Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz samochodowy Magnat Cobra 440W

Śniący 11 Paź 2008 18:52 1356 7
  • #1 11 Paź 2008 18:52
    Śniący
    Poziom 19  

    Wzmacniacz samochodowy Magnat Cobra 440W, ciągnie 1A podczas pracy jałowej (nie podłączony sygnał oraz brak głośników na wyjściu), wzmacniacz jest sprawny, kolejnym problemem jest to że jak podłącze sygnał i na wyjście podłącze subwoofer i dam głośniej to mimo dość dobrego zasilacza 14V/8A zasilanie totalnie przysiada do 7,8V w tym czasie już słychać wyraźne zniekształcenia muzyki (pod tym samym zasilaczem wzmacniacz CARPOWER HPB 604+ten sam sub trzęsie całym moim pokojem). Przetwornica jest na NE555 i 6 tranzystorach IRFZ34, z półprzewodników nic się nie grzeje...

    0 7
  • #2 11 Paź 2008 20:00
    Malas1984
    Poziom 29  

    Za mało prądu jeszcze ;-), co to jest 8A? ;-) ;-) ;-), mało- weź akumulator od auta (12V ok 80-100Ah, podłącz do niego jakiś prostownik 12V/ np 6A i dopiero podepnij to pod wzmacniacz- zobaczysz jak się pokój zatrzęsie ;-). Jeśli ma to działać na dłuższy czas to ten prostownik wyżej wymieniony ma zapobiec rozładowaniu się wyżej wymienionego akumulatora ;-) . Pozdrawiam.

    0
  • #3 12 Paź 2008 11:32
    Śniący
    Poziom 19  

    Nie no ja wiem że 8A to mało ale ten magnat nie jest jakąś potęgą mocy , miałem już dużo wzmacniaczy podpiętych pod ten zasilacz (w celach sprawdzenia działania) i każdy dawał rade, jedynie jeden wzmacniacz Alpine który miał ponad 300W RMS ciągnął prąd jak oszalały ale mniej niż ten...
    Nie chce mi się wierzyć że ten magnat ma taką słaba przetwornice albo że jest tak prądożerny :D ale sprawdzę go pod aku.

    0
  • #4 12 Paź 2008 17:04
    Artur k.
    Admin grupy audio

    Może i jest coś uszkodzone ale z prostych obliczeń wynika:
    14V * 8A - 112W
    Jeśli wierzyć producentowi, to wzmacniacz ma 2x200W, więc 112W to nawet na jeden kanał jest za mało.
    Jakie bezpieczniki są zamontowane we wzmacniaczu?

    0
  • #5 13 Paź 2008 23:35
    Kur-Czak
    Poziom 20  

    Magnaty tak mają(pobierają niebagatelny prąd spoczynkowy, rzędu nawet kilku A)wynika to z konstrukcji przetwornicy(stosunkowo mała rezystancja wejściowa przetwornicy i jej sprawność)
    Teraz trochę obliczeń:
    50mA - prąd spoczynkowy jednego T
    0,8 - sprawność
    (-35V, 0, +35V) zasilanie końcówki
    a więc gdy wzmacniacz 4 kanałowy to:
    8*50mA*70V=28W aby to osiągnąć 1,2*12V*I=28W
    z tego łatwo wyliczyć,że:
    I=1,9(4)A
    Tak więc, żeby to dobrze grało proponuje rozwiązanie z akumulatorem i prostownikiem.

    0
  • #6 14 Paź 2008 14:13
    Śniący
    Poziom 19  

    Nim zacznę "próbę" pod aku i prostownikiem zadam jeszcze jedno pytanie:
    Czy to normalne że tran. kluczujące w przetwor. grzeją się po jednej stronie (odpowiedzialnej za ujemne napięcie)?. Pod obciążeniem szybciej się nagrzewają. Pod obciążeniem, 2x rezystor 10Ohm tran. po stronie dodatniej lekko ciepłe a po ujemnej aż parzą! Napięcia wszędzie takie same, zamieniałem układ NE555 na nowy ale bez zmian... co to może być?

    0
  • #7 15 Paź 2008 00:39
    Kur-Czak
    Poziom 20  

    To nie jest normalne, tranzystory kluczujące dla mogą parzyć!Jeżeli tak się dzieje świadczy to o uszkodzeniu w dalszej części wzmacniacza, lub złym sterowaniu tranzystorów kluczujących.
    Zmierz jaki płynie prąd w dodatniej(+) i ujemnej(-) gałęzi względem 0.Prądy powinny być symetryczne ok. 0.3A - 0.4A.

    0
  • #8 15 Paź 2008 13:52
    Śniący
    Poziom 19  

    Po podpięciu wzmacniacz pod aku. wzmacniacz działa, fakt faktem ciągnie więcej prądu niż inne wzmacniacze o podobnych parametrach ale...
    Chyba przesadziłem z tą paniką związaną z grzaniem się taranzystorów.

    0