Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aparatura 433mhz - problem z transmisją.

14 Paź 2008 14:26 1639 9
  • Poziom 17  
    Zrobiłem sobie aparaturke na atmelowskich 2051 ze strony www.kubaw.it.pl Problem w tym, że zamiast urzyć modułów bt i br dałem rr10 i rt11. Nawet gdy zbliże do siebie oba moduły to i tak są problemy z nawiązaniem transmisji. Gdy już nawiąże to cały czas przerywa, jakby za wolne prędkości. Jakie mogą być tego przyczyny? Zaznaczam, że jeżeli połącze ten odbiornik i nadajnik kablem (pomijając moduły) to działa bez problemu.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A czym to zasilasz? Czy te nadajniki/odbiorniki są chociaż zbliżone parametrami? Płytkę sam robiłeś?
  • Poziom 17  
    Zasilam stabilizowanym 5V. Płytkę robiłem sam. Błędów raczej nie ma bo z kablem działa. Co znaczy zbliżone parametrami? Obydwa pracują na 433mhz i jeśli chodzi o nadajnik o wg. noty katalogowej ma prędkość 9,6kb/s (wysyłane jest 2400b/s) także powinno działać. Coś mi się wydaje, że tutaj nie działa mi odbiornik. Dzisiaj pojade w plener i przejrze na oscyloskopie.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Skoro płytkę zrobiłeś sam to pewnie zrobiłeś ją niepoprawnie. To że z kabla działa to nie znaczy że działa tak jak należy. Tor radiowy jest bardzo czuły na wszelkie zakłócenia. Bardzo istotny jest sposób prowadzenia ścieżek, płaszczyzny masy, rozmieszczenie kondensatorów etc.

    Zasilacz stabilizowany 5V nic nie mówi o jego jakości, a to bardzo ważne - szumy i tętnienia mogą skutecznie uniemożliwić jakąkolwiek transmisję. Jak nie masz dobrego zasilacza laboratoryjnego, to zasilaj układ z baterii.

    Zbliżone parametrami, to znaczy czy wykorzystują tego samego typu rodzaj modulacji, jakie wymogi odnośnie zasilania, jakie posiadają filtrowanie, itd.
  • Poziom 39  
    czy przy pcb uwzględniłeś że moduły Telecontroli mają inny sposób zasilania z stosunku do modułów BR27 , kupiłeś tani odbiornika rr10 z układem reaktywnym który generuje dużo śmieci na wyjściu ( o czym pisałem przy zdalnym sterowaniu Elebotem ) , zastosuj porządny odbiornik super heterodynowy serii RRS lub RRQ właściwie tą uwagę masz w opisie autora projektu
    Cytat:
    Proponowałbym przetestować np. parę: RT11-433MHz oraz RRS3-433Mhz lub RRQ3-433MHz

    niestety nie zawsze oszczędności wychodzą na dobre
  • Poziom 17  
    Tak jak mówiłem niestety odbiornik. 20zł w plecy. Apropo ścieżki robiłem z gotowego wzorca na stronce. I tak wogóle zasilanie było w miare czyste.
  • Poziom 14  
    Witam
    podczepiając sie po ten temat mam pytanie
    robie własnie tez tą samą aparature i moze mi ktos polecic dobre i w miare tanie moduły do tej aparatury???

    u mnie wyrób padł na (ale jeszcze ich nie kupiłem)
    http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=481368
    http://sklep.avt.pl/p/pl/481369/modul+nadajnika+433mhz.html

    tylko nie wiem czy one będą sie nadawac...a moze juz ktos zrobił tą aparature na tych modułach i mogłby sie wypowiedziec na ten temat
  • Poziom 39  
    przecież odpowiedź masz na stronie projektu i dwa posty wyżej podstawa to odbiornik , za 15zł nie kupisz porządnego odbiornika super heterodynowego
  • Poziom 2  
    a ja mam pytanie do "misiek1994" ja rowniez mam problem choc jest on troszke inny a mianowicie: plytki sa starannie wykonane i zmontowane ale jest wielka cisza nawet przy polaczeniu ich kablem nic sie nie dzieje jedynie serwa sie ustawiaja w pozycji srodkowej. Moze mam cos z kodem do prockow ale jest on taki sam jak na stronie. Pozdrawiam i prosze o pomoc w tej sprawie
  • Poziom 17  
    Serwa ustawiają się na środku - odbiornik działa. Apropo dałes wspólną mase?? Może źle potki pdołączyłeś?