Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przebieg silnika. Warto kupić o takim przebiegu?

akexander_m 23 Oct 2008 19:48 3257 9
    akexander_m
    Level 15  
    Witam. Moje pytanie brzmi, czy silnik 2,0 16V benzyna z przebiegiem ok. 205 tys km to jeszcze pojeździ czy nie warto się w to pchać. Chodzi o Mazdę 626. A tak ogólnie ile się mazdami benzynowymi kilometrów robi bo mam zamiar coś takiego nabyć i się wacham czy się nie wkopię. Z góry dzięki za jakieś porady w tym temacie.
    adamjur1
    Level 41  
    Jeżeli ten przebieg jest prawdziwy.......
    NApisz jaki to rocznik
    Pozdr.J.
    akexander_m
    Level 15  
    Jeden 2.0 16V benzyna 1993 rok 205 tys. km.
    Drugi 1.8 benzyna+gaz 1994 rok 184 tys. km.
    adamjur1
    Level 41  
    Więc teraz przeanalizuj ogłoszenia sprzedaży takich pojazdów ( nie tylko w RP - mogą być kręcone) z podobnych roczników.
    Moim zdaniem ( mają średnio po ok 12 000 rocznie) to trochę mało - nikt nie kupuje takiej fury do wożenia teściowej w niedzielę na mszę.
    Ctero- piecio letnie auta z zachodu maja ponad 100 tys przebiegu ( oczywiście te większe)
    Kupowałem tak w benzynie
    Nissana Primerę 2,0- 4 lata i 100 000 dodałem 100 000 przez 4 lata
    Daewoo Espero 2,0 1 rok i 60 000 + 100 000 przez 3 lata
    Passata 2,0 4 lata i 120 000 + 200 000 przez 7 lat
    Renault Espaca 2,0 8 lat i 180 000 - wyjatkowo mniej jeżdzę i dodałem 10 000 przez 3,5 mies. ( mam jeszczę dwa inne pojazdy)
    To może Ci dac obraz rzeczywisty przbiegów aut w RP używanych do codziennej eksploatacji.
    Do wszystkich zakładałem gaz, pierwsze trzyzwykły, w reno teraz sekwencja.
    Pozdr.J.
    akexander_m
    Level 15  
    OK tylko dalej nie wiem ile taki motor przejeździ kilometrów albo lat zanim padnie. Ewentualnie czy taki wóz wart jest 6000 zł, zarejestrowany, buda zdrowa.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    akexander_m wrote:
    OK tylko dalej nie wiem ile taki motor przejeździ kilometrów albo lat zanim padnie. Ewentualnie czy taki wóz wart jest 6000 zł, zarejestrowany, buda zdrowa.

Zobacz dokładnie, jeśli auto nie było bite, nie ma luzów w zawieszeniu, silnik nie wydaje dziwnych odgłosów i nie kopci, to może być. Aczkolwiek 6k. PLN to też nie mało.
    ridik2424
    Level 10  
    ja bym wola passata nawet jak ma spory przebieg to i tak jedzi a czesci sa smiesznie tanie.
    akexander_m
    Level 15  
    Szrotwagen nie wchodzi w grę
    adamjur1
    Level 41  
    Używany silnik ( nawet z prawdziwym przebiegiem ) ponad 150 000 może paśc w każdej chwili z droższych lub tańszych powodów....
    Ostanio kupiłem dla żony takie jeździdełko Clio II 1.2 z 1997 100 000 przebiegu na wielopunktowym wtrysku za 5500 - palił jak smok, podskakiwał i nie trzymał się drogi
    Spalanie - nieszczelny przewód dolotowy między pompąa sinikiem - częśc paliwa leciało na drogę, brak przednich teleskopów ( znaczy były ale zewro działania). więc jak widziśz nie zawsze silnik to największy problem
    Nikt Ci nie zagwarantuje że taki pojazd pojeździ.
    Ostatnio znajomy sprzedał Omegę 2,0 ecotec z gazem 1996 z udokumentowanym przebiegiem ok 60 000 ( 4 lata stała w ogrodzie)
    za 7200. Bo nie miała klimy i silnik nierówno pracował. Kupiec ( z innego miasta) dzwoni za dwa dni że jak zmienił przewody od świec autko chodzi jak zegarek, nawet na gazie.
    Ale takie kwiatki zdarzają się rzadko....
    Pozdr.J.
    akexander_m
    Level 15  
    Dzięki wszystkim za porady, kupiłem, na razie chodzi ładnie zobaczym za jakiś czas.
    Zamykamy temat.