Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra PW8010 - Problem

Polo_Yin 09 Mar 2004 15:37 1356 4
  • #1 09 Mar 2004 15:37
    Polo_Yin
    Poziom 2  

    Witam,

    Mam problem z moim wzmacniaczem. Jest nim Unitra PW 8010.
    Gdy właczam go, z głośników wydowbywa się niesamowite trzeszczenie. Sam dzwięk gra... lecz musze podkręcić regulator na maksimum i wtedy, w drugim planie słyszę cichą muzykę. Nie wiem co się mogło stać, ponieważ godzinę wcześniej działał bez zarzutu. same głośniki nie sa uszkodzone, ponieważ sprawdzałem jeszcze na słuchawkach (dzieje się tak samo). Czy ktoś wie o co chodzi ? lub wie jak to naprawić ?

    0 4
  • #2 09 Mar 2004 15:43
    Grzybek23
    Poziom 16  

    Sprawdź rezystory emiterowe

    0
  • #3 09 Mar 2004 15:54
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  

    jezeli jest to w obu kanalach jednoczesnie,to-
    najprawdopodobniej padlo ci zasilanie przedwzmacniacza.
    pozdrawiam

    0
  • #4 09 Mar 2004 16:12
    Polo_Yin
    Poziom 2  

    aha... thx za szybką odpowiedź. Ale jest drobny problem.... co to są rezystery emiterowe ? jak one wygladają, do czego służą i jak je mam sprawdzić ?

    aha.. i co to jest zasilanie przedwzmacniaczowe ?

    wiecie.. niespecjalnie sie na takich żeczach znam. schemat już mam.. ale nic z niego nie kapuje :P

    thx za odpowiedzi jakiekolwiek

    0
  • #5 10 Mar 2004 04:15
    qbis19
    Poziom 20  

    O ile dobrze pamiętam i nie mylę modeli wzmacniaczy to koło kondensatora 2x4700 mikro jest tranzystor BD136 na którym jest zbudowany równoległy stabilizator napięcia(chyba 15V ) Gdyby był zimny i fizycznie i w przenosni to musisz go wymienic i przy okazji diode zenera ,i przed tym tranzystorkiem powinien być rezystor 220 ohm 1 W .....Nie jestem pewnien czy nie napisalem bzdur bo pisze z pamięci a ostani raz mialem do czynienia z tym ponad 10 lat temu :D....

    0