To mało słyszałeś
był taki z silnikiem 1.9jtd. I wygrywał z subaru imprezą wrx sti;)

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereputin2208 wrote:To mało słyszałeśbył taki z silnikiem 1.9jtd. I wygrywał z subaru imprezą wrx sti;)
MISCOALA wrote:putin2208 wrote:To mało słyszałeśbył taki z silnikiem 1.9jtd. I wygrywał z subaru imprezą wrx sti;)
we wszystko uwierze ale ze Maluch wygrywal ze Subaru Impreza to juz przesada
masteriusz wrote:Witam,
Idzie zima mam troszkę wolego czasu i wpadł mi do głowy pomysł "maluch i turbo=??" myślałem szukałem i na dzień dzisiejszy mam 2 koncepcje:
1. elektrycznie napędzana sprężarka z układem który zraz ze wzrostem obrotów wału będzie zwiększał obroty silnika sprężarki( zadanie ułatwione posiadam eleganta ELX z elektronicznym modułem zapłonowym można podpiąć się pod czujnik położenia wału).
2. standardowa nie duża turbosprężarka przerobiona tak ze turbina którą napędzają spaliny zostanie zamieniona na koło pasowe przez odpowiednią przekładnię i pasek napędowy zostanie to wszystko połączone z wałem korbowy.
ponieważ jest to eksperyment mógłbym kupić sprężarkę i próbować albo wyjdzie albo nie...
mam okazję kupić nie dużą sprężarkę ale zawsze to jakiś pieniądz dlatego chcę zaczerpnąć wiedzy innych.
szukam odpowiedzi na kilka pytan:
1. jakie konsekwencje niesie za sobą montaż takiej sprężarka?
2. silnik zasilany gaźnikiem nadaje sie do sprężarki?
3. sprężarka zasilania z wału korbowego lub elektrycznie ma szanse na jakikolwiek efekt?
Pozdrawiam
MISCOALA wrote:i chyba jeszcze nie slyszalem o Maluchu z dieslem