Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVR + Kolorowy wyświetlacz LCD.

lamator 27 Paź 2008 11:22 11567 9
  • #1 27 Paź 2008 11:22
    lamator
    Poziom 12  

    Witam,
    Ostatnio zaczalem poszukiwania wyswietlacza LCD do swojego skromnego projektu.

    Interesuja mnie wyswietlacze kolorowe i dotykowe. Przeszukujac elektrode znalazlem link do strony www.maritex.com i z jej oferty wybralem LINK wyswietlacz.

    Na wyswietlaczu bede wyswietlal tekst i kilka obrazkow - cos a'la interface. Animacji raczej zadnych (no moze jakies bardzo proste - przy okazji: jaka bylaby maksymalna liczba klatek do osiagniecia, ktora moznaby osiagnac na ATmega?).

    Czy mikrokontroler ATMega ma szanse udzwignac taki wyswietlacz, modul bluetooth i karte SD (na karcie SD chcialbym przechowywac obrazki do interface'u)? Czy mial ktos doczynienia z takim wyswietlaczem? Z tego, co widzialem, posiada on sterownik, wiec wyswietlanie na nim danych nie powinno byc skomplikowane :)?

    Na czym polegalaby obsluga panelu dotykowego? Ja wyobrazam to sobie w sposob typu: naciskam na pewien punk wyswietlacza i sterownik przekazuje wspolrzedne (X, Y) nacisku?

    Z gory dziekuje za informacje i pozdrawiam!

    0 9
  • SterControl
  • #2 27 Paź 2008 12:40
    Klima
    Poziom 30  

    Ale ja tam w pdf nie widzę informacji, że on jest dotykowy.

    Edit:
    OK, jest. Ale tam pewnie trzeba ADC podłączać, bo są 4 wyprowadzenia, po jednym na brzeg wyświetlacza.

    0
  • SterControl
  • #3 27 Paź 2008 15:57
    SnowBizz
    Poziom 14  

    Witam. Myślę, że ATmega (64 lub 128) spokojnie sobie z tym poradzi. Tyle, że chyba będziesz musiał poszukać innego wyświetlacza bo ten wymaga synchronizację Hsync i Vsync..
    Najlepiej poszukaj jakiegoś LCD którego już ktoś oprogramował (Siemens S65, Nokia 3510i) i do tego dokupić jakiś rezystancyjny panel dotykowy za grosze. Klatek za wiele pewnie nie wyciągniesz obstawiam na 5-6 fps przy taktowaniu 16MHz.
    Co do obsługi wyświetlacza dotykowego to w skrócie odbywa się to tak: Podajesz napięcie na końcówki X1, X2 i odczytujesz przez ADC procka napięcie z końcówki Y1 lub Y2, następnie podajesz Napięcie na Y1 i Y2 i odczytujesz z X1 lub X2. Wartość odczytanego napięcia jest proporcjonalna do pozycji X,Y, wystarczy tylko wprowadzić odpowiednia skale.

    0
  • #4 27 Paź 2008 17:44
    lamator
    Poziom 12  

    Ok, dziekuje za odpowiedzi.

    A czy ta synchronizacja zwiazana jest z wielkoscia wyswietlacza? Bo potrzebuje ekran kolorowy mniej-wiecej takich rozmiarow. Czy wyswietlacz od PSP rowniez potrzebuje takiej synchronizacji (bo wlasciwie moglbym go przyjac za alternatywe)? Ewentualnie LINK czy ten wyswietlacz by sie nadawal (+ jakis panel dotykowy)?

    No i jakby ktos mial chwile, to tak w skrocie moglby napisac na czym ona polega :P.

    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #5 27 Paź 2008 21:07
    SnowBizz
    Poziom 14  

    Tak w skrócie tzn że każdy pixel składający się z 8bitów, czy ile tam miał ten wyświetlacz musisz dostarczyć z prędkością równą 27MHz (chyba tyle było w datasheet)..
    Od sony PSP zapewne będzie to samo i już na pewno ATmega nie udźwignie tego.
    Ten z Maritexu na sterowniku ILI9326 wygląda rozsądniej.. każdy pixel podajesz mu 8,9,16 lub bitową zmienną którą zapisuje do LCD gdy podasz impuls na wejście nWR, czyli nie musi to już być 27MHz tylko ile w zasadzie się chce.. No i dobra dokumentacja tego sterownika jest, także bibliotekę do jego obsługi zapewne będzie łatwiej napisać.

    0
  • #6 27 Paź 2008 21:26
    lamator
    Poziom 12  

    Dzieki wielkie. Czyli ten wyswietlacz 3'' na ILI9326 bylby rozsadniejszym wyborem?

    Na elementy moge przeznaczyc okolo 300zl (tj. procesor, wyswietlacz, czytnik kart SD, modul bluetooth, wytworzenie plytki PCB, elementy typu kondensatory, rezystory, itd.), dlatego staram sie jak najlepiej inwestowac pieniadze ;).

    Zastanawialem sie czy nie skorzystac z procesora AT91SAM7S128 Link. Z tego, co pisze w PDF'ie to posiada on swoj SRAM (32KB), Flash(128KB), wiec chyba nie trzebaby zbyt duzo kombinowac - zupelnie jak w AVR?

    Pytanie teraz czy znalazlbym gdzies panel dotykowy do tego wyswietlacza?

    Czy wg was to dobry wybor?

    Dziekuje za odpowiedzi :). Pozdrawiam.

    0
  • #7 27 Paź 2008 21:39
    SnowBizz
    Poziom 14  

    Jeśli masz możliwość wsadzenia tam ARMa to lepiej w to zainwestować, bo będzie spora moc i zasoby w zapasie.
    Polecam coś z rodziny LPC2xxx, STR71x lub właśnie te Atmele.

    Touch Panel najłatwiej dostaniesz na allegro od jakiegoś palma.

    Co do LCD to najlepiej by było poszukać czegoś co ktoś już kiedyś oprogramował, chociaż teraz z większych wyświetlaczy nie przychodzi mi nic na myśl.

    Łatwiej będzie coś dobrać, jak napiszesz co za urządzenie chcesz zbudować :)

    Trochę o doświadczeniach z wysterowaniem kolorowych LCD 320x240 znajdziesz tutaj:
    Link

    0
  • #8 27 Paź 2008 22:11
    lamator
    Poziom 12  

    Hmm, w skrocie to urzadzonko mialoby byc takim wirtualnym menu.

    Aplikacja PC wysylalaby do urzadzenia spis np. jakis dan i napojow (chociazby z bazy *.MDF) za pomoca bluetooth. Klient za pomoca urzadzenia bylby w stanie przegladac to Menu i odeslac indeksy zamowionych towarow do PC (rowniez za pomoca bluetooth).

    Dlatego zalezy mi na panelu dotykowym, aby obsluga byla jak najbardziej intuicyjna.

    Pomysl sam w sobie jest bardzo prosty, najtrudniejsza kwestia to dobor odpowiednich elementow.

    C++ i C znam biegle (glownie koduje na Windows). Takze mysle, ze z oprogramowaniem tego nie mialbym problemow - kwestia wstrzelnia sie w schemat uC - do szkoly stworzylem biblioteke w C obslugujaca DSM'a (na 8051) no i spodobalo mi sie :P.

    Elektronikiem jestem troche slabszym, ale Elektroda jest bardzo pomocna, takze mysle, ze cos zdzialam ;). Poza tym chcialem sie zamknac z projektem w jakies ~6 miesiecy, takze to szmat czasu :).

    Pozdrawiam.

    0
  • #9 27 Lis 2008 19:35
    SPID ELEKTRONIK
    Poziom 10  

    Kolego lamator w tej chwili pracuje nad podobnym projektem choć do innych celów .
    Zestaw który zrobiłem składa sie z LPC2148 ( może byc LPC2144-6 ) i wyświetlacza Maritex ( www.maritex.com.pl ) TFTF030D .
    Zestaw posiada
    com TTL
    USB
    Kartę microSD
    może dodatkowo wysyłać dane poprzez SSPI .
    Opcjonalnie ma 6 przycisków do obsługi .

    Wszystko było by pięknie gdyby nie to ze nie mogę od tygodnia odpalić wyświetlacza TFT .
    Tak więc rada kolegi żeby użyć cos co już ktoś zrobił jest bardzo dobra .
    Wyświetlacze Formiki ( z Maritexu ) sa bardzo fajne ale dokumentacja choć na początku wygląda na pełna jest trochę pokręcona a innych danych ( przykładów lub chociaż opisów czy algorytmów sterowania ) nie mogę nigdzie znaleźć .

    0
  • #10 04 Mar 2009 20:18
    herszt
    Poziom 18  

    Tak przeglądając ofertę MARITEXU w tej dziedzinie znalazłem takie cudo jak panel TFT analogowy i do tego można dokupić płytkę dekodera video. I takie pytanie mnie naszło - czy za pomocą AVR jestem w stanie wygenerować kolorowy obraz o rozsądnej rozdzielczości - bo wcześniej poruszłałem podobny temat i znalazło się parę dość prostych rozwiązań (nawet w EDW był projekt, ale to była bardzo prosta grafika). Bo generalnie rozumiem że podłączam w tym wypadku z jednej strony przez chincha sygnał video NTSC/PAL, a na ekranie mam wizualizację tegoż co niesie ten sygnał? :)

    z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
    pozdrawiam
    herszt

    0