Witam
Potrzebuję całego pilota albo schemat samego urządzenia do zestawu głośników CAMBRIDGE MEGAWORKS 550 THX (CREATIVE).
W pilocie z całą pewnością jest procesorek wysyłąjący dane po magistrali I2C do (2 x M62420SP + 1 M62420AFP) w sumie to 3 identyczne procesory dźwięku połączone w kaskadę.
Rozpiska gniazga wygląda następująco:
(patrząc z przodu i licząc piny od góry z lewej strony)
1 SDA
2 SCL (zegar 1)
3 wyjście słuchawkowe
4 +5V
5 SCL (zegar 2)
6 ON/OFF
7 wyjście słuchawkowe
8 masa
9 masa
Zwierając pin 6 z masą załącza się głośniki.. ale nie tak od razu . Do pełni szczęscia potrzeba jeszcze ustawić poziom głośności poszczególnych kanałów wysyłając odpowiednie dane po magistrali i2c. (jeszcze tego nie opanowałem). Dodam jedynie , że pstrykając z uporem maniaka wyłącznikiem sieciowym (czasem) głośniki się załączą w losowym ustawieniu poziomu głośności każdego z nich. przy odrobienie szczęscia załączają się wszystkie, częściej sama tuba , czasem same słuchawki, albo przód , albo tył - pełna dowolność.
Problem to opanowanie formatu danych wysyłanych do tych 2 procesorów - zobaczymy co z tego wyjdzie
Jest może ktoś chętny do zaprogramowania procesora sterującego dla tego układu ?
Po 2 dniach pracy sprzęt śmiga aż miło posłuchać Oto jak to działa:
Nie mam pojęcia jaki procesor siedzi w oryginalnym pilocie, więc zrobiłem to od początku.
Poczytałem notę katalogową procesora (Mitsubishi Sound Processor M62402) - jest to dedykowany 2 kanałowy sterownik dźwięku. Jako , że głośników jest 5+1 =6, to w całym układzie znajdująsie 3 sztuki.
Na schemacie jest pewien błąd, bo ten dolny scalak to M62420AFP (SMD), ale to nadal ta sama kość.
Licząc od góry, pierwszy steruje głośnikiem Centralnym i Subwooferem (SCL). Dwa kolejne to głośniki przednie i tylne (SCL2).
Po tym to już tylko pozostaje lektura karty katalogowej procesora i składanie klocków.
Sterownik zrobiłem jak zwykle na AT89c2051
Oto kawałek kodu:
Adresy poszczególnych układów na magistrali i2c:
; ADRESY I2C (SLAVE ADDRES)
; 100000000 = PRZOD (SCL)
; 100000000 = TYŁ (SCL2)
; 100000010 = SUB + CENTER (SCL)
;P3.2 FUNCTION SELECT +
wyłączone ;p1.6 FUNCTION SELECT -
;P3.3 "PLUS" INKREMENTACJA WARTOŚCI
;P3.4 "MINUS" DEKREMENTACJA WARTOŚCI
SDA BIT P3.4
SCL BIT P3.5
SCL2 bit p3.2
Obsługa LCD HD47xxxx (2 liniowy)
EN EQU P3.0
RS EQU P3.1
RW EQU P3.7
DANA EQU P1
Do tego wystarczy podłączyć wyświetlacz HD44780 i mamy gotowego pilota Fotek jeszcze nie ma, bo układ jest wciąż na płycie prototypowej, pozatym, to ma grać a nie wyglądać - na to przyjdzie czas po dopracowaniu programu w procku.
W prówanniu do oryginalnego pilota, tu można sobie zrobić indywidualne sterowanie głośności do każdego głośnikia, podobie jest z regulacją barwy dżwięku, można rozdzielić regulację na przód , tył i center, subwoofer pozostaje bez zmian
;P1.7 FUNCTION SELECT +
;p1.6 FUNCTION SELECT -
;P1.5 "PLUS" INKREMENTACJA WARTOŚCI
;P1.4 "MINUS" DEKREMENTACJA WARTOŚCI
kolejne funkcje to :
MASTER VOLUME 0...31
FRONT VOLUME 0...31
REAR VOLUME 0...31
CENTER VOLUME 0...31
SUBWOOFER VOLUME 0...31
TREBLE LEVEL -12dB...0...+12dB (wszsytkie głośniki z wyj. SUB)
BASS LEVEL -12dB...0...+12dB (wszsytkie głośniki z wyj. SUB)
Regulację barwy można rozdzielić na FRONT, REAR, CENTER , ale nie zrobiłem tego z lenistwa i z przyczyn praktycznych - poprostu nie ma to większego sensu. Może dorobię regulację balansu, ale to nic pewnego.
Regulacja barwy TRE i BAS nie działa na SUBWOOFER - nie wiem dlaczego
Regulacja jednej z barwy TRE lub BAS (nie pamiętam) nie działa na CENTER - nie wiem dlaczego
W oryginalnym pilocie jest to rozwiązane chyba trochę inaczej:
MASTER
CENTER
REAR
SUB = instrukcja pilota podaje : GŁOŚNOŚĆ TONÓW NISKICH
TREBLE = instrukcja pilota podaje : GŁOŚNOŚĆ TONÓW WYSOKICH
Witam, czy mógłby ktoś sprawdzić i podać kolory przewodów lub rozpiskę wtyk 9 pin - wtyk na płytce pilota ???? Kobieta wyrwała wtyk (brak możliwości rozpoznanaia kolorów)
Ja mam takie:
czarny
zielony
czerwony
żółty
brązowy
biały
niebieski
pomarańczowy
jasnozielony (lub jasnoniebieski)
Zmiany w odniesieniu do starej:
- obsługa LCD e trybie 4 bitowym
- obsługa 6 diod (poziom głośności) funkcja
- obsługa enkodera w przerwaniu INT0 (do zmiany głośności i wyboru funkcji)
- wersja zoptymalizowana i okrojona ze zbednego kodu
- obsluga tylko wyswietlacza 2x8 znakow (AUTOMATYCZNE PRZENOSZENIE KURSORA PO 8 ZNAKACH)
- skrocony czas opoznienia dla i2c (do ok 15us)
- program wykonuje sie szybciej
- poprawione wyswietlanie na LCD podczas zmiany funkcji
Zmiany w podłączeniu układu:
DIODA_1 BIT P1.0 ;\
DIODA_2 BIT P1.1 ;-\
DIODA_3 BIT P1.2 ;--\ DIODY wspólny +5V
DIODA_4 BIT P1.3 ;--/
DIODA_5 BIT P1.4 ;-/
DIODA_6 BIT P1.5 ;/
SDA BIT P1.0
SCL BIT P1.1
SCL2 bit p1.2
EN EQU P3.0
RS EQU P3.1
RW EQU P3.7 ; linia nie bedzie uzywana w programie
P3.3 - "PRZESUWA" FUNKCJĘ W LEWO
P3.4 - "PRZESUWA" FUNKCJĘ W PRAWO
kolejność wyboru funkcji:
'0 MASTER VOL
'1 FRONT VOL
'2 REAR VOL
'3 CENTER VOL
'4 SUBWOOF VOL
'5 TREBBLE
'6 BASS
Kwarc dowolny, max 24MHz, u mnie 12MHz
Podłączenie enkodera: INT0 + P3.5 + masa
Diody podłączeone poprzez rezystory 1k do wspólnego plusa (+5V)
Tym sposobem zamiast przepłacać od 150zł w górę za oryginał pilota. moża sobie sklecić taką zabawkę samemu poszerzając funkcjonalność całego zestawu. Nigdy nie miałem oryginału w ręku, ale regulacja gałką jest znacznie bardziej naturalna niż przy pomocy przycisków + / -
Koszty:
- wtyczka mini DIN 9 - 5,50zł
- procesor AT89c2051 - 8zł
- enkoder - 8 zł
Wykaz elementów:
- wtyczka mini DIN 9
- procesor AT89c2051 + podstawka
- enkoder
- rezystor 1k - 8 sztuk
- kolorowe diody - 6 sztuk
- kondensatory ceramiczne 33pf - 2 sztuki
- rezonator kwarcowy (4 ... 24 MHz)
- przewód 4 zylowy ekranowany - (ekran jest bardzo ważny)
- mikro switch - 2 sztuki
Zmiana zasadnicza to obsługa pilota (kod RC-5 PHILIPS)
W tym wydaniu cały zestaw poszerzył swoją funkcjonalność, upodabniając się do wyższego modelu. Coś na kształt nowego Logitecha.
P3.0 enkoder
P3.1 klawisz (cykliczna zmiana funkcji)
P3.2 enkoder
P3.3 odbiornik IR - wejście sygnału zdemodulowanego
P3.4 LCD EN
P3.5 LCD RS
P3.7 LCD RW
Kwarc 12 MHz - ze względu na odczyt kodu RC-5, każdy inny też zadziała ale pilot będzie nieaktywny
Obsługa klawiszy pilota:
Volume: zmiana głośności
Chanel: zmiana funkcji
Power: reset do ustawień początkowych
Praktyczna rada: aby użyć pilota uniwersalnego wystarczy go odszukać tak jak w przypadku programowania go do telewizora, sekwencyjnie wciskać klawisz POWER aż do chwili zapalenia wszystkich kontrolek. Jeśli ich nie ma, bo nie są konieczne, to z chwilą wybrania prawidłowego kodu, sterownik zresetuje się (wyrówna poziom wszystkich głośników).
Program jest napisany w taki sposób, że działający układ można zbudować na kilka sposobów.
W wersji minimum-oszczędnościowej można zmontować układ w obudowie wielkości połowy pudełka zapałek, pozbawiając go enkodera , kontrolek i wyświetlacza LCD.
Wystarczy:
-procesor AT89C2051 - zaprogramowany
-kwarc 12MHz
-2 kondensatory 33uF dla układu rezonatora
-1 kondensator 10uF/16V - dla resetu
-odbiornik podczerwieni
Pełna wersja może mieć diody, LCD, oraz enkoder. To wszystko jest w wersji 1.6 (patrz załącznik). Układ po zmontowaniu nie wymaga żadnej regulacji - po prostu działa. Jedyna rzecz, któą trzeba zrobić dodatkowo po zmontowaniu całości, to założyć na końcówkę kabla rdzeń ferrytowy. Gdy go nie było, układ miał tendencję do robienia dziwnych rzeczy z głośnikami, generowały się jakieś przekłamania na magistrali I2C. W tej chwili mam zamiast rdzenia zwykły kawałek pręta z nawiniętymi kilkoma zwojami przewodu - tuż koło wtyczki.
Obsługa:
Zaraz po załączeniu wybrana jest funkcja regulacji wszystkich głośników (poziom 16/32), (subwoofer poziom 8/32). W przypadku braku diodek można po prostu policzyć kolejne funkcje wciskając klawisz "CH+" lub "CH-". klawisz "Power" resetuje do wartości początkowych.
Zdjęcia działającego sterownika, widać że napisy markerem wytarły się, także pilot jest wskazany
Można to zabudować w takie oto pudełko upodabniając wyglądem do Logitecha Z-5500
Mam cały zestaw creative g500 i dokupiłem 2 subwoofer czy istnieje możliwoć podpięcia go do jednego pilota 2 subwoofer tak zeby synchronicznie chodziły . jeżeli tak to proszę o opis co mam podłaczyc
pozdrawiam i czekam na odp.
Wiem, że temat mocno stary ale dołączam kilka plików.
Zleciłem wykonanie tego pilota, jednak nie miałem okazji go przetestować jeszcze.
Wrzucam pliki potrzebne do jego wykonania, może ktoś się pokusi o wykonanie.
Procesor zaprogramowany jest na wsadzie który kolega wyżej napisał.
Co do samego pilota dołączam zdjęcia jak wygląda, wykaż elementów, płytkę PCB, i schemat połączenia.
Wszystko w 4 plikach.
Proszę umieścić zdjęcia na serwerze forum, używając funkcji "Dodaj obrazek".
GM