Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomocy!!! Problem z kitem avt2550 Pecel

kjn6000 11 Mar 2004 21:35 2844 4
    kjn6000
    Level 14  
    Kupiłem kit z AVT w wersji z płytka dokumentacją i elementami. Układ zmontowałem, sprawdziłem poprawność wykonania i uruchomiłem układ. I tu właśnie pojawiają się schody. Po włączeniu układu nic się nie dzieje. Napięcie zasilania ma właściwą wartość we wszystkich punktach układu. Do wyświetlacza też dochodzi. Wykonałem poprawki w układzie o których była mowa w erracie ale nic się nie dzieje.
    Mam pytanie do kogoś kto się zna na takich urządzeniach albo ma ten kit.
    Czy układ uP dołączony do kitu jest zaprogramowany?
    Jak powinien się zachować układ po dołączeniu zasilania?
    Jak kupiłem kit to nie miałem dołączonej płytki do programatora na LPT. W instrukcji jest napisane że powinien być dołączony do kitu.
    Teraz mam problem do bez programatora nie mogę uruchomić kitu, pod warunkiem że nie jest zaprogramowany.
    Proszę poradźcie mi co mam zrobić, jestem bliski rozpaczy.
    W plikach załączonych są zdjęcia układu po zmontowaniu. Wyświetlacz dla wygody połączyłem tasiemką.
    szymtro
    Level 30  
    Procesor powinien być już zaprogramowany programikiem demo. Po włączeniu powinno się pojawić avt-2550 i przejść do menu głównego. Jeżeli tak nie jest to albo masz niezaprogramowany, albo walnięty albo reset nie dzoiała. Czy na wyświetlaczu widać czarne(szare kwadraciki)? a co się dzieje jak pokręcisz kontrastem?
    kjn6000
    Level 14  
    Jak kręce kontrastem to nic się nie dzieje, ale npiecie na 3 pine wyświetlacza sie zmienia. Na wyświetlaczu nie widać czarnych kwadracików. A jak sprawdzić ten reset?
    szymtro
    Level 30  
    Wyciągnij procesor i wtedy włącz. Po pokreceniu kontrastem(w którejś skrajnej pozycji) powinno być wyraźnie widać wszystkie punkty na wyświetlaczu. Jeżeli tak nie jest to pewnie coś jest nie tak z wyświetlaczem.
    kjn6000
    Level 14  
    Działa Działa i to jak pięknie. Jestem szczęśliwy, życie nagrało nowego wymiaru.

Zrobiłem tak:
    Wyjołem uP włączyłem zasilanie pokręciłem potencjonometrem tak troche mocniej niż wcześniej i zadziałał, możliwe że coś w potencjonometrze nie łączyło.
    Po włożeniu procka wszystko działa jak należy.