Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pompa wspomagania mazda 3 -raz działa raz nie

walec1980 28 Paź 2008 02:42 8511 9
  • #1 28 Paź 2008 02:42
    walec1980
    Poziom 9  

    Mam problem w swojej mazdzie 3 (pompa wspomagania elektryczna)- wspomaganie kierownicy chwilę działa za chwile przestaje i jak się można domyśleć można jeździć ale jest to dość uciążliwe, nadmieniam ze podczas skrętów kierownicą światła świecą dużo słabiej (co podsuwa mi na myśl że może być coś z elektryką), co więcej pompa została wymieniona gdyż poprzednia w stłuczce została uszkodzona (kupiona używana i w związku z tym pytanie czy potrzebne jest wgrywanie jakiś kodów? a może nie taka pompa została zakupiona ale czy wtedy w ogóle działała by?), na desce nie świeci mi się kontrolka wspomagania kierownicy tzn zaświeca się ale po odpaleniu silnika gaśnie? co to może być? jestem raczej laikiem więc doradźcie coś proszę bo koszt pompy przerażający i większość oszczędności wydałem na to auto a tu taki zonk :cry::cry:

    0 9
  • #2 28 Paź 2008 06:22
    lguma
    Poziom 11  

    a ładowanie masz dobre w autku 14,20v

    0
  • #3 28 Paź 2008 15:14
    walec1980
    Poziom 9  

    ładowanie jest ok :cry:

    0
  • #4 28 Paź 2008 21:58
    walec1980
    Poziom 9  

    Z tego co wiem to mechanik zalał mi zwykły olej do pompy hydraulicznej (też chyba czerwony), czy pompa elektryczna wymaga innego oleju i to może być powód powyższych objawów ( nie wiem przy wyższych temp właściwości oleju są inne lub coś podobnego)?

    1
  • #5 30 Paź 2008 00:17
    walec1980
    Poziom 9  

    Ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem? Czy niewłaściwy olej może być przyczyną takich objawów, bo nie wiem czy jest sens wymiany oleju? (Z tego co mi wiadomo tu powinien iść AFT Dexron III a mi mogli zalać zwykly ATF 200.

    :cry:

    0
  • #6 30 Paź 2008 00:36
    marek1977
    Poziom 33  

    Nalej do silnika olej od skrzyni biegów i zapytaj czy tez może zostać.

    0
  • #7 30 Paź 2008 11:58
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 05 Lis 2008 22:05
    lukasostry
    Poziom 2  

    Po wymianie pompy wspomagania elektrohydraulicznej należy nadać jej za pomocą MMDS-u (serwis) kod starej pompy. Koszt w ASO w Łodzi to 180 zł. Możliwe , że kupiłeś niewłaściwą pompę. Po liftingu Mazdy 3 z 06 r. nastąpiła zmiana pompy z Koyo-Seiko na Itekt. To różne pompy. Ważne aby pompa była od właściwego modelu, najlepiej porównać numery VIN obu aut-dawcy i biorcy części, czy mają system DSC.

    0
  • #9 11 Lis 2008 13:42
    patryk5001m
    Poziom 2  

    Witam. Ja rowniez mam kłopot ze wspomaganiem, a dokladnie wspomaganie działa przez jakies 20min, potem działa coraz słabiej. Z tego co widze w zbiorniku jest oleju ponad max czyli juz ktos cos dolewał. Czy mozliwe jest ze przed dolanie nie własciwego płynu tak sie włąsnie dzieje. Mazda 2006, 1.6 diesel

    1
  • #10 07 Mar 2011 23:06
    krzysiekk11
    Poziom 11  

    A'propos nadawania nr w ASO i takie tam po wymianie pompy - powiem krótko sratatata za 180 zeta.... Sprawdziłem - o ile nowa pompa sprawna, podłącza się i ma działać! Kontrolka PSnie świci, pompa pracuje prawidłowo!

    0