Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai TV-2000A MK7 - jakby chciał się włączyć a nie mógłł..

stopi 16 Oct 2008 14:04 1685 5
    stopi
    Level 28  
    Z góry przepraszam za dużą ilość pytań :)

Sprawa wygląda tak: padł TV Funai TV2000A MK7. W związku z tym wziąłem się za sprawdzanie. Na TV znam się średnio, ale jestem elektronikiem, więc spróbowałem.

Znalazłem zwarta diodę D245. Powertowałem forum i wywnioskowałem, że trzeba jeszcze zmienić parę elementów. Wymieniłem zatem diodę zastępując ją R2M, kondensatory elektrolity po stronie pierwotnej przetwornicy, wymieniłem rezystory: R502, R503, R513, R519 oraz tranzystor Q504 i transoptor PC111. Q504 był tam jako 2SB698, jest raczej sprawny, ale profilaktycznie zastąpiłem go BD140 (nóżki oczywiście sprawdziłem jak idą). Żadnych innych uszkodzonych elementów nie znalazłem.

No i odpalam TV i ....są jakieś oznaki życia, ale polegające na tym, że dioda STBY w ogóle nie świeci, a z głosnika co chwila się pojawia szum, ale jego częstotliwość spada co kawałek i potem już w ogóle nie szumi. Obrazu jakiegokolwiek brak. Podmieniłem z powrotem Q504 na 2SB698 i objawy te same. Żaden element się nie pali po włączeniu, dioda R2M cały czas jest sprawna.

Podpowiedzcie co gdzie zmierzyć. Zmierzyć napięcie stałe na diodzie R2M? Wiem, że ponoć powinno tam być ok. 115V, tak?

Kurde, nie mam pojęcia co jest nie tak. Podmieniać wszystkie zenerki? Czytałem o przypadku, że ktoś wymienił 4 zenery przy przetwornicy, które pozornie się wydawały sprawne a TV ruszył dop. po wymianie. Tranzystor, ten duży, 2SD1710 jest ciepły, ale nie gorący, jego też sprawdzałem, nie wykazuje zwarć żadnych, wskazania wydają się ok.

Zauważyłem po schemacie, że ta dioda LED od STANDBY jest połączona z D236. Może coś w obwodzie tej D236 padło? Np. tranzystor Q236 (ale ten też nie wygląda na zepsutego).
    andreuss
    Level 19  
    Sprawdź jeszcze: Q501 (2SD1710), Q502 (2SC3807), i diody D510 (dioda zenera 15V) oraz D245 (dioda zabezpieczająca).
    stopi
    Level 28  
    No pisałem, że wymieniłem D245 :) Nowa D245 żyje cały czas, nie spaliła się jeszcze. Sprawdzić napięcie na niej?

Problem w tym, że za bardzo nie wiem gdzie spodzeiwać się stałego a gdzie zmiennego, i nie chce też skopać sobie miernika :) Kurde, właśnie te diody sie wydają sprawne. Schemat który mam (ten który zapewne wszyscy mają) jest na tyle nieczytelny, że pewnych elementów nie mogę rozczytać po prostu..:/

D510 wydaje się sprawna i te tranzystory też, ale chyba najlepiej będzie je w takim razie podmienić po prostu. Czy ten 2SD1710 to jest sterowany jakoś impulsowo? On jest ciepły, ale nie na tyle, żeby podejrzewać uszkodzenie.
    andreuss
    Level 19  
    sprawdź D509, tranzystor kluczujący Q220
    CHACA
    Level 43  
    Quote:
    Wymieniłem zatem diodę zastępując ją R2M, kondensatory elektrolity po stronie pierwotnej przetwornicy,

przecież napisał co zrobił.
    stopi
    Level 28  
    Chyba w ogóle wymienię wszystkie zenerki w okolicy przetwornicy. To nieduży koszt, a może TV ruszy w końcu.