Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozwinięcie pomysłu na projektor na monitorze CRT

andrzejlisek 10 Oct 2008 14:00 8183 13
    andrzejlisek
    Level 29  
    Na pewno dobrze znany jest sposób na projektor polegający na wykonaniu dużej tuby przymocowanej do ekranu monitora CRT, a w niej soczewka Fresnela, odległość soczewki do kineskopu zależna od odległości sprzętu od ściany i ogniskowej soczewki (poleca się takie wykonanie tuby, żeby można było przesuwać soczewkę).

Jakiś czas temu kupiłem soczewkę Fresnela i próbowałem z 17-calowym monitorem i niestety okazało się, że im bliżej brzegu, tym obraz na ścianie bardziej rozmyty, tylko środek był ostry.

Mój pomysł będący rozwinięciem powyższego projektu wygląda następująco:
    Monitor wykorzystany do tego celu powinien mieć płaski ekran z obu stron. Istnieją takie monitory, w których ekran jest płaski tylko od zewnątrz, a od strony, na którą jest naniesiony luminofor, jest, patrząc od strony katody, wklęsły, od strony widza wypukły. Właśnie takie "pseudo-płaskie" kineskopy mają trochę lepsze monitory z siatką otworową. Natomiast monitory z siatką szczelinową raczej mają idealnie płaski ekran i taki jest najlepszy. Dobrze, żeby monitor posiadał funkcję "LightFrame", "SuperBright" lub podobną.

Jeżeli już wybraliśmy monitor, to bierzemy jakikolwiek schemat budowy projektora z matrycą od monitora LCD. Kupujemy tylko te części, które są na schemacie od matrycy do ściany (ekranu). Będzie to najczęściej soczewka Fresnela i obiektyw.

Będzie też potrzebny schemat posiadanego monitora. Soczewkę Fresnela mocujemy na na środku ekranu monitora za pomocą np. taśmy klejącej.

Najczęściej soczewka jest mniejsza niż ekran. W takim razie należy nieco przerobić monitor. Sposób wykonania przeróbki zależy od modelu monitora. W monitorze odwracamy podłączenie cewki odchylania pionowego celem uzyskania obrazu w lustrzanym odbiciu (żeby obraz na ścianie był prawidłowy). Następnie "sprzętowo" (poprzez wymianę odpowiednich elementów na elementy o innych parametrach) zmniejszamy obraz w poziomie i w pionie tak, żeby cały mieścił się w przyklejonej soczewce. Chodzi o to, że może się zdarzyć, że tak duże zmniejszenie szerokości obrazu w OSD użytkownika nie będzie możliwe.

Potem, o ile w danym monitorze da się zrobić, warto zwiększyć wzmocnienie wzmacniacza wizji celem uzyskania większej amplitudy napięć na katodach. Ma to na celu zwiększenie i kontrastu obrazu. Jasność i kontrast ustawiamy na maksimum, następnie możemy nieco zwiększyć jasność za pomocą potencjometru S2. Przy okazji warto skorygować ostrość potencjometrem FOCUS o ile jest taka potrzeba. Włączamy funkcję LightFrame lub SuperBright.

Dopiero na tak "przygotowany" monitor wykonujemy obudowę umożliwiającą zamontowanie obiektywu przed ekranem, wcześniej określając odpowiednią odległość tego obiektywu.

Po zamontowaniu obiektywu zaciemniamy pomieszczenie i wyświetlamy obraz zawierający białe i czarne elementy. Ustawiamy ostrość obiektywu i potem za pomocą potencjometru G2 ustawiamy taką jasność, żeby obraz był możliwie jasny i jednocześnie jasność czarnego koloru była akceptowana. Po tych czynnościach projektor jest gotowy.

W porównaniu do projektora zrobionego na matrycy od monitora LCD ma następujące cechy (teoretycznie):
    Zalety:
    - niższa cena wykonania
    - równomierna jasność obrazu
    - trochę mniejsze gabaryty
    Wady:
    - mniejsza jasność projektora niż na LCD + lampa MH 400W
    - możliwe skrócenie żywotności kineskopu w wyniku przeróbki monitora
    - konieczność dokładnego zaciemnienia pomieszczenia do projekcji

Czy taki pomysł można uznać za dobry?
    LuckyDj
    Level 33  
    Załączam kilka fotek takiego projektora tyle, że w wersji RGB i zapewniam Cię, że nie są to soczewki Fresnela.

andrzejlisek
    Level 29  
    LuckyDj wrote:
    Załączam kilka fotek takiego projektora tyle, że w wersji RGB i zapewniam Cię, że nie są to soczewki Fresnela.

Właśnie o namiastkę takiego sprzętu mi chodzi. Zmniejszenie obrazu wyświetlanego na monitorze pociągnie za sobą jednocześnie wzrost jego jasności, bo ta sama ilość elektronów "bombarduje" mniejszą powierzchnię. A potem do tak "podrasowanego" monitora przyłączyć optykę (obiektyw). A do tego również celowo zwiększamy jasność obrazu podawanego na kineskop przerabiając elektronikę monitora. Wtedy to na ścianie otrzyma się widoczny obraz.

Co do "prawdziwych" projektorów 3xCRT (RGB) to nie wiem, czy taki sprzęt się jeszcze produkuje. W "akcji" na oczy to widziałem tylko w jednym miejscu, w latach dziewiećdziesiątych na dworcu kolejowym (wyświetlał reklamy). Podobno to jest trudne do wyregulowania (ostrość i zgranie składowych).
    LuckyDj
    Level 33  
    andrzejlisek wrote:
    Podobno to jest trudne do wyregulowania (ostrość i zgranie składowych).

Tak, nawet firma która go montowała nie potrafiła sobie z nim poradzić i siedzieli u nas przez tydzień, a i tak nie wyglądało to tak jak powinno. Do tego okazało się potem, że koncesja na puszczanie filmów z VHS czy DVD kosztuje tyle co sam projektor, a za ten projektor można było kupić wtedy auto z salonu.

Co do regulacji to widoczne na fotce "dziurki" to PR'ki regulacyjne :)

Darrieus
    Level 38  
    andrzejlisek wrote:
    ....... Czy taki pomysł można uznać za dobry?

Choćbyś nie wiem jaką jaskrawość ustawił na CRT to w pokoju całkiem ciemnym moooooże coś zobaczysz, byli już tacy co kombinowali, nie dla jaj projektory mają żarówki methalogenowe.
    Mniejsza jasność ? Raczej jakieś plamki na ścianie a nie mniejsza jasność ;p
    lechoo
    Level 39  
    Możesz jeszcze bardziej zwiększyć jasność takiego monitora zrywając z kineskopu tą grubą folię przeciwodblaskową. Niemniej moim zdaniem jest gra nie warta świeczki...
    LuckyDj
    Level 33  
    Zgoda, już lepiej połasić się na jakąś konstrukcję LCD
    procesor3d
    Level 11  
    do budowy projektora potrzebna jest soczewka wklęslowypukła taka jak jest stosowana w rzutnikach pisma fi 8cm,monitor to najleprzy będzie wykorzystując telewizor Sony 14 cali z płaskim kineskopem,obraz jest znacznie lepszy niż z soczewki fresnela
    kodo1
    Level 2  
    Witam. Jako że przypadkowo trafiłem na ten temat,chociaż od pół roku jest już niekontynuowany dorzucę może jakieś praktyczne informacje. Projektor widoczny na zdjęciach powyżej to projektor CRT ale starszej daty, nowsze projektory regulację mają za pomocą np pilota, a nie na kilkunastu/kilkudziesięciu pokrętłach... Obecnie mam już nowszy projektor CRT(15 letni :) Electrohome Marquee 8000),jestem w trakcie instalacji ale poprzednio uzywałem Sony 1031QM (tego będzie się juz trzeba pozbyć, 39kg trochę zawadza w domu).Instalacja wcale nie jest taka trudna,serwisówki dostepne na internecie dość jasno wyjaśniają jak tego dokonać.Głównie należy ustawić aby wszystkie 3 lampy zbiegły się dokładnie w tym samym miejscu.Następnie poziom czerni,kontrastu,są programy testowe-to nie aż takie trudne :) (Być może perfekcyjna instalacja jest naprawdę trudna, ale nie wszystko musi byc perfekcyjne żeby świetnie wyglądało)Projektor taki już z odległości 2,5metra daje obraz 100".Co dziwne np projektory CRT oparte o lampy 8", 9" radzą sobie z sygnałami 1080i, 1080p mino swojego wieku.A ten obraz-bede sie bronił jak długo bede mógł przed nowszą technologią.Oglądać trzeba praktycznie w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu, ale do filmów to akurat zaleta.Mają parę minusów (wielkie, ciężkie, instalacja dłuższa, nie idzie zmieniać dowolnie miejsca projektora/do danej przekątnej jest tylko jedna odległość/,musi być idealnie na wprost ekranu,podłącza się kablami bardziej profesjonalnymi/wtyki BNC/ ale...ale o plusach można troszke znaleźć na internecie.U nas w polsce sprzęt ten jest praktycznie niespotykany,w Niemczech już bardziej popularny.Jeżeli ktoś lubi profesjonalny sprzęt,pobawic się z instalacją to zachęcam do wejścia w świat projektorów CRT (http://www.curtpalme.com/)
    mkpl
    Level 37  
    Dodam też od siebie. Projektory CRT mają nieco odmienną konstrukcje od kineskopu. Po pierwsze są mniejsze i na znacznie wyższe napięcia anodowe których normalny CRT tej wielkości by nie wytrzymał. Dwa dany kineskop jest jednego koloru dla zwiększenia jaskości i kontrastu oraz posiada specjalny wytrzymały lumifor który w zwykłym CRT wypalił by się bardzo szybko. Pozatym z braku podzielenia na segmenty RGB są w stanie podołać wyższej rozdzielczości niż tv ;)

Jak ktoś chce taki projektor posiadają w Chorzowskim Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne im. Mikołaja Kopernika. Zawsze gdy tam jestem niemogę się nadziwić jakości obrazu serwowanego przez to nieco podstarzałe urządzenie :)
    LuckyDj
    Level 33  
    kodo1 Ten też sterowany jest pilotem ;) Pokrętłami ustawia się 3 obrazy w podstawowych kolorach, aby uzyskać jeden spójny obraz, zależnie od kąta i odległości od ekranu. Później się już tego nie rusza.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Ja gdzieś czytałem, że ustawianie projektora, poza ustawianiem ostrości, wygląda tak, że najpierw wyświetla się zieloną kratę (tylko środkowy kineskop) i na nim ustawia się takie parametry, jak powiększenie, centrowanie, trapez, liniowość. Potem wyświetla się czerwony kineskop wyświetlający tą samą kratę i można przesuwać każdą linię kraty (a może każde przecięcie linii kraty) tak, żeby pokrywała się z zielonymi liniami i w efekcie zobaczy się żółtą kratę. Na koniec włącza się niebieski kineskop i robi się z nim to samo, co z czerwonym.

Rozumiem, że kineskop monochromatyczny (taki bez maski, z jednolitym luminoforem, jakie są w projektorach oraz w czarnobiałych monitorach) może dać idealny obraz w dowolnej rozdzielczości.

Nie wiem, czy to prawda, ale słyszałem, że w podobny sposób działają telewizory z tylną projekcją, tylko, że kineskopy będą słabsze (a może takie same), jak w projektorach CRT.
    mkpl
    Level 37  
    LuckyDj jest jakaś szansa na wiecej fotek takiego projektora? Zawsze ciekawiło mnie jak to tam w środku jest rozwiązane:D