Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RENAULT LAGUNA 2 - karta/kluczyk - problem

jaqbas2 18 Paź 2008 01:12 14309 5
  • #1 18 Paź 2008 01:12
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Dostałem do naprawy powyższą kartę/kluczyk.
    Jest to wersja z trzema przyciskami ( patrząc od góry ) :
    - kłódka otwarta
    - LOCK + AUTO
    - kłódka zamknięta
    Problem polega na tym, że działa poprawnie tylko jeden przycisk - zamykający auto. Przy naciskaniu pozostałych dwóch klawiszy - mimo, że również świeci czerwona dioda sygnalizująca wysyłanie rozkazu - nie ma reakcji. Karta po włożeniu do szczeliny w desce również nie działa poprawnie - nie można uruchomić samochodu.
    Po delikatnym jej rozklejeniu nie widać żadnych mechanicznych uszkodzeń ścieżek, membranowych przycisków, zalania czy też korozji ścieżek. Również lutowanie - oglądałem przy pomocy lupy a wątpliwości sprawdzałem dodatkowo omomierzem - nie wykazuje zimnych lutów i złych połączeń.
    Przy użyciu karty zapasowej wszystko w aucie działa jak powinno - tzn. można je zamknąć i otworzyć oraz uruchomić silnik.

    Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim problemem i może coś pomóc w tej sprawie ? Na jakiej częstotliwości pracuje nadajnik radiowy tej karty ?
    Jak ona komunikuje się z odbiornikiem, gdy jest włożona do szczeliny, gdy uruchomiony jest silnik.

    Proszę o pomoc.

    Pozdrawiam !

    0 5
  • #2 18 Paź 2008 06:40
    tarzan107
    Poziom 20  

    W moim przypadku pomogło poprawienie lutowań na układzie scalonym. "Na oko" była dobra.

    0
  • #3 18 Paź 2008 20:20
    ARTEMIAN
    Poziom 16  

    Dokładnie u mnie to samo szczególnie duży scalak.Przy okazji daj znać jakie scalaki tam występują bo ja nie spisałem a kolega potrzebuje.

    0
  • #4 08 Lis 2010 10:16
    urbi_m
    Poziom 1  

    witam.
    mam mały problem i liczę na jakąkolwiek pomoc.
    Ostatnio zostawiłem katę z Renault Laguna 2 w spodniach i żona niestety wyprała je...
    Karta teraz nie zawsze reaguje na jakiekolwiek naciśnięcie natomiast gdy włożę do szczeliny samochód reaguje 100% sprawnie...
    proszę o jak najszybszą pomoc.

    0
  • #5 08 Lis 2010 12:34
    ARTEMIAN
    Poziom 16  

    Musisz otworzyć kartę przeczyścić i poprawić lutowania.Jeżeli woda nie zniszczyła elektroniki to może się uda naprawić.

    0
  • #6 28 Lip 2011 01:30
    jokerdrek
    Poziom 15  

    Witam wszystkich, nie będę zakładał nowego tematu tylko podepnę się by wszystko było w jednym miejscu. Mam pytanie czy ma ktoś fote bądź schemat w/w płytki (2 przyciski) po zdjęciu scalaka (philips) gdyż brakuje mi lekko ścieżek a dokładnie mówiąc 1,4,6 patrząc od lewej/góry scalaka.
    I drugie pytanie, jaką bateria jest zasilany w/w pilot (proszę o podanie napięcia)
    Dziękuję :)

    1