zeus victrix 20 to bardzo dobry wybór, Koszt za dwa miesiące przy temperaturze 20 stopni to około 800 zł z podgrzaniem wody urzytkowej. Ja jestem bardzo zadowolony.
a czy ktoś widział dwusuwowy silnik rakietowy umieszczony w kotle gazowym: to kocioł pulsacyjny firmy AUER zwany przez nas pulsatorem
Dodano po 3 [minuty]:
teraz odrobina informacji na temat Pulsatora:
KOCIOŁ KONDENSACYJNY NA SPALANIE PULSACYJNE MARKI AUER
Kocioł Pulsacyjny marki AUER to przełomowe urządzenie chronione patentem. Jest to gazowy kocioł kondensacyjny wykorzystujący rewolucyjną, bez palnikową metodę spalania gazu. Zastąpienie palnika przez komorę z pulsacyjnym systemem spalania gazu i unikalna budowa kotła zapewniają doskonały odzysk energii, sprawność na bardzo wysokim poziomie i trwałość urządzenia. Kocioł standardowo posiada sterowanie dla 3 niezależnych obiegów i wykonany jest w całości ze stali INOX 316L. Przygotowanie c.w.u. w zbiorniku. średnia sprawność na poziomie 109 %
REWOLUCJA W OGRZEWANIU
W Kotle Pulsacyjnym palnik został zastąpiony komorą spalania, w której dochodzi do 115 mikro wybuchów na sekundę. Przez otwartą klapkę do komory spalania dostaje się mieszanka powietrzno-gazowa, która zostaje zapalona przez świecę. Wybuch powoduje domkniecie klapki, a spaliny bardzo gwałtownie przedostają się do zwoju rur wylotowych, tworząc podciśnienie. Klapka otwiera się, do komory spalania zasysana jest kolejna dawka mieszanki powietrzno-gazowej, rozgrzana świeca wywołuje zapłon itd. Cykl ten powtarzany jest 115 razy na sekundę. Dzięki spalaniu pulsacyjnemu w konstrukcji kotła wyeliminowano palnik i obecność ciągłego płomienia. Jeżeli do komory spalania podłączona zostanie nagrzewnica w postaci zwoju rur, która następnie wraz z komorą spalania, zostanie zanurzona w wodzie to powstanie duża powierzchnia wymiany ciepła. Pozwala to na schłodzenie spalin do temperatury nawet poniżej 25°C. Wyeliminowanie ciągłego płomienia pozwoliło uzyskać jeszcze jedną ważną cechę. W zwoju rur wydechowych mieści się w jednym momencie około 2000 impulsów cieplnych. Przepływ spalin jest zakłócony, co sprawia, że na wewnętrznej powierzchni wymiennika nie osadza się warstwa ograniczająca wymianę ciepła. Efekty dziesięciu lat badań nad tym kotłem zaskoczyły nawet jego producenta – firmę AUER, która zastrzegła swoje osiągnięcie międzynarodowym patentem.
Kocioł Pulsacyjny marki AUER jest urządzeniem 3-funkcyjnym. Wyposażony jest standardowo w sterowanie dla 3 niezależnych obiegów i wykonany jest w całości ze stali szlachetnej INOX 316L.
Bardzo niska temperatura spalin (pomiędzy 22 a 70°C) zapewnia doskonały odzysk energii oraz umożliwia wydech spalin bezpośrednio przez rurę (bez komina). Technologia pulsacyjna pozwala na osiągnięcie niebywałej trwałości urządzenia i sprawności na uśrednionym poziomie 109% PCI. Kocioł Pulsacyjny nigdy się nie zanieczyszcza od środka co dla jego właściciela oznacza wieloletnie użytkowanie bez utraty sprawności cieplnej. Oszczędność w zużyciu energii dochodzi do 40% w porównaniu z tradycyjnymi kotłami gazowymi. Brak palnika niesie jeszcze jedną ważną korzyść - zbędna staje się regularna regulacja i czyszczenie kotła.
Kocioł Pulsacyjny jest bezkonkurencyjny także w dziedzinie ekologii. Emisja szkodliwych NOx wynosi zaledwie 10 mg/kWh (model 20 kW) – czyli 6,5 raza mniej od wartości “Błękitnego Anioła” (65 mg), co oznacza że Kocioł Pulsacyjny wyznacza nowe standardy ekologiczne.
ZALETY KOTŁA PULSACYJNEGO
Koncepcja budowy Kotła Pulsacyjnego zapewnia mu unikalne właściwości:
*
Rewolucyjna zasada działania i brak palnika umożliwiają osiąganie uśrednionej sprawności na poziomie 109% PCI. W Kotle Pulsacyjnym nie ma modulacji mocy takiej jaka znana jest z kotłów wyposażonych w palnik. Z kotła o mocy 20kW możemy teoretycznie uzyskać od 1 do 20 kW mocy.
*
Standardowe sterowanie dla 3 niezależnych obiegów. Grzejniki, ogrzewanie podłogowe i produkcja ciepłej wody użytkowej sterowane i zasilane są przez ten sam kocioł (możliwości kombinacji obiegów są dowolne). Kocioł Pulsacyjny nadzoruje niezależnie każdy obieg aby uzyskać jak największe oszczędności i komfort.
*
Zbędna staje się regulacja i czyszczenie kotła.
*
Do 40% oszczędności w zużyciu gazu w porównaniu do tradycyjnego kotła.
*
Automatyczna korekcja i optymalizacja temperatury wody ogrzewania zależnie od temperatury zewnętrznej i wewnętrznej każdego obszaru zapewniają jeszcze większy komfort i oszczędności.
*
Istnieje możliwość bezpośredniego podłączenie kotła pulsacyjnego ogrzewania podłogowego bez dodatkowych akcesoriów (bez konieczności zastosowania zaworu trójdrożnego, zaworu mieszającego).
*
Kocioł Pulsacyjny to perfekcyjnie wykonane urządzenie. Kocioł w całości wyprodukowany jest w Unii Europejskiej.
*
Możliwość wykonania bardzo taniego komina.
*
Kocioł Pulsacyjny jest seryjnie wyposażony w system zapobiegający tworzeniu się bakterii legionelli zapewniając maksymalną ochronę i higienę swoim użytkownikom.
*
Długość przewodu wydechowego do 35 m, zarówno w poziomie jak i pionie. Kocioł Pulsacyjny jest idealnym rozwiązaniem dla zabytkowych budynków.
*
Dzięki niewielkim wymiarom, małej wadze i łatwym podłączeniom Kocioł Pulsacyjny jest łatwy w instalacji.
*
Straty postojowe to zaledwie 44W.
*
Podczas działania zużycie energii elektrycznej jest 4-krotnie mniejsze w porównaniu do pozostałych kotłów kondensacyjnych.
*
Możliwość pracy w obiegu „otwartym”
*
Elektroniczny czujnik temperatury wewnętrznej z jej dodatkową korekcją
*
Zewnętrzny czujnik pogodowy
KOCIOŁ PULSACYJNY 20i - CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Moc [kW] przy temp. wody:
25°C / 20°C 22,1
50°C / 30°C 21,7
80°C / 60°C 20,0
Rodzaj paliwa: gaz ziemny, propan butan (dysze w standardzie
Zużycie gazu przy mocy maksymalnej: GZ 50 [m³/h] 2,12 LPG [kg/h] 1,60
Zasilanie elektryczne [V - Hz]: 230 - 50
Zużycie energii elektrycznej [W]: 25
Sprawność PCI uśredniona: 109 Emisja NOx [mg/kWh]: 10
Poziom hałasu [dBA]: 41
Wymiary: wys x szer x gł [mm]: 1148x550x545
Waga [kg]: 95
Pojemność wodna [l]: 7
Sterowanie i oprogramowanie: Sterowanie dla 3 odrębnych obiegów, czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik temperatury wewnętrznej, czujnik c.w.u., programacja tygodniowa/24h
Typ kotła: Stojący
Przygotowanie cwu: Zasobnik
Kotły pulsacyjne produkowane są w 3 mocach: 20, 32 i 40 KW, doskonale pracują w kaskadach.
Kotły pulsacyjne produkcji Auer można zakupić jedynie u autoryzowanych instalatorów na terenie całego kraju. kotły te nigdy nie były dostępne w jakichkolwiek hurtowniach.
Informacje i zamówienia z terenu Podkarpacia pod numerem: 609 871 361.
Zapraszamy na Rzeszowskie Targi Budownictwa w hali Podpromie w dniach 10-12 Września 2010 gdzie Firma BKM zaprezentuje Pulsator 20i, Kondensacyjny kocioł Lelia, plazmowe promienniki ciepła i kilka innych atrakcyjnych urządzeń.
Według wyliczeń po około sześciu latach od zainstalowania Pulsatora koszt jego zakupu zwróci się do poziomu zakupu standardowego kotła gazowego (czytaj: gazowego ogrzewacza atmosfery). Od tego momentu zaczyna zarabiać na siebie, w przeciwieństwie do stratnych ogrzewaczy atmosfery, resztę sami policzcie. Nawiązując do poprzednika podkreślę że do odprowadzenia spalin wystarczy zwykła rurka pvc-u zamiast kwasówki, różnica w cenie też jest nie mała.
Gdybyś był serwisantem kotłów to wiedział byś co to jest: gazowy ogrzewacz atmosfery! Wykonaj analizę spalin na kilku wersjach kotłów i różnych producentów przy mocy maksymalnej, lub zmierz temperaturę spalin jeżeli nie posiadasz analizatora, a dopiero potem się odezwij! Nadmieniam iż większość producentów kondensatów montuje wymiennik Giannoni, wiesz jaka jest temperatura spalin? A może wiesz jaka jest temperatura spalin w kotłach turbo i w grawitacyjnych?
Gdybyś był serwisantem kotłów to wiedział byś co to jest: gazowy ogrzewacz atmosfery!
Czy jestem serwisantem, czy też nie, bo to nie istotne, ale jakoś nie dotarło do mnie sformułowanie "gazowy ogrzewacz atmosfery", więc nie pluj w tę stronę.
Szukałem również w sieci i (bez zdziwienia) nie znalazłem czegoś takiego.
Jak wiesz, każdy może forsować swoich faworytów. Nie ujmując "twoim" kotłom, jeszcze długa droga przed nimi w opanowaniu rynku.
A co z podgrzewaczami wody?
Sprawność niewiele większa od kondensacyjnego, a cena 2-3-krotnie wyższa.
Jeżeli przez "gazowy ogrzewacz atmosfery" rozumiesz stare nieserwisowane 15-20-letnie kotły, to rzeczywiście da się udowodnić oszczędności po 6 latach.
będę bardzo wdzięczna za pomoc! chodzi mi o ogrzanie piecem gazowym małego mieszkania (36 mkw.). Jaki rodzaj pieca byście polecili do tak małej powierzchni? Jakie jest w ogóle bezpieczeństwo tego typu instalacji? Obecnie produkowane piece posiadają jakieś czujniki? Czy nie ma problemu z ciepła woda? I czy pracują głośno? (w grę wchodzi zamontowanie pieca w pokoju).
Kotła gazowego nie można zabudować w pokoju (pomieszczeniu mieszkalnym). Miejsce zamontowania urządzenia gazowego określa - faktycznie Inwestor, ale powołani przez Inwestora: projektant i kierownik budowy instalacji wewnętrznej gazu oraz Mistrz kominiarski sprowadza pomysły Inwestora do parteru oświadczając że kocioł może być zamontowany jedynie w kuchni, łazience, piwnicy, ...
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu staram się znaleść jakieś praktyczne informacje od uzytkowników lub serwisantów na temat kotła kompaktowego vitodens 343f. Znikoma ilość informacji wynika może z niedługiego okresu urzytkowania tego produktu.
Aktualnie jestem na etapie wyboru kotła. W grę wchodzi tylko ogrzewanie gazowe bo niemam miejsca na kotłownie a ten kompakt dobrze się prezentuje. Powierzchnia domu to 160m2 rozłożonych na 3 piętrach (ocieplenie 12cm). Chciałbym aby każde piętro miało osobna instalacje tzn. niezależne od pozostałych. Sumując rozdzielacze, pompy i solara(bez grzejniów) wyszło ok 40000 zł więc się zaczołem zastanwiać czy dobrze inwestuję wydając te pieniądze. Sam niejestem specjalistą więc przepraszam jeśli coś zle napisałem i liczę na pomoc
pozdrawiam
witam , ja również chciałabym uzyskać opinie jaki wybrac kociol gazowy kondensacyjny mam nowo wybudowany dom szeregowiec 4 kondygnacje o powierzchni 320m2 niestety , nie mozna bylo zamontowac podlogowki , wiec zamontowane mamy 16 grzejnikow bardzo dziekuje za ewentualna pomoc
.Popraw pisownię w poście - regulamin !
mod.serwisant73
witam
w zbiorniku od spodu zrobiła się dziura (rdza ) i leje się woda czy jest sens to uszczelniać czy lepiej kupić nowy boiler? , podejrzewam że rzadko kiedy była wymieniana anoda magnezowa
Proszę poprawić błędy pisowni
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Proszę nie usuwać tego wpisu
mod - mirrzo
Odgrzeję kotleta żeby nei zakładać po raz eNty podobnego tematu.
Szukam kotła kondensacyjnego 1-funkcyjnego.
Dom nowobudowany (projekt Dom w Miłkach) a więc i komin pod niego chociaż... dom parterowy będzie miał użytkowej ok 115m być może kiedyś zaadaptuję poddasze (2-3 nieduże pomieszczenia) może... i z tego co się zdążyłem zorientować to komin pod moc kotła wymaganą pod taki domek nie jest wymagany - można przez ścianę.
Dalej - będzie komin w salonie bo planuję tam zainstalować w przyszłości kominek z płaszczem - wszelkie instalacje zostaną położone już teraz, podobnie jak te biegnące na dach do solarów bo mam południową połać dachu.
Głównym źródłem ciepła ma być jednak kocioł gazowy kondensacyjny, kominek odpalany bedzie zapewne weekendowo, solary wiadomo głównie latem. ale jedno i drugie za jakiś czas. Obecnie dom budowany wg. wszelkich przyszłych standardów dot. dociepleń i izolacji ścian oraz okien.
Co proponujecie zamontować ?
... i z tego co się zdążyłem zorientować to komin pod moc kotła wymaganą pod taki domek nie jest wymagany - można przez ścianę.... w salonie... planuję ...zainstalować w przyszłości kominek z płaszczem ... na dach do solarów...Co proponujecie zamontować ?
Wyrzut spalin za ścianę ogranicza moc kotła, a nie powierzchnia domu.
Kominek z płaszczem - zapomnij. Od kiedy buduje się kotłownię w salonie? - (niezgodne z prawem)
Solary, następna lipa. Pomyśl o powietrznej pompie ciepła.
Wyrzut spalin za ścianę ogranicza moc kotła, a nie powierzchnia domu.
tak, słyszałem o tym że coś koło 20KW mocy kotła. U mnie będzie 12-14KW. Kwestia że wyrzut przez ścianę też kosztuje i tutaj pytanie czy sporo taniej niż jakiś 5,5-6m komin pod taki kocioł ?
mirrzo wrote:
Kominek z płaszczem - zapomnij. Od kiedy buduje się kotłownię w salonie?
na razie jest miejsce, a kiedy on tam stanie... to może i 10 lat minąć. Instalacje sobie położę w razie W
mirrzo wrote:
Solary, następna lipa. Pomyśl o powietrznej pompie ciepła.
kosztuje sporo a poza tym uzależnia bardzo od prądu który jest najdroższym medium. Wystarczy już że będzie gaz ziemny. Solary głównie latem, wspomagająco od wiosny do jesieni bo żeby to zimą działało to w naszym klimacie pół dachu trzeba tym by pokryć a u mnie tam 2 sztuki na wodę dla 4-osobowej rodziny i tyle.
Dołączę się do tematu. Jestem na etapie wymiany kotła węglowego na gazowy. Powierzchnia ogrzewania ok. 200 m² , dom ( jak na razie nie ocieplony ) , okna wymienione . Rury starego typu - grubość na piecu 5/4 cala, pojemność układu - ok. 360 litrów.
Jedni doradzają piec kondensacyjny a inni pulsacyjny . Co sądzicie na ten temat ?
Dodam ,że cena tony węgla w mojej okolicy to 760 zł. a spalam w okresie grzewczym ok 4,5 do 5 ton.
Po trzech sezonach grzewczych gazem (propan z przydomowej butli) powiem tak:
- jest zaje***cie tanio w porównaniu nawet z ekogroszkiem
- nie da się tego porównać do żadnego kotła na groszek itp bo to jak lodówka: po prostu działa i tyle.
- ale przy Twoim obecnym układzie zabijesz się własną ręką pakując się w gaz.
Gaz, pompy ciepła czy nawet czyste grzanie prądem są tanie, tańsze od węgla ale w nowym budownictwie, w nowych, obowiązujących standardach budowy c.o.
Przy tym co ty masz kocioł węglowy będzie najtańszy albo gruba inwestycja w termo-modernizację budynku + praktycznie wyrwanie obecniego c.o i c.w.u i położenie tego od nowa.
gruba inwestycja w termo-modernizację budynku + praktycznie wyrwanie obecniego c.o i c.w.u i położenie tego od nowa.
Ta gruba inwestycja też może mnie zabić własną ręką . Liczyłem koszty - masakryczne - to nigdy mi się nie zwróci. Inwestycja w piec na ekogroszek byłaby może i mniej kosztowna , ale przy obecnych cenach ekogroszku ( ok. 1000 zł./ tonę )