Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eprom 27C160 i Willem . Pytanie do elektroników Amigowców

macgyverg 14 Oct 2008 02:30 2035 4
    macgyverg
    Level 10  
    Witam. Mam problem tego typu, że potrzebuję odpalić Amigę 600 na nowszym romie i sprawa wygląda tak. Zaprogramowałem 27C160 na willemie + adapter 42pin plikiem ściągnietym z neta. Na pozór wszystko poszło ok, ale po wsadzeniu eproma w amigę, jest kompletna cisza. Na emulatorze plik kickstartu chodzi bez zarzutu. Tak z ciekawości wrzuciłem starszego roma do willema (23C4100) przy ustawieniach dla 27C160 i jest zczytywany nie końca poprawnie. Część bajtów tylko się zgadza. Myśle, że tu trwi problem, ale nie mam pomysłu jak go rozwiązać? Jakieś sugestie? Programator jest 100% sprawny, bo inne pamięci np 27C400 wyciągniety z jakiegoś urządzenia zczytuje poprawnie, a przy 27C160 w buforze też nie widać błędówm, a weryfikacja przebiega poprawnie.
    Xitami
    Level 29  
    Pamiętam, że... . To chyba zupełnie nie na temat, choć kto wie...
    Miałem kiedyś ZX Spectrum i pewien producent napędu dyskietek zrobił coś ciekawego. Linie adresowe do ROM'u z firmwarem były pomieszane.
    W sumie to nie wiem czy było to świadome (marna ale zawsze ochrona IP) czy też po prostu tak łatwiej było zrobić płytkę.
    macgyverg
    Level 10  
    Nie jestem zbyt dobrze poinformowany w cyfrówce, ale tak sobie teraz myślę. Skoro ma być to pamięć o organizacji 16 bitowej, a w buforze jest to przedstawiane jako wyrazy 8-bitowe, to jeśli teraz mnie dobrze olśniło, to matryca jest poprawnie odczytywana, jako zapis 16-bitowy, a ja programuję pamięć jako 8-bitowe słowa i Amiga odczytuje 8bitowe słowa w sposób 2X8Bit. Dobre jest moje główkowanie ?
    kuba989898
    Level 19  
    A może spróbuj najpierw wgrać w tą kość pamięci taki Kickstart jaki masz
    teraz w swojej Ami i sprawdź czy Ami Ci się uruchomi na nim. Jak tak to układ masz sprawny i przyczyny możesz szukać w Kickstarcie (tym nowym który wgrywasz)
    macgyverg
    Level 10  
    Już doszłem co jest grane, zupełnie przypadkowo. Trzeba było wybrać taką opcje jak Swap Byte i ku mojemu ździwieniu ukazał się obraz taki w 23C4100. Tylko chyba przekasowałem Eproma, bo niby programuje się ok, ale przy weryfikacji, wyskakają błędy np w komórce jest jakaś wartość, a w układzie jest FF tylko bardzo dziwne jest to, że z każdym razem gdy wcisne weryfikacja, taki błąd pojawia się nie w tym samym, a już innym miejscu. Jak myślicie. Taki eprom to już jest kosz, czy ja cóś źle robie? Vpp prawidłowe 12.4.V, nic w nie pracuje w tle windowsów, tylko jakieś czasy tWC tWP chyba wysokie, bo mają wartości ok. 1300 i 250