Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z ustawieniem daty i czasu w drugim routerze WRT54GS

kokan200 20 Paź 2008 12:26 2177 5
  • #1 20 Paź 2008 12:26
    kokan200
    Poziom 10  

    Jeden router z adsl bez radiówki przekazuje po LAN do WRT54GS pracujący jako AP (router z radiówką, portem wan i 4 portami lan z wgranym firmware Tomato 1.21)
    W pierwszym roterze jest automatycznie pobierany czas z jakiegoś tam servera.
    W drugim niestety brak ustawienia daty i czasu.
    W pozycji "Router Time" mam "Not Available" i nie wiem dlaczego.
    Jak można ustawić czas na drugim roterze? Czy nie powinien on pobrać czasu z pierwszego routera?

    Wszystko pracuje w jednej sieci 192.168.1.1 (maska 255.255.255.0)
    W routerze wrt nie wykorzystuję portu WAN. Wszystkie podpięte komputery i urządzenia sieciowe widzą się, udostępniają dane i mają internet.

    Ustawienia 2-go routera:

    SystemName WRT54GS-TOMATO
    Model Linksys WRT54G/GS/GL

    Time Not Available
    Uptime 1 day, 00:12:13
    CPU Load (1 / 5 / 15 mins) 0.00 / 0.00 / 0.00
    Total / Free Memory 30.02 MB / 21.98 MB (73.24%)

    LANRouter MAC Address xxxxxxxxxx
    Router IP Address 192.168.1.100
    Subnet Mask 255.255.255.0
    Gateway 192.168.1.1
    DNS
    DHCP Disabled

    WirelessMAC Address xxxxxxxxxx
    Wireless Mode Access Point
    B/G Mode G Only
    Radio Enabled
    SSID xxxxxx
    Security WPA Personal (PSK) + TKIP
    Channel 8 - 2.447 GHz

    A tutaj ustawienia w routerze dla czasu:
    Problem z ustawieniem daty i czasu w drugim routerze WRT54GS

    0 5
  • #2 20 Paź 2008 14:05
    none12
    Poziom 20  

    Ja mam tak zrobione :
    Problem z ustawieniem daty i czasu w drugim routerze WRT54GS

    Aha pamiętam 1.21 Tomato miało jakieś problemy właśnie z synchronizacją czasu.

    0
  • #3 20 Paź 2008 14:50
    kokan200
    Poziom 10  

    Dzięki za odpowiedź, tak też sprawdzałem i to nic nie dało.
    Może to jednak problem z Tomato 1.21.
    Na razie nie będę sprawdzał na starszej wersji.
    Może czas będzie tylko pobierany, jak podłącza się do portu wan?

    0
  • #4 20 Paź 2008 15:35
    none12
    Poziom 20  

    Wgraj sobie z Polskim menu menu 1.21 tam chyba jest naprawiony ten błąd. A Twój WRT rozdziela neta jako AP czy jest klientem. Bo ja zrozumiałem ze masz neta po ADSL i 1 router działa tylko jak modem a WRT dzieli neta na osoby. Aha nie wiem czy nie masz routera ADSL i WRT na tej samej adresacji LAN.

    0
  • #5 20 Paź 2008 17:12
    kokan200
    Poziom 10  

    1 Router modem ADSL i router - serwer DHCP 192.168.1.20- 192.168.1.40, brama 192.168.1.1 (do niego podpięte 2 komputery po LAN, adresy w PC ustawione statycznie 192.168.1.7 i drugi 8)
    I
    kabelek z portu LAN do portu lan 2-giego routera WRT
    I
    2 Router - pracuje jako AP, rozdziela neta radiowo na Laptopy i inne urządzenia sieciowe, oraz po lanie podpięte urządzenia np. NAS itd., wyłączony serwer DHCP. IP tego routera 192.168.1.100, Gateway 192.168.1.1

    Wszystkie urządzenia sieciowe (w tym PC, laptopy) jeśli nie mają statycznego przypisanego IP to dostają adresy od 1 routera.

    Muszę poszukać wersji PL Tomato 1,21 - myślalem, że jeszcze nie ma.

    0
  • #6 20 Paź 2008 17:36
    none12
    Poziom 20  

    Aha to może być problem z Totmato tak jak pisałem we wcześniejszych postach bo adresacje masz w porządku.

    0