Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak zamontować CB w domu? Zasilacz, antena i radio.

wasiur1995 18 Mar 2010 21:15 130293 133
  • #91
    Hazayu
    Poziom 10  
    Sytuacja mi się powoli klaruje ;-) Rozmawiałem dziś z człowiekiem, który dba u nas o bloki i dogląda ich pod względem technicznym. Zapytałem o ten maszt po antenie zbiorczej i okazuje się, że anteny są już wyłączone i nikt z nich nie korzysta, a sam maszt jest bardzo solidnej konstrukcji i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tam zainstalować antenę stacjonarną. Dodatkowo maszt jest uziemiony i połączony z instalacją odgromową bloku.

    Pytanie jest więc takie: którą anteną się zainteresować: Proton (w porównaniu do Almasa 2x droższa) czy Almasem ?

    No i jeszcze jedna sprawa, o której zapomniałem, jaki najlepszy kabel byłby do takiej instalacji. Jakieś oznaczenia może ?
  • OptexOptex
  • #92
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Na mazurach chyba tak nie wieje jak u mnie na Pomorzu. Możesz zainwestować w tańsza ale lepszą. Zawsze można polepszyć mocowania poszczególnych segmentów anteny (opaski do węży+odpowiednie nacięcia itp).
    Co do kabla - do 20m wystarczy RG58 lub H155 powyżej 20m RG213, RF7, H500 lub rarytasy RF10 i H1000 chodzi tu o tłumienie kabla w odbiorze jak i straty w nadawaniu...
  • #93
    Hazayu
    Poziom 10  
    Taka pomoc fachowa to mi się podoba ;-)

    Odnośnie kabla antenowego - czy między tymi co podałeś do 20 m występują jakieś znaczne różnice w jakości sygnału ? Czy to po prostu inne oznaczenia, a kabel ten sam ?
  • #94
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Szczerze powiem, że w każdej wersji możesz trafić na bubel przez co pogorszy się odbiór jak i nadawanie - Patrz na to aby był:
    - gęsty oplot + najlepiej folia aluminiowa
    - w środku spleciona linka a nie drut.
  • #95
    Hazayu
    Poziom 10  
    Co by wszystko miało ręce i nogi tak jak Pan Bóg przykazał i starzy ludzie pamiętają to zapytam jeszcze o zasilacz.

    Podejrzewam, że tym sobie głowy nie zawracać:

    Jak zamontować CB w domu? Zasilacz, antena i radio.

    Dane:

    Moc - 70W
    Napięcie zasilania - 230V
    Napięcie wyjściowe - 12V - 5A
    Częstotliwość - 50Hz/60Hz

    Pewnie najlepiej zainwestować w coś podobnego:

    Jak zamontować CB w domu? Zasilacz, antena i radio.

    Jakie jest niezbędne minimum jeśli chodzi o amperaż :?:

    Edit:

    Kabel to pewnie taki :?: :

    Jak zamontować CB w domu? Zasilacz, antena i radio.
  • #96
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Nie pamiętam czy wcześniej nie pisałem Ci o amperażu. Ja kupiłbym wersję transformatorową (dolny obrazek). Do zwykłego radia CB (moc 4W) minimum 3A. Dla spokoju 5A. Jak w przyszłości chciałbyś rozszerzyć bazę o radio z emisją SSB to 8-10-12 A. Co do kabla to ostatnio mój znajomek szukał i w stosunku parametry a cena brałbym RF7.
  • #97
    Hazayu
    Poziom 10  
    Ano właśnie miałem zapytać o ten kabel, bo wertując internet natknąłem się na opinie, że RF7 jest zbliżony parametrami do RF10 i ma najlepszy stosunek cena/wydajność.
  • #98
    Kmicic77
    Poziom 10  
    A czy można dać 8m kabla RG58 w mieszkaniu i potem za oknem połączyć go beczką z kablem RF7 o długości 15m do anteny na maszcie?
  • #99
    Mac!
    Poziom 18  
    Witam, czy ktorys z tych 2 zasilaczy nadawałby sie do CB?
    Jak zamontować CB w domu? Zasilacz, antena i radio.
    dzieki za odpowiedz
  • #100
    kondensator
    Poziom 36  
    Bushman10980 napisał:
    Szczerze powiem, że w każdej wersji możesz trafić na bubel przez co pogorszy się odbiór jak i nadawanie - Patrz na to aby był:
    - gęsty oplot + najlepiej folia aluminiowa
    - w środku spleciona linka a nie drut.
    Czyli jak zrobić sobie gorzej i jeszcze za to zapłacić... Oj, Kolego...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6183497#6183497
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1103856.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1495447.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971471.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1171519.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic488460.html <<< wygląda znajomo...
    PS: kiedyś o korozji elektrochemicznej uczono w klasie 5 szkoły podstawowej.
    Wiele lat temu problem niszczącego działania UV nie był istotny, później znany, następnie był znany ale lekceważony, a teraz po prostu jest przemilczany lub zakłamywany - aby co roku sprzedawać następne nieutylizowalne "wyroby" jele...
    O azbeście się mówi że szkodliwy - bo już niemodny, a o PCV nie - lobby mówi "prawdy" bo rzekomo inaczej producenci upadną, ludzie stracą pracę itp...
    http://archive.greenpeace.org/toxics/pvcdatabase/bad.html
    http://www.rakstop.engo.pl/www/zdrowy3.htm
  • OptexOptex
  • #101
    wasiur1995
    Poziom 11  
    Pojawiam się znowu w temacie ;) Tym razem z powtórzeniem pomysłu sprzed 2 lat ;D
    Mam do dyspozycji radio Lafayette Ermes a nad zakupem anteny trzeba pomyśleć...
    Czy radio to się nada ?
    I jaka antena będzie pasowała?
    Chciałbym coś wychaczyć z tej strony- http://cbelektron.pl/hurtownia/anteny-cb-bazowe-c-69_129
    Co polecacie z tych anten?
    O zasilacz to się nie martwcie... ;)
    Pozdrawiam
  • #102
    Avatat
    Poziom 26  
    No no, ja też się dołączam do projektu Mr. Wąsa :D
    Ile amper może pobierać takiej średniej klasy CB?
  • #103
    k.techniczny
    Poziom 10  
    krs256 napisał:
    To ja mam pytanko, które może nawiązuje do tematu:

    1) Czy napięcie akumulatora samochodowego to nie przypadkiem 12V?
    2) Ja do podłączania CB używam zasilacza 12V (wiem, że powinno się użyć 13,8V). CB działa, ale zastanawiam się jak duża może być różnica w pracy tego radia, w stosunku do sytuacji, gdyby było zasilane 13,8V.


    Zasilanie w samochodzie jest 12V , a ładowanie trochę wyższe 13,8V
    Akumulator nie przepuści większego napięcia niż 12V Sprzęt samochodowy CB nie odczuje takiej różnicy nawet jak by dostał 13,8 V

    Dodano po 3 [minuty]:

    Kmicic77 napisał:
    A czy można dać 8m kabla RG58 w mieszkaniu i potem za oknem połączyć go beczką z kablem RF7 o długości 15m do anteny na maszcie?


    Oczywiście że można lecz czym mniej kabla tym lepiej , lecz byle nie za mało :-) bo nie starczy do radia lub anteny.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Avatat napisał:
    No no, ja też się dołączam do projektu Mr. Wąsa :D
    Ile amper może pobierać takiej średniej klasy CB?



    Tam j.w. przez kolegę pomiędzy 3A - 5A ale jak chcesz używać pocniejszego radja (z USB ) to z 10A i oczywiście zasilacz nie prostownik (prostownik to tylko do ładowania akumulatorów)
  • #104
    marcin6660
    Poziom 15  
    Mam zbędną antenę Sirio AS-100 ( magnes) i chciałbym ja wykorzystać jako bazę. Do barierki planuję dospawać kawałek blachy ok. 12x12 cm. i na niej postawić antenę. Czy ten numer ma szansę powodzenia ???
  • #105
    c2h5oh
    Moderator
    Jeżeli dospawasz kawałek blachy o wymiarach dachu samochodowego to antena będzie działała poprawnie.
    Poszukaj na elektrodzie bo pisano już o tym dobrych kilka razy (regulamin punkt 14 i 16).
  • #106
    marcin6660
    Poziom 15  
    A jeśli mam dach pokryty w całości blachą to mogę na nim postawić ???
  • #107
    pietach
    Poziom 22  
    TAK - półśrodki ale lepsze nic nic.
    Kiedyś miałem coś takiego - Lemm 2001 Turbo na skraju dachu 3 piętrowego bloku - śmigało na około 50km
    Jak zamontować CB w domu? Zasilacz, antena i radio.
  • #108
    marcin6660
    Poziom 15  
    Korzystam z Presidenta Missouri na samochodzie a mam zbędne Sirio AS-100 i Floridę i nie chce jakiegoś 3 czy 6 metrowego bata na domu. Zależy mi na zasięgu ok. 10 km. a widok odsłonięty z domu mam na ok. co najmniej 30 km.
  • #109
    smurfteam
    Poziom 10  
    Witam,
    Dostałem CB Cobra 20plus. Chciałbym je wykorzystać w domu. Mieszkam w bloku, na parterze. Blok stoi w centrum miasta. Jeżeli zamontowałbym taką antenę na balkonie to na jaki zasięg mógłbym liczyć?
    Zasilanie to zasilacz uniwersalny do laptopa z regulowanym napięciem.
  • #110
    miost
    Poziom 10  
    Przy propagacji cała Europa, słyszeć będziesz Amerykę.
    Lokalnie do 40-50 km w SSB z dobrą bazą
    W AM do 20-30 km
  • #111
    aspro
    Poziom 2  
    Z anteną na balkonie to o ile nie mieszkasz w wolnostojącym domu, a w bloku, to możesz mieć cyrk z sąsiadami. Najlepiej jeśli promiennik jest umieszczony możliwie wysoko, ze względu na możliwe zakłócenia pracy różnych urządzeń, czy to w Twoim domu, czy co gorsze u sąsiada. Ja kiedys praktykowałem antene na 3 piętrze na balkonie i regularnie byłem nachodzony przez sąsiadke, która słyszała moje wypowiedzi w kuchennym obdiorniku radiowym. Swoją droga ekstremalna instalacja antenowa, z która zaczynałem na początku lat 90 to była mobilna antenka DV, umieszczona na podstawie z 3 przeciwwagami i to wszystko stało na dość sporym kotle w kuchni bardzo starego domu, gdzie nie szło sie wdrapać na dach. Lokalnie działało... :)
  • #112
    bartekpete1
    Poziom 2  
    A ja mam pytanie jeno czy można słuchać cb radio w domu jak ma się kraty ?
  • #113
    damianbulla
    Poziom 15  
    Witam mam zamiar w domu zrobić stacje cb która będzie pomagała kierowcom i nie tylko. Mam zamiar kupić cb radio MIDLAND 77-114 lub 77-099 i taką antene CB Antena Stacjonarna SIRIO THUNDER i jaki to może mieć zasięg? antena bedzie na wysokości ok. 10-15m?

    Parametry anteny:
    Częstotliwość 25,0 do 29,0 MHz
    Moc maksymalna 500 W
    Typ SIRIO THUNDER 27 - 1/4 &
    Impedancja 50 Ohms
    SWR 1.5:1
    Długość ok. 960 mm
    Zysk 2,15 dBi
  • #114
    Krzysiek792
    Poziom 8  
    Thunder to marna atrapa anteny kup najtańszą 1/2 fali i będzie o niebo lepiej niż na tym thunderze na którym jak polecisz 5 km to szał.
  • #115
    Waycher
    Poziom 10  
    Witam kolegów, co do tematu naprawiam właśnie koledze CB z 1981 r. firmy midland model prawdopodobnie 150m bez problemu odpaliłem je na starym zasilaczu komputerowym typu AT (200W 7A) ale mam pytanko, co do anteny, bo szczerze mówiąc CB radiem bawię się pierwszy raz mam ta antenę, z która kolega jeździł wystawiona na parapet niestety zasięg jest dobitny, bo o ile ktoś stojący prze moim domem jeszcze mnie słyszy i ja jego w miarę słyszę to niestety na pobliskiej krajowej 1 mnie nie słychać a jest oddalona maks. o 100 m ode mnie. Macie jakiś pomysł na zrobienie niskim nakładem jakiejś anteny do testów ewentualnie wzmocnienie tej samochodowej?? Chodzi tylko o przetestowanie radyjka przez dzień czy dwa zaczym wróci do właściciela
  • #116
    c2h5oh
    Moderator
    Waycher napisał:
    ...mam pytanko, co do anteny, bo szczerze mówiąc CB radiem bawię się pierwszy raz mam ta antenę, z która kolega jeździł wystawiona na parapet niestety zasięg jest dobitny, bo o ile ktoś stojący prze moim domem jeszcze mnie słyszy i ja jego w miarę słyszę to niestety na pobliskiej krajowej 1 mnie nie słychać a jest oddalona maks. o 100 m ode mnie...



    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6276227#6276227
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic848603.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic827825.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic862082.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1095925.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1055903.html

    Korzystaj z wyszukiwarki elektrody i czytaj, czytaj, czytaj...
  • #117
    Waycher
    Poziom 10  
    Drogi kolego moderatorze szukałem czytałem nie znalazłem pomysłu dla mnie, bo większość to rozwiązania na dłuższa metę ja potrzebuje jak napisałem coś na góra 2 dni do mojego postu dodam ze antena aktualnie jest zamontowana na tarasie zdała od ścian, jako przeciwwagę zastosowałem stary parapet z blachy ocynkowanej tani miernik z allegro pokazuje SWR na poziomie 1,5 wiec kalibracja tez chyba nie najgorsza przestawienie anteny poprawiło trochę odbiór, bo już słychać mobilki na krajowej, 1 ale niestety nadal oni nie słyszą mnie a wiem ze radio już działa, bo na bardzo krótkiej odległości i przy maksymalnym wzmocnieniu z kolega stojącym w zatoczce Przed moim domem (około 7m - 10m) rozmawiam normalnie wiec ponawiam pytanko czy zna ktoś jakiś sposób na dodatkowe wzmocnienie tej anteny ewentualnie jakieś rozwiązanie na jeden dwa dni do dokładnego przetestowania radia??
  • #118
    c2h5oh
    Moderator
    Waycher napisał:
    ... czy zna ktoś jakiś sposób na dodatkowe wzmocnienie tej anteny ewentualnie jakieś rozwiązanie na jeden dwa dni do dokładnego przetestowania radia??


    Napiszę raz jeszcze. Nadajnika nie "testuje" się z przyłączoną anteną. Robi się to za pomocą sztucznego obciążenia i miernika mocy w.cz.
    Gdybyś zadał sobie odrobinkę trudu to byś przeczytał, że jako antena może służyć dwa kawałki drutu o odpowiedniej długości. Nie trzeba nic kombinować z antenami samochodowymi czy innymi wynalazkami.
    Właściwi, na podstawie punktu 3.1.17. regulaminu powinienem przenieść Twoje posty do kosza. bo wszystko to o co pytasz jest opisane na elektrodzie.
    p.s. Co to znaczy "wzmocnić antenę"? Ta twoja jest za słaba i się łamie lub wywraca?
  • #119
    Waycher
    Poziom 10  
    c2h5oh napisał:
    Waycher napisał:
    ... czy zna ktoś jakiś sposób na dodatkowe wzmocnienie tej anteny ewentualnie jakieś rozwiązanie na jeden dwa dni do dokładnego przetestowania radia??


    Napiszę raz jeszcze. Nadajnika nie "testuje" się z przyłączoną anteną. Robi się to za pomocą sztucznego obciążenia i miernika mocy w.cz.
    Gdybyś zadał sobie odrobinkę trudu to byś przeczytał, że jako antena może służyć dwa kawałki drutu o odpowiedniej długości. Nie trzeba nic kombinować z antenami samochodowymi czy innymi wynalazkami.
    Właściwi, na podstawie punktu 3.1.17. regulaminu powinienem przenieść Twoje posty do kosza. bo wszystko to o co pytasz jest opisane na elektrodzie.
    p.s. Co to znaczy "wzmocnić antenę"? Ta twoja jest za słaba i się łamie lub wywraca?


    Drogi kolego moderatorze z całym szacunkiem myślę ze większość osób była w stanie się domyślić ze skrót myślowy "wzmocnienie anteny" miał oznaczać wzmocnienie sygnału nadawanego przez antenę, bo całość postu na to wskazywała pyzatym jak byś nie zauważył napisałem, iż czytałem rozwiązanie typu wywieś przez okno druty albo powieś na poddaszu, jeśli nie masz metalowego dachu niewiele mi daje, bo nie mam poddasza i mam parterowy dom wiec prosiłbym o nie wprowadzanie nerwowej atmosfery pod tytułem, czemu pytasz zaczym przeczytasz i dziękuje za linki przejrzałem je, ale większość z nich już wcześniej oglądałem korzystając z wyszukiwarki, co do testowania pod sztucznym obciążeniem to je wykonałem zaczym Podłączyłem antenę jak już pisałem CB działa tylko straszny zasięg ma i teraz próbuje przetestować je pod kontem jakościowym dźwięku odbieranego i nadawanego, ponieważ wymieniłem w nim końcówkę mocy na taka z zestawu zrób to sam a żeby taki test zrobić musze kogoś słyszeć a nie tylko szum:) Mam nadzieje, że kolega moderator nie uzna tego postu za obrażanie go, bo niemiałem tego na celu
  • #120
    db8811
    Poziom 10  
    Witam!
    Drodzy koledzy a pro po anten:
    niech nikt nie mówi ze antena 5/8 Fali jest gorsza od 1/4 f lub 1/2 f!! Prawda jest taka ze anteny 5/8 f sa najbardziej efektywne do stacji bazowych! Ale nie jestem tylko teoretykiem który się wymądrza, ale również sam posiadam stację bazową na moim domu. I prawda jest taka że antena antenie nie jest równa - a raczej nawet najlepsza antena np. 5/8 f (za 1000zł) będzie miała kiepski odbiór i słabe nadawanie jesli tylko będzie usytuowana w kiepskim miejscu, będzie mała złe "warunki". Praca anteny jej odbiór i nadawanie mogą się różnić w zależności o usytuowania na dachu, sam wielokrotnie przestawiałem maszt i biegałem z nim po całym moim placu aby naleźć najlepsze miejsce! Ustawiona w złym punkcie najdroższa antena będzie działać gorzej od zwykłej antenki 1/2 f za 100zł, ustawionej w dobrym punkcje z dogodnymi "warunkami".
    Jesli na początek zakładasz antenkę z mobila też pobaw się i pobiegaj z nią, aby znaleźć najlepsze miejsce.
    Kabel! : ja u siebie mam 20m kabla H-1000 firmy belden jest to jeden z najlepszych kabli. Gruby kabel, gruba izolacja, Gęsty miedziany oplot i folia miedziana, rdzeń Drut. Jest jeden minus tego kabla. Jest dość sztywny i ciężko się go układa. moje radyjko stoi przy ścianie a kabel ze względów estetycznych ukryłem w listwie maskującej, więc wystaje go tylko 30cm. POLECAM GORĄCO ten kabel :)
    Zasilacz: To zależy od tego jaki sprzęt chcesz podłączyć. Jesli na początek podłączasz na bazie zwykłe radyjko z mobila ( U520Pro, Alan102 itp.) to w zupełnosci wystarczy ci zasilacz 13,8V/2A(3A) Zasilacze impulsowe 12V/5A z wtykiem pod zapalniczkę też działaj i spisują się całkiem nieźle. Można do nich [12V/5-8A ] podłączać większe radyjka np. President Lincoln itp. Ja obecnie używam QJE PS30SW III 8-16V / 30A.

    Dodano po 25 [minuty]:

    Waycher napisał:
    CB działa tylko straszny zasięg ma i teraz próbuje przetestować je pod kontem jakościowym dźwięku odbieranego i nadawanego...


    tak więc sam przeanalizuj ten problem.
    #1
    jak pisałem wyżej może to być wina umocowania w kiepskim miejscu (w niedogodnych "warunkach") anteny.
    #2
    sprawdź antenę czy nie ma uszkodzonego kabla, cewki itp. może na przykład poprzecierał się stary kabel, albo styki zaśniedziały, skorodowały, utleniły się lub cos innego stało się z cewką - anteną.
    #3
    Mogą to być jakieś zakłócenia. Z innych przekaźników radiowych typu: radio, internet, telefon itp., itd. W miastach jest tego wszystkiego pełno i trudno się tego pozbyć & znaleźć dogodne miejsce "warunki" dla anteny.
    #4
    należało by też sprawdzić wszystkie beczki, wtyki i gniazda

    ##
    Jesli nie to po kolej sprawdzić jak działa ta "instalacja" Z INNYM RADIEM (sprawnym) :)
    sprawdzić jak działa ta "instalacja" Z INNĄ Zastępczą ANTENĄ
    jesli wymiana radyjka i antenki nie pomoże to #1 v #2 v #3 v #4 Pozdram