Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centrale DGT - konkurencja dla Panasonica,Slicana,Platana?

Telnw 19 Oct 2008 19:34 4153 15
Wago
    Telnw
    Level 17  
    Na forum toczy się walka pomiędzy Panasonicem , Slicanem i czasami Platanem. A tu do przetargu przystąpiła firma DGT i wygrała. Okazała się dużo tańsza od Panasonica , trochę tańsza od Slicana i Platana.Centrala miała mieć 80 lw analogowych , 16 systemowych ,łącze PRA , 8 BRI , 4 kanałową zintegrowaną kartę GSM , 10 infolinii , 12 aparatów systemowych.
    Proszę o opinię o tych centralach , o ich jakości ,możliwościach , dostępności serwisu?
  • Wago
    Zutket
    Level 36  
    Witam.
    Powiem tak. Centrala trudna w programowaniu dla laika, ale za to z ogromnymi możliwościami, praktycznie w systemie odosobnionym (współpraca z jednym operatorem) nie do wykorzystania. Jak się dobrze zaprogramuje – działa niezawodnie. Jak każdy system ma swoje chimery.
    Pozdrawiam.
  • Wago
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Jesli chodzi o przetarg to DGT bardzo obniżyła ceny,
    Mozna powiedzieć ,że "poszła po bandzie".
    Jeszcze w tym roku podobna konfiguracja co Slican była o 1/3 drozsza .
    Natomiast czy jest tak stabilna , przyjazna i elastyczna w użytkowaniu co Slican to już potem wyjdzie "w praniu".
    To juz oceni użytkownik... ;)
    bulba1
    Level 24  
    DGT to polski produkt klasy enterprice jeżeli chodzi o Millenium.
    Co do millenium mini to nie wiem (jeżeli jest tak udana jak Caro2 czyli małe 3450 to lepiej się trzymać z daleka).
    Rzeczywiście DGT ma dość duże możliwości, ma aparaty systemowe cyfrowe, konsole dotykowe ..., z tego co się chwali ma nawet CSTA czyli jako jedyny producent polski spełnia dość wysokie parametry ECMA czy ISO .
    Jak się spisuje to już inna sprawa (najlepiej dowiedzieć się w policji bo tam jest dużo DGT).
    Jedno jest pewne zawsze konkurowała z ceną jak każdy produkt wykorzystujący standardowe elementy.
    Cały sprzęt dużych firm będzie zawsze droższy bo korzysta z elementów selekcjonowanych (procesory, pamięci, i inne elementy elektroniczne).
    Jaka jest różnica a taka jak pomiędzy komputerem składakiem i firmowym (dell, HP, Fujitsu-Siemens, IBM). Tak samo z centralami po prostu albo będzie działać super albo ....
    bulba1
    Level 24  
    Z tego co wiem to nie ma takich rzeczy jak zintegrowana czterokanałowa karta GSM , ale mogę się mylić.
    Inna sprawa co się rozumie pod pojęciem integracji czy to,ze wkłada się do środka obudowy czy ze funkcje integruj a się z centralą.
    (tak na marginesie, jeżeli ktoś widział dzisiaj naprawdę nowoczesne rozwiązania to zobaczy że wszystko opiera się na zasadzie integracji funkcji i usług - oddzielne serwery a nie sprzętu).
    Jack14
    Level 38  
    No i należy jeszcze dodać, że "zdziera kasę" też równo jak Alcatel i Siemens.

ps

Kiedyś zwracałem uwagę serwisowi DGT na błąd w oprogramowaniu centrali długo nawet bardzo długo się wzbraniali i jak wyszła kolejna poprawiona wersja softu (w której błąd naprawiono) to nawet nie byli uprzejmi o tym fakcie poinformować, a za wykonanie upgrade softu (którego oficjalnie nie udostępniają) kazali sobie słono nawet bardzo zapłacić.
    Z nie oficjalnych źródeł dowiedziałem się, że istniała poprawka, która to eliminowała ale nie ma to jak sprzedać nowszy soft :cry:.
    Czy tak postępuje firma, której zależy na dobrej opinii? czy też na dobrych wpływach do własnej kasy?).

Pozdrawiam.
    Telnw
    Level 17  
    Zadałem pytanie o kartę GSM ponieważ jednym z warunków przetargu była 4 kanałowa karta GSM producenta centrali i 10 infolinii wielopoziomowych . Jeżeli nie produkują to oznaczałoby to że wygrali niespełniając warunków przetargu.
    Co do "pójścia po bandzie" to pewnie jest to sposób na zdobycie rynku i wykoszenie konkurencji. Na przetargu niewiele się zarabia ale liczy się na póżniejszą konserwację i serwis.
    Jack14
    Level 38  
    Wszystko zależy jak zostały ustalone "wagi" :|

ps

Ciesz się z nowego systemu i nie podwarzaj opinii niezależnego itp. itd
    :D
    Jack14
    Level 38  
    To jak pisałem wyżej tylko się cieszyć z nowej "zabawki" :D
    bulba1
    Level 24  
    DGT zawsze słynęło z tego, że w przetargach podaje iz ma wszytko - rzeczywistości bywa inna.
    Co do tego co pisze Jack14 to niestety prawda, bardzo lobię Siemensa mniej Alcatela (tu za bardzo ordynarne oszustwa podczas sprzedaży - znam ten proceder od strony sprzedaży pokazuje się klientowi folder, spis funkcji mówi ze centrala wszystko ma jak sie ja kupi tylko włożyć wtyczkę do gniazdka i działa a później okazuje się , że nie działa bo za kolejne 200% ceny trzeba kopić licencje na to co inni dają w standardzie). Siemens super stabilny sprzęt ale niestety bardzo drogi (tu nie moge pojąc strategi sprzedaży bo zamiast sprzedać 100 systemów i zarobić 100 razy po 100 dolarów wola sprzedać jeden i zarobić 100o czyli 10 razy mniej).
    Ale niestety pozostaje kwestia zapisu w warunkach przetargu (domyślam się, że budżetówka i ze przetargiem zajmowała się Pani Ala od zakupu mydła).
    Niestety później się to będzie mściło jeżeli w przetargu nie brał udziału fachowiec. Zazwyczaj jest tak, ze ktoś coś wymyśli (choćby wielopoziomowe infolinie bo słyszał ze coś takiego jest - nie kwestionuje ze w tym konkretnym przypadku nie jest to potrzebne - a później i tak z tego nie korzysta bo wybrał firmę najtańsza która woła krocie za przestawienie funkcjonalności zapowiedzi (nie można wezwać serwisu innego bo gwarancja i nie zna nikt hasła). wiadomo zły algorytm i kazda funkcja zamiast pomagać przeszkadza. Ja z reszta jak słyszę automat (w tym to przoduje OXE) to mnie krew zalewa i odkładam słuchawkę.
    Jack14
    Level 38  
    No to zrób to kolego osobiście, a nie czekasz na kogoś.

ps

W regulaminie z którym się zapoznałeś jest o tym "mowa".
    (jak nie pamiętasz to przeczytaj jeszcze raz dokładniej).

Pozdrawiam.