Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Siemens KG37S71/06

tomix 20 Paź 2008 19:14 2639 8
  • #1 20 Paź 2008 19:14
    tomix
    Poziom 16  

    Witam :)

    Pojawił się problem z moją lodówką (model jak w temacie). Ostatnio byłem zmuszony ją transportować we własnym zakresie. Jako że mam hatchbacka włożyłem ją na leżąco, bokiem do auta i przewiozłem. W tej pozycji znajdowała się może jakieś 25min. Wniosłem do mieszkania, odstawiłem na 20h bez podłączania. Następnego dnia ją włączam, chodzi, chodzi i nic... Zamrażalnik mrozi super, lodówka niestety przestała. Udało mi się sprawdzić instalację, na agregacie chłodziarki napięcie występuje okresowo (załącza ją termostat) więc jest okej, na stykach sprężarki lodówki napięcie jest stale co jest chyba normą ponieważ w lodówce jest ciepło więc termostat zwiera. Sprężarka lodówki pracuje non stop i straszliwie się grzeje. Czasami wyłączy ją zabezpieczenie termiczne, niestety jak wcześniej wspomniałem w lodówce mam ponad 20°C...

    Chciałbym się dowiedzieć, czy mogę jeszcze coś zrobić we własnym zakresie czy już należy wymieniać sprężarkę i napełniać R134a?

    0 8
  • #2 20 Paź 2008 19:50
    birre
    Poziom 20  

    wygląda na to że urwałeś rurkę sprawdź to
    (sprężarka pracuje non stop a nic się nie dzieje ) albo jeżeli nie pracuje a grzeje się to jest zatarta

    0
  • #3 20 Paź 2008 19:55
    tomix
    Poziom 16  

    rurki żadnej nie urwałem na 100% - nadzwyczaj ostrożnie się z nią obchodziłem, teraz się upewniłem

    ciężko mi opisać jej zachowanie, na pewno bardzo się grzeje i próbuje "pracować" ale tak jakby nie mogła - różni się jej praca od pracy sprężarki chłodziarki

    jeśli się zatarła to co mogę zrobić? wymiana nie jest ostatecznością?

    0
  • #4 20 Paź 2008 20:00
    Andrzej G
    Specjalista AGD

    A na którym boku przewoziłeś? Jeżeli na lewym (patrząc od przodu) mógł dostać się w układ olej ze sprężarki i w tej chwili nie ma prawidłowego obiegu czynnika, a co za tym idzie objawy takie jak opisujesz.

    0
  • #5 20 Paź 2008 20:03
    tomix
    Poziom 16  

    dokładnie tak, niestety na lewym boku była przewożona

    0
  • #6 20 Paź 2008 20:07
    Andrzej G
    Specjalista AGD

    Dobry serwisant jest w stanie ci to naprawić. Musi wymienić filtr i oczyścić układ z oleju i napełnić ponownie czynnikiem.

    0
  • #7 20 Paź 2008 20:12
    tomix
    Poziom 16  

    powiedz mi jeszcze - jest możliwość zrobienia tego w domu u klienta czy potrzeby sprzęt jest zbyt duży?

    0
  • Pomocny post
    #8 20 Paź 2008 20:21
    Andrzej G
    Specjalista AGD

    To wszystko zależy jak mocno jest przypchana. Czasami wystarczy sama wymiana filtra to wtedy można zrobić to u klienta. W gorszych przypadkach na warsztacie.

    1
  • #9 20 Paź 2008 20:27
    tomix
    Poziom 16  

    szkoda, że we własnym zakresie jest to niewykonalne :)
    no nic, w takim razie dzięki wielkie za pomoc, rozglądnę się za jakimś serwisantem

    0