Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 28PT4458/01 Ch.L04E ciemna lewa strona ekranu

adzrtv 27 Oct 2008 20:02 1848 5
Suntrack
    adzrtv
    Level 22  
    Witam.TV jak w temacie. Zaraz po włączeniu od lewej strony widoczna ciemna "kurtyna" która po kilku sek. zakrywa 1/3 obrazu, tak jakby cała treść wizji została przesunięta w poziomie równo w prawo. Zakrywając lewą stronę strzępi obraz ,a prawa z czołówką nap.TVP1 jest niewidoczna. Po nagrzaniu ok.2min. wyłącza się i miga led. Dotykanie palcem wyprowadzeń TDA 12020 w okolicy wyścia impulsów H powoduje że obraz jest chwilowo prawidłowy. Na pomiary brak czasu,bo póżniej wyłacza się po kilku sekundach. Podejrzany jest sam procesor smd TDA12020 ale nie mam pewności ponieważ chasis L04A naprawiam pierwszy raz i od razu z zagadką. Może ktoś z serwisantów miał tego typu opisane uszkodzenie ,lub jest bardziej doświadczony w naprawach L04A Philipsa.Proszę o podpowiedzi.
  • Suntrack
    Stanisław Wróblewski
    Level 15  
    Zawsze po primo filtracja zasilania wzm. wizyjnych, sekundo zasilania pozostałych napięć z przetwornicy. Powodzenia, to jest prostrze niż drut.
    Pozdrawiam.
  • Suntrack
    adzrtv
    Level 22  
    Primo. sekundo włoskiego nie uczyłem się, ale co ma wzmacniacz wizji do imp.H ? A filtracja z zasilacza to w/g mnie jest OK. elki wymienione na starcie.
    adzrtv
    Level 22  
    W kolektorze HOT-a jest opór 330K a za nim pętla z 2x dioda smd, kondensator i jeszcze jeden opór 330K. Połączone to jest wszystko w jakiś układ ograniczający lub zapobiegający impulsom powrotnym. Z tej pętli elementów oraz tranzystorów smd połaczonych razem wszystkie wydają się być dobre. Odłączenie oporu 330K od kolektora,a zarazem odłaczenie całej tej wspomnianej pętli powoduje że TV działa poprawnie cały czas, jednak za oporem i jedną diodą jest kondensator 270pF/1KV. Jego wyjęcie powoduje ,że TV nie odpali,ale zamiana pojemnosci na 1,5nF skutkuje pozytywnie i wszystko działa.Czy ktoś wie do czego służy wspomniany układ i dlaczego TV działa po jego odłaczeniu?
    skorbi
    Level 27  
    Witam. W serwisówce chassis L04E występują inne wartości elementów . Serwisówkę pobrałem ze strony fileshare.eshop .Są tam rezystory 680k.
    Wspomniana gałąź służy do formowania impulsów służących do złożenia w trojpoziomowy impuls SSC ( supersandcastle ). Formowane tam są impulsy o szerokości 10-12 us . Kondensator 270 pF ( na schemacie 1 nF ) służy do uzyskania odpowiedniej stromości narastania impulsu. Wynika stąd ,że jego zwiększenie nie wpływa zasadniczo na sam impuls , natomiast jego brak powoduje niedziałanie odbiornika. Pozdrawiam.SKORBI.
    adzrtv
    Level 22  
    Dzięki skorbi za informacje na temat działania tego układu. Zdecydowałem że kondensator 1,5nF zostanie na miejscu tego 270pF. Odbiornik działa dobrze i nie widzę powodów aby szukać na siłę uszkodzenia. Temat zamykam i pozdrawiam.