Ostatnio przeczytałem, że jest podobno specjalny sposób wykonania transformatora sieciowego do zastosowań audio (zwiększenie liczby zwojów itp.). Czy to jest prawda, czy ktoś może przybliżyć ten temat (linki, literatura, wzory itp.).
Nie wiem, czy ktoś czyta dokładnie to co jest napisane, ale ja porosiłem o pomoc w specyficznej sprawie. Transformator sieciowy potrafię wykonać, korzystając z gotowych wzorów lub programów albo licząc od podstaw wszystko (wiele transformatorów już wykonałem). Mnie interesuje transformator sieciowy zasilający wzmacniacz audio. Podobno zwiększa się liczbę zwojów przypadającą na volt, ale o ile i w jakim celu. I tego chciałem się dowiedzieć. Z góry dziękuję za pomoc.
Nie wiem czy ktoś w ogóle zagląda do linków które podaję .
Kolego, adresy były na zachętę. Żeby udowodnić : gdybyś zadał sobie trud przeglądnięcia strony do której prowadził drugi odsyłacz, znalazłbyś w ciągu minuty spis tematów. Parę rzeczy stamtąd może cię zainteresuje.
[edit]
Większe liczby zwojów to stosuje się w transformatorach wyjściowych np. wzmacniaczy lampowych - są dwie przyczyny : taki transformator jest podmagnesowany prądem stałym oraz w stopniu wyjściowym zależy nam na liniowości bardziej niż na sprawności.
Jeśli w transformatorze zasilającym dasz większą niż obliczona liczbę zwojów, będziesz miał "miękką" charakterystykę obciążenia, tj. napięcie wyjściowe będzie bardziej spadać pod obciążeniem (no i zużyjesz niepotrzebnie więcej drutu). Czy to poprawi parametry audio - wątpię. Podstawą dobrej klasy wzmacniacza jest dobry schemat (niwelujący wpływ zasilania) i wykonanie z właściwych elementów (parowanie tranzystorów, kondensatory specjalne do audio, ...).
Może faktycznie ktoś stosuje nietypowe wykonanie transformatorów zasilania dla wzmacniaczy audio, ale ja o tym nie słyszałem (swoją drogą - nie jestem wszechwiedzący i nie wstydzę się do tego przyznać).
Z tego co mi jeszcze w tym temacie wiadomo, chętniej stosuje się transformatory toroidalne ze względu na mniejszy strumień rozproszenia (mniej "sieje" po płytkach z elektroniką).