Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Logitech Z4 - plama na płycie? wtyczka?

darek170 15 Oct 2008 20:23 2517 4
    darek170
    Level 10  
    Witam,

W skrócie: kupiłem sub od zestawu Z4 bez kabli, pilota i satelit. Chcąc go podłączyć do lapka podłączyłem go kablem jack - jack (w subie wejście input - proszę mnie poprawić jeśli źle) + zasilanie ale bez pilotu nie mogę go włączyć postanowiłem go rozkręcić bo myślałem, że będzie w miarę prosta budowa i będę widział jakie kable idą z zasilacza do tyczki i je zewrze na krótko i będzie ok, lecz po rozkręceniu zobaczyłem, że główna płyta jest brudna, zalana... foto poniżej. Czy takie coś przewodzi prąd i może tworzyć zwarcia? Czy coś się "wylało" i coś jest uszkodzone? Niestety co do prostej budowy się miliłem i nie znalazłem tego co chciałem więc postanowiłem, że będę po koli wkładał jeden kabelek do otworów w "remote control" i może do czegoś dojdę. Niestety muzyka nie leci, ale przy połączeniu niektórych słychać jak odzywa się głośnik jest taki "jeden" bas i koniec i znów trzeba wyciągnąć i włożyć kabel i znów słychać ale nie jest to nic w rytm muzyki.

Proszę o opinie co z tą plamą oraz jak by dało rade jakiś schemat tego pilota, tzn. tego gniazda 9 pinowego i czy wystarczy tylko zewrzeć on/off żeby to grało i można było regulować głośność z poziomu kompa czy coś jeszcze trzeba... ?

Znalazłem dwa tematy na forum w których ludzie pierw pytają się o schemat a później, że już sobie poradzili i chętnie pomogą ale ale gdy napisałem do nich na priva ( w zeszły piątek) do dziś echo...
    Roman-Pila
    Level 15  
    To, co kolega uznaje za plamę, to jest ślad po jakimś kleju. Nie wydaje mi się, aby mógł przewodzić. Co do uruchomienia to należy pamiętać, że oprócz sygnału załączenia zasilania należy też doszukać się regulacji poziomu sygnału.
    Schematu niestety nie mam, a tej konstrukcji nie znam, więc nie będę w stanie dać koledze gotowej recepty.
    Pozdrawiam.
    Roman Piła
    darek170
    Level 10  
    Teoretyzując, wtyczka posiada 9 pinów, widziałem na foto, że pilot posiada regulacje głośności, włącznik, wyjście słuchawkowe i na mikrofon. Czyli 2 piny odpadają na mikrofon, dwa na słuchawki, zostają 2 na włącznik oraz 2 na regulacje, zostaje jeden... nie wiem po co.
    Teoretyzując dalej, jeżeli znajdę jakimś cudem włącznik i mówiąc prosto zepnę te dwa piny (kawałek przewodu włożony w jeden i drugi otwór) to czy jeżeli znajdę jakimś drugim cudem regulacje natężenia dźwięku i zepnę ja tak samo to głośność będzie ustawiona na max? Tak aby mógł regulować z poziomu komputera.
    Na jakiej zasadzie działa pokrętło regulacji głośności?
    Roman-Pila
    Level 15  
    Witam ponownie. Kolega Darek coś nie tak "kalkuluje" ;)
    Mikrofon 1- sygnałowe i masa
    Sterowanie sygnałem 4 (po dwa wejście i wyjście względem masy - to oczywiste)
    Załączanie 1 lub dwa (jak względem masy, to jedno)
    Taka teoria wydaje mi się bliższa faktu.