Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki agregat prądotwórczy kupić ?

ziguś 15 Oct 2008 14:00 43261 25
Wago
    ziguś
    Level 23  
    Mam takie pytanie.
    Mieszkam sobie na wsi i czasami (a nawet częściej) a w szczególności w zimie zdarza się że brakuje prądu na parę dni. Myślałem o agregacie prądotwórczym takim, żeby pociągnął zamrażarkę , lodówkozamrażarkę i zamrażarkę skrzyniową.
    Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki agregat kupić?
  • Wago
    slawussj
    Level 34  
    Witam . Jaką moc w sumie mają wszystkie te urządzenia ? Kup agregat o mocy dwa razy większej .
  • Wago
    JanuszJ26
    Level 14  
    Witam
    Polecam firmę Kipor no i musisz dobrać moc nie koniecznie dwa razy większą.
    0331
    Level 11  
    Ja mam zamrażarkę i agregat 2,5 HP i niestety nie jest w stanie ruszyć tej sprężary. Też szukam jak dobrać i w dodatku za małe pieniądze.

Dodano po 3 [minuty]:

No tak i muszę się poprawić oczywiści moc mojego agregatu jest w [kVA]
    tom83ek
    Level 14  
    Witam
    Dołączam się do pytania.
    Potrzebuje agregat do awaryjnego zasilania. W sumie, potrzebuje go do garażu gdzie nie mam prądu. Chcę by był wyciszany.
    Co myślicie o firmie KIPOR?
    Mało opinii jest w internecie na jego temat, a jak już są, to niezbyt pochlebne (awaryjny, nietypowa świeca)
    Myślałem o modelu: KGE 2000Ti (IG2000)

Jeśli ktoś ma agregat tej firmy, to proszę o wypowiedź.
    Pozdrawiam
    starosci
    Level 13  
    Witam
    Posiadam w swoim użytkowaniu agregat KIPOR model KDE 6500 - diesel.
    Buduję dom i ten agregat od 2 miesięcy codziennie ciężko tyra i jak narazie jestem z niego bardzo zadowolony.Pilnować tylko oleju w silniku i kupować paliwo z wiadomego pochodzenia.
    Pozdrawiam
    zenon1967
    Level 14  
    Kipor to typowa hińszczyzna-lepiej pomalowana i niby serwis -Gdańsk.
    Sam agregat do celów domowych jeszcze ujdzie.
    Ale ATS do niego to porażka na 110%.
    Furions
    Level 15  
    Widzę ktoś odświeżył temat więc i się dopiszę.
    Firma Kipor to chińska tandeta. Zamrażarki, jarzeniówki, silniki indukcyjne, spawarki potrzebują innej mocy do bujnięcia się. Czasami 3 razy większej więc uzależnione jest to od waszego zapotrzebowania. Polecam Agregaty firm Magnum, Silence, Matrix.
    piterekgti
    Level 10  
    Typowa chińszczyzna....... kiedy czytam takie komentarze to krew mnie zalewa!
    seria inwerterowa (mowa o ig2600)cechuje się lepszymi parametrami niż odpowiednik Hondy.
    tj. zużycie paliwa, większa moc na wyjściu przy użyciu mniejszej mocy silnika, opatentowany system chłodzenia, super cichy,inteligentna regulacja obrotów w zależności od obciążenia,elektoniczne zabezpieczenia, AVR
    Ponad to fabryka kipor należy do jednej z najnowocześniejszych w Chinach pod względem konstrukcji silników spalinowych. To jest ta dobra chińska produkcja która przebija sie zza masowej tandety.
    Trochę prywaty:
    Posiadam model ig2600 pracuje ciężko po 5h/dziennie , jest niezwykle cichy i oszczędny , mogę go śmiało polecić.

Proszę po kropce i przecinku stosować pauzę (spację) i pilnować pisowni. Kolega nie poprawił pisowni poprzednich postów. KIPOR jest nazwą własną. [retrofood]
    ramoss
    Level 2  
    A z Kruzerów ktoś z Was korzystał? Myślę nad jednorazówką z AVR-em do 1500zł
    domin81
    Level 11  
    Witam
    Kruzer ma też sobowtóra pod nazwą Singz są identyczne moim zdaniem.
    Kruzera nie używałem jedyny jaki moge polecic to Foog 1f 4 kW miałem pożyczony od kolegi i sprawował sie pięknie. Dom jednorodzinny bez problemu zasilił ale cena takiego też piękna

Ja postanowiłem kupić agregat 1f 3,5 kW firmy Singz jednak odradzam.
    Agregat przywiózł kurier uszkodzony połamana osłona plastikowa sprzedawca milczy zero odpowiedzi kase dostał więc ma to gdzieś.
    Protokół szkody był spisany dosał skan protokołu bo miał interweniować i nastąpiła cisza ciekawe jak jest z gwarancją gdyby coś nawaliło
    specnarzedzia.pl
    Level 2  
    Kruzer występował kiedyś pod marką Singz, na chwilę obecną występuje tylko i wyłącznie pod marką Kruzer. Marka Singz jest własnością zupełnie innej firmy. Stąd te agregaty mogą być do siebie podobne. Nie ma jednak zachowanej ani identycznej gwarancji ani obsługi serwisowej jak ma to miejsce w Kruzerze.

Jeśli chodzi o agregaty do 3k zł to Kruzer jest najbardziej rozsądnym wyborem. Kruzer jako jedna z nielicznych marek w tym przedziale cenowym posiada uzwojenie miedziane oraz prawdziwy AVR a nie zwykły kondensator nazwany AVR'em. W przypadku agregatów do zastosowań zawodowych zdecydowanie lepsze będą agregaty marki Fogo oraz Honda. Cechują się przede wszystkim lepszą kulturą pracy silnika oraz solidniejszym wykonaniem.

Przy decydowaniu się na zakup przez internet warto zwrócić uwagę z jakiego sklepu się kupuje ten produkt (w końcu nie jest to zakup za 100zł) oraz czy wysyłka będzie realizowana na palecie.
    michaljurski
    Level 12  
    Odkopię lekko gdyż z powodu piątkowego huraganu jestesmy bez pradu prawdopodobnie do czwartku co zmusza mnie wreszcie do zakupu agregatu do malego domku jednorodzinnego.

Budżet 3200zl max. Możliwie najsolidniejszy z AVR.

Sugerując się tym postem znalazlem:

Kruzer THT 3900 E za ok 2000zl z AVR, 2.8 kW z trzema fazami. Posiada takze fajny bajer - elektryczny rozruch i jest bardzo cichy ok 70db. Z minusow ludzie opisuja ze czybko rdzewieje jak wszystko co chińskie. Troche przeraza mnie marketing szeptany tej firmy, ale gdyby cos zlego sie z nimi dzialo to negatywne glosy tez by byly w internecie, a poki co takowych brak.

ESE 306 HS GT z silnikiem HONDA GP 200 OHV 196cm3 2,5kW mocy ciaglej przy 10A jednofazowy z duzym 20 litrowym bakiem benzyny, AVR i rozruchchem recznym. Dosc glosny bo 96db, ale jego miejsce bedzie w garazu, 15 m od domu, wiec może nie bedzie tak uciazliwy. Marka wychwalana jako niemiecka a z certyfikatow nie posiada TUV :D troche komiczna sprawa...

Najbardziej przemawia do mnie Fogo FH3001R, gdyby tylko mia rozrusznik i wiekszy bak ... Zestaw rozruchowy widzialem za 500zl na ebayu + akumulator - zmiescilbym sie w budzecie.

Moze uzywana EG3000x z Anglii za okolo 1000-1500zl?

A moze zupelnie cos innego?

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    tadgra
    Level 17  
    Kolego zastanów się dobrze co chcesz kupić i do czego. Agregat 3 fazowe 2.8 kW to jest śmieszna jednostka. Do domu absolutnie się nie nadaje.
    michaljurski
    Level 12  
    Lepiej późno niż wcale ;) kupilem Fogo FH3001 za 2500zl. Musi wystarczyc. O 3 fazach myslalem, zeby podpiac wszystkie fazy jednoczesnie, a niekoniecznie korzystac z piły czy pompy „na siłę”. Nie wiedzialem czy to ma jakis sens dlatego tez napisalem w tym temacie licząc, ze mi to ktos wyjasni. Elektryk zaproponowal agregat na sile i reczne odlaczenie instalacji domowej od sieci elektrycznej. Nastepnie wpiecie wtyczki na sile w przygotowane gniazdo silowe i wszystkie fazy w domu smigaja. Lazienki i kuchnia sa na jednej, pokoje na drugiej, a korytarze i gospodarcze na trzeciej. Dlatego wstepnie chcialem agregat trojfazowy. Z racji iz nikt nie doradzil postawilem na sprawdzony jednofazowy i narazie podlaczam tylko kotlownie (pompy c.o. i solar), reszta z czasem jak znajde madrego elektryka.
    tadgra
    Level 17  
    Elektryk który zaproponował Ci agregat 3 fazowy do instalacji domowej jest po prostu głupi. Z takiego agregatu zasila się odbiorniki 3 fazowe i jak ognia należy unikać zasilania odbiorników 1-fazowych ze względu na możliwość wystąpienia dużej asymetrii obciążenia i tym samym może wystąpić takie zjawisko, że na fazie przeciążonej znacznie spadnie napięcie a na fazach niedociążonych napięcie niebezpiecznie wzrośnie a wtedy żegnaj wszelka elektroniko. Ponadto tanie agregaty 3-fazowe jeżeli posiadają AVR-y to napięcie do kontroli pobierają z jednej fazy co przy obciążeniu odbiornikiem 3-fazowym może być, ale obciążanie odbiorami 1-fazowymi poszczególnych faz agregatu może skończyć się tragicznie dla tych odbiorników, które wiszą na fazie bez kontroli a akurat na niej zacznie rosnąć napięcie bo jest słabo obciążona. O konieczności przewymiarowania takiego agregatu już nie wspominam.
    specnarzedzia.pl
    Level 2  
    Warto również zwrócić uwagę na agregaty inwertorowe, szczególnie polecane w przypadku instalacji pomp ciepła w domu. Wiele osób nie wie / zapomina o tym że w przypadku niektórych urządzeń może być wymagana pełna sinusoida. Warto w takim wypadku wziąć elektryka by sprawdził instalację i określił jaki agregat będzie potrzebny. Mieliśmy już kilka razy przypadki gdzie po podłączeniu zwykłego agregatu przez klienta coś nie działało bądź uległo awarii (automatyka c.o.). Elektryk wychodzi taniej od ew. naprawy czy wymiany.
    trenerro
    Level 2  
    specnarzedzia.pl wrote:
    Jeśli chodzi o agregaty do 3k zł to kruzer jest najbardziej rozsądnym wyborem. Kruzer jako jedna z nielicznych marek w tym przedziale cenowym posiada uzwojenie miedziane oraz prawdziwy AVR a nie zwykły kondensator nazwany avr'em. W przypadku agregatów do zastosowań zawodowych zdecydowanie lepsze będą agregaty marki fogo oraz honda. Cechują się przede wszystkim lepszą kulturą pracy silnika oraz solidniejszym wykonaniem.

dziękuję za informacje, zastanawiałem się właśnie nad tym kruzerem, drogiego agregatu nie potrzebuję, więc skoro to jest dobry wybór to chyba na niego się zdecyduję
    egon emeryt
    Level 10  
    Temat stary , ale nie chcę zakładać nowego tematu . Czy ktoś zna coś takiego
    agregat prądotwórczy Birkfeld BR93000 . Kupiłem od znajomego , nowy nie używany , ale nic nie mogę znaleźć na ten temat .
    hevet2
    Level 32  
    egon emeryt wrote:
    Temat stary , ale nie chcę zakładać nowego tematu . Czy ktoś zna coś takiego
    agregat prądotwórczy birkfeld br93000 . Kupiłem od znajomego , nowy nie używany , ale nic nie mogę znaleźć na ten temat .

Typowy chinol rzeczywista moc max. 2 kW. nie przeciążać, przepalać co jakiś czas i dopóki chodzi używać, padnie będziesz się martwił.
    egon emeryt
    Level 10  
    To znaczy że te dane to wszystko wyssane z palca Agregat prądotwórczy BIRKFELD 3,8 kW/230 V

6,7 kW/400

50Hz
    tadgra
    Level 17  
    Gdybyś kolego przeczytał ten temat od początku to napewno byś nie kupił tego agregatu. A teraz masz problem. Na naszym forum jest kilka tematów na temat agregatów na potrzeby domowe. Radzę się z nimi zaznajomić od początku do końca a wszelkie wątpliwości znikną.
    egon emeryt
    Level 10  
    Czy dając za niego 600 zł Nnaprawdę aż tak żle zrobiłem ? Kupiłem tak dla awaryjnego zasilania pompy CO . Widzę że zapłaciłem połowę ceny tych agregatów wystawionych na aukcjach . Prawdę mówiąc pomyślałem że jeśli tyle kosztują są lepsze od tych po 700 - 1000 zł . No ale to jak się nie zna a kupuje na szybko . Dzięki za oświecenie mnie w tym temacie .
    hevet2
    Level 32  
    egon emeryt wrote:
    Czy dając za niego 600 zł Nnaprawdę aż tak żle zrobiłem ? Kupiłem tak dla awaryjnego zasilania pompy CO . Widzę że zapłaciłem połowę ceny tych agregatów wystawionych na aukcjach . Prawdę mówiąc pomyślałem że jeśli tyle kosztują są lepsze od tych po 700 - 1000 zł . No ale to jak się nie zna a kupuje na szybko . Dzięki za oświecenie mnie w tym temacie .

Da sobie radę (bez spawarek, dużych obciążeń itp) będzie Ci służył reszta tania w naprawie.