Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Clio I 1,2 94r monowtrysk - gaśnie na zimnym

Peeter-n 14 Oct 2008 19:11 9988 20
    Peeter-n
    Level 10  
    Witajcie!
    Bardzo prosze o pomoc
    czytam już kilka godzin forum i nie moge znalsc jednoznacznej odpowiedzi na moj problem, mianowicie:
    jak chce odpalic moje Clio I 1,2 94r benzyna to na zimnym silniku auto odpala, ale zaraz po tym obroty spadaja i gasnie przy nastepnej probie juz trzeba go pokrecic zeby odpalic, gdy odpali silnik przerywa i caly czas musze delikatnie trzymac noge na gazie zeby znowu nie zgasl... jak juz sie rozgrzeje i puszcze gaz to chodzi ale ma nierowne obroty, nastawnik przepustnicy ciagle dodaje i ujmuje gaz...
    jak moge rozwiazac ten problem??

Wymienilem: kable wysokiego napiecia, swiece, kopulke, palec, cewke z modulem, oczyscilem przepustnice i nastawnik przepustnicy, sprawdzilem i wyregulowalem luzy zaworów...
    nie mam juz pomysly i sily na to auto, blagam was o pomoc!!

jezeli temat sie juz powtorzyl to przepraszam i prosze o link bo nie moge nic znalesc... :(

z gory dzieki
    brylu1985
    Level 14  
    kolego sprawdz czujnik temperatury do układu wtryskowego on jest czesto wadliwy jesli dobrze pamietam powinien miiec kolo 300ohm
    Peeter-n
    Level 10  
    brylu1985 wrote:
    kolego sprawdz czujnik temperatury do układu wtryskowego on jest czesto wadliwy jesli dobrze pamietam powinien miiec kolo 300ohm

a orientujesz sie w ktorym miejscu sie on znajduje?? bo nie do konca jestem pewien
    brylu1985
    Level 14  
    jeszcze moze byc tak ze masz nieszczelnu kolektor ssący jakis weżyk od mapa spadł albo nieszczelne na połaczeniach
    Peeter-n
    Level 10  
    brylu1985 wrote:

Wszystkie wezyki sprawdzilem i jest ok, a co do "czujnika temperatury od ukladu wtryskowego" orientujesz sie w ktorym miejscu sie on znajduje?? albo w jakich okolicach mam go szukac? bedzie gdzies na bloku silnika czy gdzies przy przepustnicy??
    BoNgOO
    Level 2  
    Panowie może ktoś wie jakie luzy zaworowe powinny byc w Reno Clio 1.2? i jak ustawic w tym aucie rozrzad
    seba24
    Level 20  
    jak mozesz to sprawdz czujnik połozenia przepustnict jest on zaraz pod wtryskiem i on jak padnie to takie objawy juz tak miałem
    mbryzus
    Level 14  
    musisz sprawdzic silniczek krokowy ktory zamyka i otwiera przepustnice i ma albo 4 albo 6 pinow ,i jest sterowany przez ecu. na prawidlowe dzialanie silniczxka krokowego sklada sie :
    czujnik polozenia przepustnicy, czujnik zasysanego powietrza ktory sie znajduje zapewne w ukladzie wtryskowym

czujnik temperatury cieczy chlodzacej ,sonda lambda.
    leszeksikora
    Level 10  
    mam taki sam problem w takim samym aucie. jeżeli udało ci się ustalic przyczynę to proszę o wskazówki.
    mbryzus
    Level 14  
    powiedz kolego ile masz pinów w silniku biegu jałowego ( krokowym ) bo u mnie krokowiec padł . Powiem Ci jak go sprawdzic
    leszeksikora
    Level 10  
    mam 4 wpiny ale wymieniałem cały wtrysk z potenciometrem i nic
    Lukasonix
    Level 1  
    Kurcze mam taki sam problem posiadam clio I 1.2 z gazem ,niby było na gazie wszystko ok ale teraz jest i na gazie i na benzynie tak samo .Co chwile na zimnym gaśnie a jak się rozgrzeje to na jałowym nie równo trzyma obroty .
    asusfal
    Level 2  
    Witam
    Czujnik temperatury powietrza zasysanego jest wbudowany w korpus razem z wtryskiem i korzysta z tej samej wtyczki. Ja poponuje sprawdzić czujnik temperatury płynu chłodzącego.Wbudowany jest w blok obok aparatu rozdzielacza, obok czujnika temperatury sterującego lampką kontrolną. Można zamiast niego podłączyć potencjometr i zasymulować zmienną temperaturę bloku silnika.
    leszeksikora
    Level 10  
    Dzięki bardzo za odp. ale jak oszukać czujnik żeby sprawdzić czy on jest winny za gaśnięcie na zimnym silniku,mam dwa czujniki i na jednym i drugim tak samo. Czuje że to nie on jest przyczyną ,dziwne jest to że po lekkim zagrzaniu obr. są na 1400 tak jak powinny być.
    donkurako
    Level 10  
    kolego zobacz czy włącza się pompa ja miałem w swojej R 19 1,4 kostka się odłączyła od pompy paliwowej. u siebie miałem to samo odpalała ale tylko na chwile a potem gasła i trzeba było poczekac gdzieś godzinke i pozniej to samo odpalała ale zaraz gasła. ps kostka u mnie jest między bakiem a bagaznikiem
    leszeksikora
    Level 10  
    To nie pompa bo silnik chodzi jakieś 30-40 sekund i obr. stopniowo spadają aż gaśnie.Dzięki za radę.
    donkurako
    Level 10  
    ale kolego posłuchaj czy pompa chodzi po przękręceniu zapłonu ją slycha też miałem tak pozdrawiam
    leszeksikora
    Level 10  
    Jak przekręcam kluczyk to słychać pompę ale to nie ona, bo mogę od razu przełączyć na gaz i sytuacja jest taka sama .
    Anonymous
    Level 1  
    leszeksikora
    Level 10  
    słuchaj o czym ty mówisz jaki jest podgrzewać mieszanki paliwa i widać go z kanału proszę o dalsze wskazówki jak on wyglada i w którym dokładnie miejscu się znajduje.
    treneros
    Level 1  
    Stary temat ale dla tych którzy dalej nie wiedzą co powoduje nie równą pracę silnika w clio 1 to odpowiadam: Wymięcie silnik krokowy :) i powinno być ok :) Nie ma potrzeby rozbierać pół auta. Silniczek krokowy kosztuje 70 zł :)
    POZDRAWIAM :)