Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto lub piecyk Sharana 1996

manfred12a 21 Oct 2008 15:53 2822 7
    manfred12a
    Level 11  
    Witam
    Mam VW Sharana 1996 i nie wiem co mam ...
    Tzn.chodzi o dodatkowe ogrzewanie cz w moim modelu jest webasto czy też piecyk.Jeśli cokolwiek z tych rzeczy to proszę napiszcie w jakiej kolejności i co powinienem sprawdzić,ponieważ nie działa.Na razie wiem owe urządzenie dogrzewające,podłączyłem amperomierz w miejscu czujnika i wyszło ,że coś pobiera 17,7 mA.Tylko co ? dalej proszę o wskazówki.
    manfred12a
    Level 11  
    Dziękuję za link, bardzo dużo zrozumiałem.Teraz myślę że sobie poradzę .
    manfred12a
    Level 11  
    Witaj Fructon
    Właśnie naprawiłem pompkę paliwa,uruchomiłem piecyk ale wentylator nie pracował więc zdjąłem osłonę i sprawdziłem ,że działa ale napięcie nie dochodzi.Sprawdziłem też czujnik ograniczenia temperatury w kanale wentylacyjnym i jest sprawny(ok.4,2 kΩ).Po paru próbach nic już się nie załączało.Myślę ,że zawiesiłem sterownik ale co Ty na to?Tylko weź pod uwagę ,że przedtem działała pompka i piecyk(tak pięknie szumiał), ale nie działał wentylator i przepustnica też nie reagowała.
    Proszę pomóż zanim pojadę w ostateczności do fachury ,który nie wiem ile ze mnie zedrze.
    Seraf
    Level 12  
    manfred12a wrote:
    do fachury ,który nie wiem ile ze mnie zedrze.

Nie zedrze tylko wyceni swoją wiedzę.:D
    manfred12a
    Level 11  
    Widzę , że znasz się na rzeczy,więc oprócz komentarza (który przyjąłem do wiadomości) pomożesz mi.Byłem u fachowca ale on nie zajmuje się ogrzewaniem firmy Eberspachera,tak bynajmniej stwierdził.I tak o ile się zorientowałem to jedyny w Elblągu, gdzie mieszkam.Może masz rozeznanie kto w okolicy może mi pomóc lub też przez ten portal mi podpowiesz co dalej mam sprawdzić lub naprawić.
    Nadmienię ,że gdy rozbierałem osłonę wentylatora zauważyłem czerwoną kostkę z trzema pinami i co to jest? Może masz dokładny schemat elektryczny ogrzewania z umiejscowieniem urządzeń? jeśli możesz cokolwiek podpowiedzieć czekam.:|
    manfred12a
    Level 11  
    Bardzo dziękuję.Z tymże dalej nie wiem dlaczego wentylator się nie włącza ,ale z tym mogę poczekać.Właśnie wymontowałem piecyk ,ponieważ tak jak w opisie ,który mi przesłałeś odpalał i gasł a potem zdechł.Więc sprawdzę sitko i ewentualnie je wymienię bo może być wypalone.Jak to zrobię to dam znać.Jeśli wiesz kiedy wentylator powinien się włączyć to napisz.:D

To już wiem jak zbudowany jest mój piecyk w sharanie.Teraz to będzie potrzebny mi nowy komplet uszczelek i sitko.Ale nadal jakby ktoś wiedział kiedy powinien załączać się wentylator nadmuchu z tyłu wozu to niech pisze śmiało. :wink: