Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiar zużycia baterii.

mx310user 15 Oct 2008 12:38 2975 3
    mx310user
    Level 10  
    Witam.
    Jest to mój pierwszy temat na forum elektroda.pl.
    Chciałbym prosić o pomoc w wyjaśnieniu mi jak mogę zmierzyć zużycie baterii. Jest to bateria, która zasila robota (bateria - FIAM FG20721 )
    Mam pewną koncepcje tylko nie mam pojęcia czy to da rezultat:

1) bateria podłączona pod mikrokontroler (przetworzenie sygnalu z analogowego na cyfrowy)
    2) przeslanie sygnalu z mikrokontrolera (Fujitsu - MB90F345CA) do komputera
    3) w programie LabView poprzez zastosowanie odpowiedniego układu wyprowadzenie danych na ekran.

Czy jest w ogole taka możliwość ?

Moim zadaniem jest zarzadzanie energia w robocie, tzn gdy np energia spada ponizej 50% robot wylacza pewne funkcje aby oszczedzac energie, gdyby spada ponizej 10% robot ma zapisana droge do stacji dokującej i tam sie udaje.

JEŚLI POTRZEBNE SĄ JAKIES SZCZEGÓŁY dotyczące baterii, mikrokontrolera etc. Proszę pisać, wszystko podam.

Z góry dziekuję.
    Arturros1
    Level 13  
    Każda bateria ma pojemność wyrażoną w miliamperogodzinach w skrócie mAh. Musisz zmierzyć pobór prądu w swoim układzie. Jeśli np. pobór prądu wynosi 10 mA, a bateria którą zasilasz układ ma 100 mAh to wystarczy ona na 10 godzin pracy. Po prostu dzielisz pojemność baterii przez pobór prądu.
    Musisz więc mierzyć czas i pobór prądu, aby uzyskać informacje o wyczerpaniu baterii.
  • Helpful post
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Zobacz TU
    Pozdrawiam.
    radekg2
    Level 11  
    Arturros1 wrote:
    Każda bateria ma pojemność wyrażoną w miliamperogodzinach w skrócie mAh. Musisz zmierzyć pobór prądu w swoim układzie. Jeśli np. pobór prądu wynosi 10 mA, a bateria którą zasilasz układ ma 100 mAh to wystarczy ona na 10 godzin pracy. Po prostu dzielisz pojemność baterii przez pobór prądu.
    Musisz więc mierzyć czas i pobór prądu, aby uzyskać informacje o wyczerpaniu baterii.

Chyba jednak nie. Twoja metoda nie bierze pod uwagę zużycia akumulatora w czasie. Wydaje mi się (wiedza oparta na prostych ładowarkach akumulatorowych), że aby określić stopień naładowania to mierzy się napięcie na zaciskach akumulatora. Dajmy na to bateria 9V startuje z poziomu 9.5 V (w pełni naładowana) a kończyć może na ok. 7.5 V (rozładowana). Problem w tym, że ja mierzyłem to na akumulatorze nieobciążonym. Obciążenie może obniżyć napięcie na zaciskach i to znacznie.

Bonkot podał ciekawy link - tej metody nie znałem. Ja ze swojej strony polecam poszukać coś o ładowarkach i zabezpieczeniu przeciw przeładowaniu.

Pozdrawiam,
    Radek.