Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Bosch 020/SGS/SGI 53 nie odpompowuje wody

pcichomski 19 Paź 2008 13:46 5832 7
  • #1 19 Paź 2008 13:46
    pcichomski
    Poziom 16  

    Po kolei: w trakcie pracy zmywarka nagle się wyłączyła i zgasły wszystkie diody - po ponownym załączeniu non-stop pracowała pompa do odpompowania wody.
    Po "przebadaniu" płytki sterującej okazało się że mocno nagrzany jest transformatorek i układ driverów MC1413BD. Napięcie na trafo spadło do ok 3V - co wskazywało na zwieranie trafo przez uszkodzony MC1413. Układ wymieniłem.
    Zmywarka zaczęła pracować i realizować wybrany program - natomiast nie odpompowuje wody po zakończeniu programu. Pompka załączana "palcem" z mikro wyłącznika pływakowego pracuje i pompuje. Na niektórych programach odpompowuje wodę między myciem i płukaniem, na niektórych programach - nie. Mam wrażenie, że następuje wówczas krótka przerwa ok. minuty. Na wszystkich programach nie wypompowuje wody na końcu.
    Odpompowywanie (niekiedy) wody w środku mycia wskazuje, że sterowanie z procesora do pompki dochodzi, ale czemu nie ma tego na końcu mycia. Czy jest możliwe częściowe uszkodzenie się programu, skasowanie się jakiejś nastawy czasu itp.
    Na marginesie: wszystkie pozostałe elementy wykonawcze (zawory, pompa, grzałka, dozownik) w czasie cyklu załączają się wg mnie w odpowiednim momencie.
    A przy okazji: jaka jest funkcja mikro wyłącznika ciśnieniowego - robocza czy zabezpieczająca - bo u mnie od czasu do czasu jest pobudzony.

    Pozdrawiam

    Dodano po 11 [minuty]:

    Precyzuję typ bo ten w temacie przepisałem z instrukcji. Typ z tabliczki na zmywarce to SGI 5315

    0 7
  • Relpol
  • #2 19 Paź 2008 13:50
    Andrzej G
    Specjalista AGD

    A jaka była przyczyna uszkodzenia MC 1413 BD? Bo tak sam z siebie to się raczej nie uszkodził. Albo zimny lut na przekaźniku grzałki albo zwarcie powodujące uszkodzenie któregoś z triaków, a następnie MC.. Może przyczyna jeszcze tkwi w zmywarce i powoduje złe działanie?
    Mikroswitch ciśnieniowy odpowiada za odpowiedni poziom wody w zmywarce i pełni funkcję roboczą.

    0
  • Relpol
  • #3 19 Paź 2008 14:57
    pcichomski
    Poziom 16  

    Faktycznie lut przy przekaźniku grzałki był zimny - już poprawione - możliwe że to było przyczyną uszkodzenia MC1315. Jednak jak wspomniałem obecnie wszystkie elementy wykonawcze pracują poprawnie (także grzałka) również pompa odprowadzania wody, tyle że nigdy przy końcu pracy i na niektórych programach także między myciem i suszeniem.
    Z prześledzenia ścieżek wynika, że triaki wykonawcze są sterowane przez tranzystory bezpośrednio z procesora. Z MC1315 są sterowane przekaźniki.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 19 Paź 2008 17:08
    Andrzej G
    Specjalista AGD

    Proponuję sprawdzić czy zawsze działa pompa przy wykonaniu resetu. Może "zawiesza się" przekaźnik albo blokuje się turbinka pompy.

    1
  • #5 19 Paź 2008 17:38
    pcichomski
    Poziom 16  

    Hm, akurat w branży AGD jestem laikiem :) - wykorzystuję wiedzę techniczną z innej elektonicznej branży :)
    Resetu...? Czy chodzi o opisaną w instrukcji procedurę przerwania programu (2 klawisze na ok. 3 sek, po czym cyt: "przebieg programu trwa ok. 1 min"). Jeśli to jest ten reset, to od razu po wciśnięciu tej kombinacji na wyświetlaczu pojawia się "0" (koniec krogramu) i nie dzieje się nic więcej. po ok 4 sek puszczam przyciski i dalej nic się nie dzieje.

    Do cewki przekaźnika o d pompy podłączyłem sobie kontrolnie 12V LEDzika, żeby wyłapać ew. niesprawność samego przekaźnika, ale nie zaobserwowałem na końcu programu próby załączenia się tego przekaźnika.

    I jeszcze jedno. Po przeliczeniu ilości dipswitch`y i lLEDów w zdemontowanym panelu okazało się że jest ich o 3 więcej niż przycisków na zewnątrz panelu. Może któryś z nich ma funkcję serwisową, a nie służy tylko do bogatszej wersji zmywarki.

    Pozdrawiam

    0
  • #6 19 Paź 2008 18:25
    Andrzej G
    Specjalista AGD

    Przy każdym przerwaniu programu (dwa klawisze-reset) powinna uruchomić się pompa odprowadzająca wodę. Jeżeli tak nie jest,a układ MC 1413, którego wstawiłeś, jest na 100% sprawny, to uszkodzony jest procesor. Dodatkowe przyciski są dla bogatszych wersji. W inne ustawienia lub program testowy wchodzi się dostępnymi klawiszami.

    0
  • #7 19 Paź 2008 18:56
    pcichomski
    Poziom 16  

    cyt: "jeżeli tak nie jest,a układ MC 1413, którego wstawiłeś, jest na 100% sprawny, to uszkodzony jest procesor".
    No właśnie tego obawiam, ale nijak nie mogę zrozumieć, dlaczego od czasu do czasu pompa chodzi w prawidłowych momentach programu (wniosek >> wyjście procka sprawne), pozostałe elementy wykonawcze pracują poprawnie i jak się wydaje w prawidłowej kolejności (wniosek >> program przebiega poprawnie). Czy spotyka się czasem takie wybiórcze uszkodzenie procesora, jego programu.
    Gdzie można nabyć cały sterownik, gdyby tego nie udało się naprawić.?
    Pozdrawiam

    0
  • #8 19 Paź 2008 22:08
    Andrzej G
    Specjalista AGD

    pcichomski napisał:
    Czy spotyka się czasem takie wybiórcze uszkodzenie procesora, jego programu.

    Spotkałem się już z podobnym uszkodzeniem ale dotyczyło grzania. Po wymianie uszkodzonego MC 1413 zmywarka raz grzała raz nie. W innych przypadkach zawsze wszystko działało. Uszkodzenia procesorów są czasami bardzo zaskakujące.

    0