logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zweryfikować poprawność wskazań licznika energii elektrycznej po kontroli zakładu?

10 Mar 2004 16:54 39691 21
  • #1 541069
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 541074
    Michał Król
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Napisz dokladnie o co chodzi z tym licznikem tj; czy np nalicza zluzycie energi w domu kiedy wylączone są wszystkie odbiorniki energi?
  • #3 541081
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 541093
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    ZE w moim mieście stosuje taką zasadę: Jesteś niezadowolony ze wskazań-- wezmiemy do ekspertyzy.Jak masz rację płacimy my,jak niemasz płacisz Ty. Miałem ttakiego "Trupka" rumuna niestety musiałem czekać aż mu się skończy termin ważności i wymienili go sami.Zaraz zrobiło się taniej.Okazało się że miałem rację,ale bałem się zaryzykować kosztów expertyzy :)
  • #5 541278
    Michał Król
    Poziom 15  
    Moze zastoauj taką metode:włącz tylko jedno urzadzenie np o mocy 1000w i sprawdz ile naliczyl w ciągu jednej godziny powinno byc 1kWh jezeli wiecej to mozesz naprawde powalczyc z zakladem energetycznym.A co do liczników produkcji rumunskiej to prawda oszukiwaly i to sporo ale czasem tez na konto klienta poprostu z wlasnego doswiadczenia wiem ze moj stary licznik ruszal dopiero po zalączeniu co najmniej około 200w tak bylo do czasu kiedy pewnego dnia zmienili mi licznik.
  • #6 541338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 541470
    Michał Król
    Poziom 15  
    Napewno nie.
  • #8 546095
    tiwo
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Jaki licznik(3-fazowy czy 1-fazowy) i które bezpieczniki są wykręcone przedlicznikowe czy zalicznikowe?
    Przykładowo licznik trójfazowy indukcyjny np. C-52 potrafi się obracać bez obciążenia przy braku jednej fazy z zasilania lub przy niezgodności faz zasilających. Natomiast w liczniku jedofazowym po wyłączeniu obciążenia tarcza może się obrócić aż do punktu wyważenia tarczy (czarne pole)
  • #9 546888
    uki_12
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    też miałem taki problem licznik pracował 13 lat (po 15 sami wymieniają do legalizacji) przyszedł fachowiec "elektrowni" z testerem sprawdził wymienił
    bezpłatnie i było po problemie . było to z 3 lata temu
    pozdrawiam
    uki_12
  • #10 546899
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    liczniki są legalizowane na 10 lat i przed tym czasem powinny być ponownie wzorcowane (w praktyce wymienione na inny -zalgelizowany)
  • #11 549029
    0rych0
    Poziom 12  
    Nie wiem czy to prawda ale słyszałem od panów z ZE, że okres legalizacji liczników jest różny dla różnych modeli. To byli panowie z terenu łowicza i rozmowa była poważna bo służbowa.
  • #12 549205
    UBL21
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Szybką metoda na sprawdzenie licznika jest pomierzenie czasu jednego obrotu tarczy (stoperem np. z tel. kom.), czas ten przemnóż przez znamionowe obroty dla 1 kWh (jest podane na tabliczce Licznika). Następnie podziel 3600 przez otrzymany wynik. Otrzymasz wartość mocy pobieranej z instalacji domowej. Porównujesz wynik z mocą urzadzeń włączonych do sieci.
    P=3600 : (t x obr.)
    t - czas jednego obrotu tarczy (sek.)
    Nie musisz czekac 1godz. aby sprawdzic licznik. Oczywiscie nie jest to pomiar laboratoryjny ale wystarczający.
  • #14 549260
    tarnowski
    Poziom 22  
    A może słowo o sukcesach na polu walki z prądami wirowymi :)
  • #15 549853
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    tarnowski napisał:
    A może słowo o sukcesach na polu walki z prądami wirowymi :)

:wink:
    W trafo izoluje się blachy, ale można je wykorzystać w silniku elektrycznym ':lol:' ':lol:'

Odnośnie tematu
    Licznik zgodnie z Prawem Energetycznym dystrybutor energii ma obowiązek wymienić co 10 lat.
    Jeżeli abonent ma wątpliwości składa w swoim RE pisemko na temat jego sprawdzenia laboratoryjnego. Kosztuje to ok.120 PLN. Po 2 -3 reklamacjach wymieniają na nowy. Dokładniej jest w Taryfie Energii Elektrycznej odpowiednio dla każdego RE.
  • #16 550517
    chcz
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Licznik z wykręconymi bezpiecznikami potrafi się obrzcać.Miałem osobiście taką sytuacje.Jak wytłumaczył mi fachowiec cewki napięciowa i prądowa poluzowały się i przestawily co bylo powode obracania się licznika i naliczania dodatkowych KW
  • #17 552416
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    Licznik energii jest z zalozenia skonstruowany tak, ze przy braku poboru pradu
    kolko jest popychane z pewna sila - po to, zeby skompensowac tarcie, inaczej
    licznik zanizalby wskazania na skutek tarcia. Czasem kompensuja nadmiernie,
    w skrajnym przypadku licznik sie kreci nawet przy braku poboru pradu (to wtedy,
    gdy kompensacja przewyzsza tarcie statyczne), czasem efekt jest tylko taki, ze
    przy malym poborze pradu pokazuje duzo wiekszy (jesli kompensacja jest
    mniejsza od tarcia statycznego, ale wieksza od dynamicznego).

Mialem taki licznik (juz nie mam) ktory krecil sie bez poboru pradu.
  • #18 1456743
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Z tym poborem mocy przez urządzenia w czasie testu trzeba uważać...bo np. grzejnik, który ma na tabliczce znamionowej napis "1000W" wcale nie musi mieć równo 1000W.
  • #19 1456838
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    tarnowski napisał:
    ZE w moim mieście stosuje taką zasadę: Jesteś niezadowolony ze wskazań-- wezmiemy do ekspertyzy.Jak masz rację płacimy my,jak niemasz płacisz Ty. Miałem ttakiego "Trupka" rumuna niestety musiałem czekać aż mu się skończy termin ważności i wymienili go sami.Zaraz zrobiło się taniej.Okazało się że miałem rację,ale bałem się zaryzykować kosztów expertyzy :)

u mnie też taką polityke stosujao ile nie w całym kraju, i to moim zdaniem jest słuszne ..

Pozdrawiam
    Zajac_14
  • #20 1639398
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    :-) A kto przeprowadza tę "ekpertyzę" ??? :-)
  • #21 1639777
    metalex
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    a może kolega bawił się magnesami neodymowymi i rozmagnesował hamulec licznika
  • #22 1640710
    tarnowski
    Poziom 22  
    Kolega się nie bawił ,bo jest już dużym chłopcem i pierdoły go nie interesują. Wie też że jak się z czegoś korzysta to trzeba zapłacić......

Pozdrawiam D

Podsumowanie tematu

✨ Wątpliwości dotyczące prawidłowości wskazań licznika energii elektrycznej można zweryfikować poprzez obserwację jego pracy przy wyłączonych wszystkich odbiornikach energii oraz test z włączeniem jednego urządzenia o znanej mocy (np. 1000 W) i porównanie wskazań licznika z teoretycznym zużyciem energii (1 kWh na godzinę). Licznik powinien się zatrzymać przy braku obciążenia, jednak w praktyce może się obracać powoli z powodu kompensacji tarcia, co niekoniecznie oznacza jego uszkodzenie. W przypadku podejrzeń co do dokładności wskazań można złożyć wniosek o ekspertyzę laboratoryjną licznika, która kosztuje około 120 PLN. W Polsce liczniki energii elektrycznej podlegają obowiązkowej legalizacji co 10 lat, po której są wymieniane lub wzorcowane. Liczniki indukcyjne, zwłaszcza trójfazowe (np. model C-52), mogą wykazywać obrót tarczy przy niepełnym zasilaniu lub niezgodności faz. Problemy z obracaniem się licznika przy wyłączonych bezpiecznikach mogą wynikać z uszkodzenia cewek lub rozmagnesowania hamulca licznika. W przypadku sporu z zakładem energetycznym stosuje się procedurę ekspertyzy, gdzie koszty ponosi strona przegrywająca reklamację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA