Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transformator sieciowy - do zastosowań audio.

15 Oct 2008 21:42 1176 4
    Anonymous
    Anonymous  
    al777
    Level 27  
    Na Elektrodzie jest : Link
    W googlach jest : Link
    Trochę inwencji przy pracy z wyszukiwarką.
    Anonymous
    Anonymous  
    al777
    Level 27  
    Nie wiem czy ktoś w ogóle zagląda do linków które podaję :D .
    Kolego, adresy były na zachętę. Żeby udowodnić : gdybyś zadał sobie trud przeglądnięcia strony do której prowadził drugi odsyłacz, znalazłbyś w ciągu minuty spis tematów. Parę rzeczy stamtąd może cię zainteresuje.
    [edit]
    Większe liczby zwojów to stosuje się w transformatorach wyjściowych np. wzmacniaczy lampowych - są dwie przyczyny : taki transformator jest podmagnesowany prądem stałym oraz w stopniu wyjściowym zależy nam na liniowości bardziej niż na sprawności.
    Jeśli w transformatorze zasilającym dasz większą niż obliczona liczbę zwojów, będziesz miał "miękką" charakterystykę obciążenia, tj. napięcie wyjściowe będzie bardziej spadać pod obciążeniem (no i zużyjesz niepotrzebnie więcej drutu). Czy to poprawi parametry audio - wątpię. Podstawą dobrej klasy wzmacniacza jest dobry schemat (niwelujący wpływ zasilania) i wykonanie z właściwych elementów (parowanie tranzystorów, kondensatory specjalne do audio, ...).
    Może faktycznie ktoś stosuje nietypowe wykonanie transformatorów zasilania dla wzmacniaczy audio, ale ja o tym nie słyszałem (swoją drogą - nie jestem wszechwiedzący i nie wstydzę się do tego przyznać).
    Z tego co mi jeszcze w tym temacie wiadomo, chętniej stosuje się transformatory toroidalne ze względu na mniejszy strumień rozproszenia (mniej "sieje" po płytkach z elektroniką).
    Anonymous
    Anonymous