Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Ariston LSI 48 A

Cybo 25 Paź 2008 18:17 2103 5
  • #1 25 Paź 2008 18:17
    Cybo
    Poziom 12  

    Mam taki problem mianowicie zmywarka stała jakiś czas nie używana u moich rodziców. Po przywiezieniu do mnie coś zaczęło dziać się ze sterowaniem mianowicie program mona było włączyć tylko i wyłącznie jak przytrzymało się włącznik napięcia i przycisk programatora P kilkukrotnie, (ustawieni opóźnionego timera nie działało). Wtedy zapala się jakiś program i można przełączać. To jeszcze nie stanowiło specjalnego problemu bo można było korzystać ze zmywarki. Natomiast wczoraj chcąc sprawdzić jak się poziomuje zmywarkę przewróciłem ja na lewy bok, wylała się ze spodu woda.Podokręcałem wszystko jak trzeba. Następnie włączyłem zmywarkę. Zmywarka pompuje wodę, jest w środku, następnie nic się nie dzieje - chyba nie kręcą się wcale te dysze z których woda się powinna lać, następnie zaczyna się podgrzewać woda, bo syczy. Na koniec wypompowuje wodę. Całość trwa jakiś czas. Czy mogla się zepsuć jakaś pompa od pompowania wody do środka. Czy może gdzieś jest jakiś bezpiecznik od tej pompy.

    0 5
  • #2 25 Paź 2008 21:56
    elektro-dom
    Poziom 22  

    Najprawdopodobniej zablokowana pompa myjąca (wpadło szkło, pestka itp...)
    Otwórz zmywarkę i spróbuj pokręcić tą pompą(taki największy silnik w środku :) ) powinna iść lekko i płynnie. Jeśli ok sprawdź kondensator rozruchowy tego silnika.
    To na początek.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 25 Paź 2008 23:25
    Cybo
    Poziom 12  

    Sprawdzilem w ten sposob ze odkrecilem pompe z tylu od strony tylu (przykrecona na stojaku jakims) no ale obracalo sie nie za lekko. Wymontowac to to bedzie skomplikowane z 10 rurek tam dochodzi i mnustwo kabli. Jak moge sprawdzic cewke ? Wydaje mi sie ze to ta pompa poszla na poczatku jak bierze wode z instalacji to cos tam leci i sie dzieje a pozniej jak ma pompa sie wlaczyc zeby zaczelo dzialac to raczejnic nie idzie.

    0
  • #4 25 Paź 2008 23:45
    elektro-dom
    Poziom 22  

    Pokręć wirnikiem pompy kilkakrotnie- może przepchnie.
    A cewkę jeśli nie jesteś pewien kup nową, mały wydatek. Jednak sinik musi chodzić płynnie.
    Sprawdź jeszcze czy podczas tych przewrotów :) nie wypadł jakiś przewód.

    0
  • #5 25 Paź 2008 23:50
    Cybo
    Poziom 12  

    Najgorzej ze do tej pompy to nie ma dostepu od wewnatrz ja obracam to po odkreceniu stojaka do tego, chyba ze jest jakis inny sposob ?

    0
  • #6 27 Paź 2008 12:47
    Cybo
    Poziom 12  

    No to tak po rozebraniu calej obdudowy posciaganiu elementow w tym modelu wirnik jest za osloną gumową zeby pokrecic trzeba srubokręt. Moim zdaniem wirnik ok bez problemów sie kręci. Co moge nsatepnie posprawdzac.

    Rozebralem front ze sterownikiem nic nie wygląda na spalone.

    Podłaczyłem samą pompe pod 220 włącza się ale jej moc jest niska, z niektórych dysz leci na 15-20 cm z niektórych nic.

    0