andreuss:
http://www.nokaut.pl/szukaj/sprzet-rtv/vga-component.html (ale to musi być konwerter, nie przejściówka, bo karta graficzna nie ma możliwości przełączenia w tryb component, jest tylko sygnał RGB, a potrzeba YPbPr)
To co podał ostrosiowaty musi być obsługiwane przez kartę graficzną (z tego co mi wiadomo działa to z niektórymi laptopami Dell'a, głównie robionymi na rynek USA), są też takie "przejściówki" na component video.
Quote:
It will work with laptops and desktops with VGA cards that has TV-Out function capability through the VGA connector.
Please, check your PC & Video Card manual or manufacturer to make sure that your VGA card has TV-Out function capability through the VGA connector to ensure this cable will work for you!
Mrygnie ekran bo sprawdza co jest podłączone pod wyjścia też tak mam.
A na 100% masz sprawny kabelek? możesz go sprawdzić u Kolegi?
Sprawdź jeszcze tak, odłącz monitor od karty i daj sam kabelek TV i włączony TV, (oczywiscie na Video) i uruchom PC.
Niekiedy automatycznie odpala sie na TV.
Nic to nie dało jest jeszcze gorzej tera jak odpalam kompa to musi mi monitor z 10 razy mrugać i nie mów mi ze sprawdza bo nie było tak nigdy n moich sterach cd co można jeszcze zrobić? Może mam za stary tv ?
...a co chcesz jeszcze usłyszeć? Nic konfigurować nie musisz, jak będziesz miał dobry kabel to zadziała od razu, na TV zobaczysz już ekran POST BIOSu i planszę ładowania Windows (przed załadowaniem sterownika karty graficznej).
Kup porządną przejściówkę S-Video na RCA i do tego kabel RCA, ew. kabel S-Video -> RCA tylko lepszy niż masz. Z Ge force musisz mieć prawdziwą przejściówkę, nie wystarczy podłączony tylko pin luminancji (sama się nie przełączy w tryb composite) ani nie mogą być zwarte oba piny s-video bezpośrednio, musi być sumator, choćby na kondensatorach.
Jest też sznasa, że TV nie ma zaterminowanego (50R) wejścia video, ale wtedy włączenie opcji wymuszania wykrycia TV w sterowniku karty powinno wystarczyć.
Jeśli w/w nie pomoże to masz uszkodzone wyjście TV w karcie (bardzo łatwo je uszkodzić, jeśli masz kablówkę, to wystarczy że podłączysz włączony do prądu komputer do TV nie odłączając kabla antenowego z TV).
Nie mamy pewności czy masz prawidłowy kabel - więc zainstaluj sterowniki , nie nowsze jak 93.xx.xx w tych sterownikach odszukaj i włącz - Wymuś Wykrywanie TV - po czym zresetuj komputer na włączonym odbiorniku TV - bez względu na ustawienia powinien pokazać się ekran Na TV już po samym BIOS POST'cie .
Dopiero wtedy możesz zabrać się za konfigurację pozostałych opcji .
Jeśli nadal obrazu brak to znak ze coś z kablem nie tak .
Ogolnie czytam to co tu wszyscy pisza. Kolega zdzichu ewidentnie nie "kuma" tych klimatow i nie daje sobie powiedziec co ma zrobic.
Koledzy tu cierpliwie objasniaja problem ale chyba im juz tez nerwy puszczaja. A moze ... nie wiemy wszystkiego.
Pierwsze i zasadnicze pytanie - czy TV ma sprawne te gniazdeczka CINCH Zalozmy ze ma
Wiec:
1 uzyjmy przejsciowki jaka dostales z karta (tak realnie - jak to sa te od tej karty a chyba sa - beda dzialac)
i zrobimy pierwszy test -
po pierwsze odlaczyc antenke
2. prosze wpiac wtyk S-Video w gniazdo w karcie - do zoltego CINCHA prosze wpiac kabel CINCH tak, zeby moc polaczyc sie z ZOLTYM wtykiem w TV (Video IN)
3 odpalic TV przelaczyc na AV
4. Odpalic PC
Tu mala uwaga - NIE ZAWSZE wyswietla sie POST na ekranie nawet jak jest wszystko ok - jelsi ktos sie burzy na to co pisze - zapraszam do polemiki
Jesli po calkowitym podniesieniu sie Windowsa nie widac na ekranie NIC - to prosze wejsc w ustawienia ekranu - po zainstalowaniu sterownika nVidia - jest takie zjawisko na kompie ktore sie nazywa nVidia Control Panel - tam prosze "szalec"
Zakladam - ze kolega umie sobie poradzic w opcjach ustawien - prosze ustawic zatem:
Klonowanie obrazu - czyli wyswietlanie obrazu na obu ekranach
Rozdzielczosc obu (dla ulatwienia) na 800x600 color 32 bit odswiezanie nie wiecej niz 60Hz
Powinien sie pojawic obraz na ekrani i tu i tu z tym, ze na ekranie TV kolory powinny byc wg mnie przeklamane - za czerwono, za niebiesko itp - jesli tego nie bedzie - to juz jest ok
Jesli tak bedzie - to oznacza, ze przejsciowka nie jest do konca przejsciowka tylko jest rozdzielaczem i tyle.
Nalezy wtedy udac sie do sklepu RTV i sugerowalbym tzw "sklepik" a nie MM i tam poradzic sie sprzedawcy jaka przejsciowka z S-Video na composite jest dobra - radze zabrac ze soba ten kabel od karty - zeby pokazac dokladanie o co chodzi.