Witam.
Chciałbym zaprezentować swoją wersję kolektora słonecznego. Kolektor wykonałem w lipcu tego roku. W kolektorze zastosowałem 2 panele grzejnikowe. Wymiar całego zespołu to 200x 150 cm. Ramę wykonałem z kątownika, spód jest z blachy ocynkowanej, na niej leży warstwa styropianu o grubości 2 cm. Na nim leżą bezpośrednio panele połączone równolegle. Szyby pochodzą oczywiście ze starych okien. Rury zasilające kolektor zamontowałem w niużywanym kanale wentylacyjnym. Sterowanie i pompa znajduje śię w piwnicy przy bojlerze.Rury są ocieplone i dodatkowo zawinięte folią aluminiową. Ze względu na uproszczenie konstrukcji nie zastosowałem 2 wężownicy. Grzeję po prostu bezpośrednio wodę użytkową. Na zasilaniu znajduje się elektrozawór zabezpieczający przed grawitacyjnym krążeniem wody. Testy zacząłem przeprowadzać od sierpnia. Maksymalną temperaturę jaką osiągnąłem w zasobniku o pojemności 150 litrów to 56 stopni. Średnia z całego okresu to 42-48. W domu mieszka 4 osobowa rodzina. W przyszłym sezonie planuje dołaczyć jeszcze jedną taką baterię. Zmontuję może zimą, elementy mam już wszystkie.

Zdjęcia poprawiłem.
Na przyszłość proszę umieszczać zdjęcia zgodnie z tym
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic796975.html
(joy_pl)
Cool? Ranking DIY