Witam.
Jak w temacie...
Na próbę zamontowałem palnik olejowy (pożyczony) do pieca zębiec KWKD 15kW i jestem bardzo miło zaskoczony z testów a zwłaszcza z wygody
teraz w okresie "przejściowym" jest niewygodne opalanie węglem ale wrócę do tematu... palnik pożyczony od kolegi nic nie regulowałem - na tabliczce miał napisany zakres mocy 18-35kW i założona dysza była 0.5 gph teraz kupiłem sobie używany palnik o mocy PALNIK OLEJOWY KLOKNER KL4 WARMETECHNIK 14,4-42 KW dysza również 0,5 i nie potrafię ustawić jego parametrów do optymalnej pracy, nie wiem jak się do tego zabrać żeby było dobrze, jak już ustawię, że nie dymi wcale i jest "ładny" płomień to pobiera paliwa dwa razy więcej niż poprzedni...
proszę o pomoc - na co mam zwrócić uwagę (nie mam sprzętów do pomiaru parametrów więc chodzi mi o "domowe" sposoby "na oko") do regulacji mam :
1. ciśnienie na pompce
2. ilość powietrza tłoczonego przez turbinę
3. ustawienie położenia dyszy i "zawirowacza powietrza" w rurze
Jak w temacie...
Na próbę zamontowałem palnik olejowy (pożyczony) do pieca zębiec KWKD 15kW i jestem bardzo miło zaskoczony z testów a zwłaszcza z wygody

proszę o pomoc - na co mam zwrócić uwagę (nie mam sprzętów do pomiaru parametrów więc chodzi mi o "domowe" sposoby "na oko") do regulacji mam :
1. ciśnienie na pompce
2. ilość powietrza tłoczonego przez turbinę
3. ustawienie położenia dyszy i "zawirowacza powietrza" w rurze