Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Bosch SGS 4712 nie kończący sie program

jack1 11 Oct 2008 21:34 20966 9
    jack1
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam zmywarkę Bosch SGS 4712/22.
    Proces zmywania przebiega poprawnie aż do czasu gdy na wyświetlaczu pojawi się "1". Wówczas zmywarka "zawiesza się" i nie kończy pracy, pozostaje tak aż do zresetowania.
    Przez cały ten czas "buczy".
    Wspomnę tylko, że naczynia są czyste.
    Proszę o podanie przyczyny awarii.
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na lewym boku zmywarki jest labirynt i komora ciśnieniowa z mikro przełącznikami. Jedno i drugie musisz zdemontować i wyczyścić.
    jack1
    Level 10  
    Dzięki, ale już to zrobiłem, zdemontowałem lewy bok, wyjąłem komorę z kanalikami i przeczyściłem wężem, później zdemontowałem komorę ciśnieniową znajdującą się w prawym dolnym narożniku i również przeczyściłem. Bez efektu.
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kiepsko musiałeś czyścić ;) Rozbierz i wyczyść to co na rysunku. Zmywarka Bosch SGS 4712 nie kończący sie program
    jack1
    Level 10  
    Witam ponownie. Przez tydzień było dobrze gdyz wytarłem brudną wodę znajdującą się na dnie zmywarki, która uniemożliwia wyłączenie załącznika w ostatniej fazie zmywania (na dnie zmywarki znajduje się styropianowy pływak i woda unosiła go do góry). Niestety woda naszła z powrotem. Jeszcze nie zlokalizowałem skąd nachodzi. Jeśli ktoś zna przyczynę proszę o podpowiedź.Zmywarka Bosch SGS 4712 nie kończący sie program
    birre
    Level 20  
    pod nakrętką soli jest druga nakrętka dokręcająca jonizator sprawdz ją często spod niej leci
    karl1982
    Level 14  
    Nie chce pleść bzdur więc zapytam czy ta zmywarka ma plastkikową czy metalową misę zdarzało się że zamocowanie korpusu grzałki w niektórych modelach wypinało się. co dosprawdzania szczelności polecam dużo swiatła i odpowiedni widok czyli ukłon pochylamy i sie i patrzymy skąd kapie. Czasami zdarza się wadliwa performacja wady to pęcherze peknięcia blachy ujawniają się czasami po latach ale jest to bardzo rzadkie.
    birre
    Level 20  
    to jest model całkowicie metalowy więc wypadanie podgrzewacza mu nie grozi
    jack1
    Level 10  
    Jesli misa nazywamy komorę zmywania to jest metalowa. Woda pojawia się z prawej strony zmywarki. Stróżka wody płynie spod silnika. Czy ktos potrafi podac kolejność odkręcania spodu zmywarki tak aby dostac się za silnik? Na chwile obecną nic nie widać.
    jack1
    Level 10  
    Witam po długiej nieobecności, kończąc temat wyjaśniam że przyczyną opisanej wyżej usterki było uszkodzenie uszczelki pmy zmywarki. Wyciekająca woda zbierała sie na dnie zmwarki, ta zaś podnosiła pływak połaczony z wyłącznikiem bezp., który nie pozwalał po zakończeniu cyklu nabrać ponownie wody z sieci, program zawieszal się a na wyswietlaczu pojawiała sie "1". Dziękuje za podjęcie dyskusji, dodam tylko jeszcze że nr części to "165813 ZESTAW NAPRAWCZY POMPY ZMYWARKI" Pozdrawiam