys_w
    Level 24  
    wyłącz servery dhcp w obu AccesPointach. Czy ten ze switchem to nie jest aby router? Switch Ci niepotrzebny skoro na tym porcie tylko TV ma chodzić