Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Okano Prestige 5000 RC uszkodzony wzmacniacz

alex52 20 Oct 2008 21:58 6898 10
Relpol
    alex52
    Level 10  
    Witam po długiej nieobecności na forum elektrody.
    Szanowny państwo nabyłem piękną mini wieżę (z wyglądu) "OKANO" Prestige V 5000 RC wszystko byłoby dobrze gdyby to jeszcze działało, w czym rzecz, otóż chodzi o wzmacniacz jest w nim coś w rodzaju tj. Przekaźnik (Findera-elektromagnes) w pobliżu zasilacza (transformator) jak z góry przez obudowę przycisnę blaszkę styki się zwierają, wówczas włączy się tuner, Myślę że powinno to działać automatycznie poprzez wciśnięcie przycisku power i tuner. Może ktoś z panów elektroników pomoże rozwiązać mi ten problem z góry dziękuję!
    Ps.
    Może ktoś wie jaki model pilota do tej wieżyczki.
    Z wyrazami szacunku i poważania kreśli się
    Alex
  • Relpol
    manecki
    Level 10  
    Witam. Jeśli nadal jest taki problem to myślę, że dobrze byłoby sprawdzić czy jest napięcie ( chyba +5V, czuwanie ). Uzyskuje się go z małego trafa( pod płytką z przekaźnikiem ). Z tego co się orientuję, to są dwa układy-procesory, jeden w części wzmacniacza, a drugi w tunerze.
  • Relpol
    alex52
    Level 10  
    Witam serdecznie!
    Bardzo dziękuję za podjęcie tematu, po nowym roku będę manipulował przy nim zgodnie z udzielonymi przez pana wskazówkami, dziękuję i Życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2009 i oby był jeszcze lepszy niż mijający.
    Pozdrawiam
    Alex
    DntSLn
    Level 22  
    Mam ten sprzęt, piękna sprawa. Napędzał [stosunkowo] ogromne kolumny głośnikowe.

Już ładnych kilka lat temu popsuła mi się taśma łącząca "czytnik" kaset ze wzmacniaczem :/ Czy orientuje się ktoś z Państwa czy można to gdzieś nabyć za niewielkie pieniążki? Pozdrawiam.
    alex52
    Level 10  
    Witam;
    taśmy 11-żyłowe można otrzymać w każdym sklepie z elektroniką.
    Pozdrawiam
    DntSLn
    Level 22  
    Kiedyś zaniosłem samą wtyczkę od taśmy do sklepu i facet powiedział że nie mają czegoś takiego. Może gdzieś w internecie to znajdę? Chodzi o to by pasowały wtyczki.

Kolejną sprawą jest wyświetlacz na w tunerze radia... zauważyłem na zdjęciach w sieci że powinien być podświetlany na zielono, u mnie się nie świeci :/

Przydałby się też tani pilot zamienny. Kiedyś kupiłem URC22B-3 i obsługiwał tylko nieliczne funkcje.

Co do Wzmacniacza... uciągnął 2 takie subwoofery .allegro.pl/item531838108_blaupunkt_gtb_1200_mkii_gta_260_.html i przyznam że robiło to niezłą demolkę w pokoju ;]

Regulamin p.10.11
    (dj-MatyAS)
    alex52
    Level 10  
    Tak, wyświetlacz jest podświetlony na zielono, natomiast taśmy przewodzące powinieneś otrzymać w sklepach z elektroniką lub elektrotechniką .
    Mieszkasz koło Łodzi udaj się tam, a tak na marginesie wejdź na stronę elacena.pl (aprovi.pl, 100hz.pl i inne ) napewno znajdziesz co cię interesuje. Pilota nie mam ponieważ kupiłem wieżę bez pilota i nawet nie wiem jak jest jego symbol w oryginale.
    alex52
    Level 10  
    Witam;
    dziękuję za informacje i proszę o dalsze, chodzi mi o to jaki symbol powinien mieć przekaźnik w wzmacniaczu Okano Prestige V5000 RC, ponieważ ktoś go wymienił na przekaźnik Findera odkryty sprawdziłem na innych wzmacniaczach w ogłoszeniach allegro że wygląd jest całkiem inny tylko nie mogę odczytać żadnego znaku na nim, może ktoś wie lub ma schemat do niego. (Takie same wieże wychodziły pod nazwą PALLADIUM)
    Pozdrawiam
    Alex
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tu nie chodzi o symbol, tylko o to, aby przekaźnik pasował do płytki, spełniał te same funkcje i miał to samo napięcie zasilania cewki. Wszystkie te dane możesz zdobyć dokonując odpowiednich pomiarów napięć, wymiarów i rezystancji.
    Nowego przekaźnika możesz szukać w ofercie firmy Relpol.

GM
    krakarak
    Level 41  
    Podepnij jeden przewód miernika napięcia pod cewkę przekaźnika a drugi do masy, jakie jest napięcie ? Daj wtedy przekaźnik na takie lub trochę niższe napięcie. A swoją drogą to aż dziw, że już 2 lata naprawiasz tę wieżę :D . Miałem identyczną, w oryginalnymi kolumnami, firmowana jako Palladium. Grała ślicznie i naprawdę mocno.
    alex52
    Level 10  
    alex52 wrote:
    Witam po długiej nieobecności na forum elektrody.
    Szanowny państwo nabyłem piękną mini wieżę (z wyglądu) "OKANO" Prestige V 5000 RC wszystko byłoby dobrze gdyby to jeszcze działało, w czym rzecz, otóż chodzi o wzmacniacz jest w nim coś w rodzaju tj. Przekaźnik (Findera-elektromagnes) w pobliżu zasilacza (transformator) jak z góry przez obudowę przycisnę blaszkę styki się zwierają, wówczas włączy się tuner, Myślę że powinno to działać automatycznie poprzez wciśnięcie przycisku power i tuner. Może ktoś z panów elektroników pomoże rozwiązać mi ten problem z góry dziękuję!
    Ps.
    Może ktoś wie jaki model pilota do tej wieżyczki.
    Z wyrazami szacunku i poważania kreśli się
    Alex

Kończę temat rozwiązany, wielkie dzięki za okazaną pomoc!