matejkoelektryk napisał: Witam
Bez problemu możesz podłączyć do jednego portu dwa lub więcej paneli i nawet programator (ppi multimaster) tyko w zależności od ilości wysyłanych i odbieranych zmiennych może się "wieszać" komunikacja . Ostatnio robiłem taką instalacje z dwoma cpu 224 , op3 i tp270 i wymiana danych pomiędzy sterownikami i panelami , wszystko działa ok

Ze sprzętem Siemensa nie ma problemów, bo wszystko powinno teoretycznie potrafić działać w trybie multimaster. Z Weintekiem już nie było tak różowo. Jeśli jeden ze sterowników był masterem w sieci, to komunikacja z panelem (też masterem) nie działała. Przynajmniej było tak jakiś czas temu - być może w kolejnych wersjach sterowników coś poprawili.
Dodano po 6 [minuty]: grabek_radek napisał: A jak wygląda sprawa fizyczna podłączenie panela z s7 200 ?
Powiedzmy że zakupuje wtyczki profibus i będzie po wszystkim, po stronie panela wpinam w com3 bo w konfiguracji EB8000 wybrałem PLC I/F rs485 2W, COM 3?
A sprawdziłeś jak są wyprowadzone sygnały RS485 na COM3 Weinteka, bo coś mi się nie wydaje, żeby na pin 3 i 8. Ponadto wtyczka Profibus (przynajmniej Siemensa, nie wiem jak innych producentów) z przełącznikiem do załączania terminatora, pobiera napięcie z portu urządzenia (to się chyba nazywa terminator aktywny). Z EasyBuilderem dostajesz takie coś jak PLC Connect Guide - tam masz wszystko wyjaśnione.