logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć ROM do dysku WD800JB-00JJA0 po utracie zawartości?

ttysiac 17 Paź 2008 15:48 1281 7
REKLAMA
  • #1 5640967
    ttysiac
    Poziom 11  
    Witam

Zależy mi na odzysku danych z dysku.
    Dysk miał uszkodzona elektronikę. Niestety zawartość ROMu została bezpowrotnie utracona.
    Kupiłem już elektronikę pasująca do takiego dysku, mam tez odpowiedni programator.
    Może ktoś mnie poratuje ROMem?

Dane dysku:
    WD800JB-00JJA0
    DCM DSCHYAJAA
    S/N WMAM91762925

Z góry dziękuje za wszelka pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5647201
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    ttysiac napisał:

Zależy mi na odzysku danych z dysku.
    Dysk miał uszkodzona elektronikę. Niestety zawartość ROMu została bezpowrotnie utracona.

Co to znaczy kolego "bezpowrotnie utracona"?
  • REKLAMA
  • #3 5654212
    ttysiac
    Poziom 11  
    Pamięć została przypadkiem przegrzana podczas przelutowywania.
    Nie da się jej odczytać, na 100% jest uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #5 5654712
    ttysiac
    Poziom 11  
    Dziękuje za linka.
    A kolega Nirvanowiec mógł by mi jeszcze podpowiedzieć który z załączonych tam plików pasuje do mojego dysku?
  • REKLAMA
  • #6 5656562
    aviko

Poziom 17  
    Ocena: 18
    jesli chcesz dalej uzywac tego dysku to raczej zaden, jak do odzyskania danych to musisz probowac. kazdy dysk jest inny, stad wlasnie potrzeby jest rom w ktorym sa jego indywidualne wlasciwosci. masz jakies 15-20% szans ze jakis podejdzie
    Konto firmowe:
    Odzyskiwanie Danych Przemysław Horożaniecki
    os. Bolesława Chrobrego 32H, Poznań, 60-681 | Tel.: 612XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.odzyskamy.to
  • #7 5676027
    kolarz_26
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Panie, Ttysiac mam dysk 80 GB 8 MB Cache na ATA o symbolu WDC WD800JB-00JJC0. Nie wiem czy ta informacja będzie informacja pomocna.
  • #8 5689955
    ttysiac
    Poziom 11  
    To może udostępnił by mi pan zawartość ROM swojego dysku? Opis jak zgrać zawartość tej pamięci jest w linku podanym parę postów wyżej przez pana Nirwanowca.

Może jakiś rom zadziała z moim dyskiem wiec każdy nowy zwiększa szansę odzysku danych. Ostatnio nie miałem czasu zająć się tym ale jak tylko będę miał chwile to będę próbować. Na razie zbieram romy. Z czasem umieszczę tutaj te które zgrałem z innych dysków może komuś się przydadzą.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD800JB-00JJA0 miał uszkodzoną elektronikę, a zawartość jego pamięci ROM została trwale utracona wskutek przegrzania podczas przelutowywania, co uniemożliwia jej odczyt. Autor posiada zamienną elektronikę oraz programator i poszukuje pliku ROM do odzysku danych. Wskazano, że każdy dysk ma unikalny ROM zawierający indywidualne parametry, co ogranicza szanse na skuteczne użycie ROM z innego dysku do około 15-20%. Podano link do forum z instrukcjami zgrywania zawartości ROM oraz zasugerowano zbieranie i udostępnianie ROM-ów z podobnych modeli w celu zwiększenia szans na odzyskanie danych. Jeden z uczestników dyskusji zaoferował ROM z modelu WD800JB-00JJC0, co może pomóc w próbach odzysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA