Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pionier u3 cicho odbiera, wymienić opornik? Ktoś się zna?

29 Paź 2008 12:08 3427 12
  • Poziom 10  
    Witam, i znów problem z Pionierem..
    Jakiś czas temu udało mi się ożywić Pioniera z 56 roku, po wymianie lamp i zespołów cewek z przełącznikiem zakresów a także elektrolitów radio wreszcie zagrało. Jednak od samego początku (kiedy tylko udało mi się wydobyć z niego pierwsze dźwięki) mam problem, polegający na tym, że odbiera bardzo cicho. Raz na jakiś czas coś się jednak zmienia i radio dostaje kopa i daje bardzo głośno. Do tej pory działo się tak zazwyczaj podczas poruszania styków podstawek lamp (wtedy po ostrym trzasku zaczynało odbierać głośno). Pomyślałem wówczas że problem tkwi w brudnych podstawkach, po dokładnym wyczyszczeniu (wyskrobaniu..) i popodginaniu wszystkich styków w podstawkach, nie przyniosło to żadnej poprawy. Zauważyłem również, że czasami na zakresie średnim (zazwyczaj po przełączeniu z krótkiego) radio również nagle ożywało i grało już głośno, ale za jakiś czas (nie było reguły jak długo) wszystko cichło. Od momentu gruntownego przeczyszczenia podstawek , nie ma już żadnych zmian podczas poruszania stykami w podstawkach a i podczas przełączania zakresów nic się nie dzieje (tzn. nie gra głośniej) . Dziś znalazłem trochę czasu i znów zajrzałem do Pioniera, podczas mierzenia napięć zrobiłem niechcąco małe zwarcie siatki heksody (5 noga) z trzpieniem połączonym z masą w 2 UCH21, radio nagle ożyło i przez chwilę grało bardzo głośno, ale tylko przez chwilę, bo potem znów ucichło.. Wielokrotnie mierzyłem napięcia, które prawie za każdym razem były trochę inne poniżej przedstawiam wyniki (wszystko mierzone względem chassis):
    1 UCH21
    2: ok 137v, 3: 54v-59v, 4: -3,8v, 5: 60v-68v, 6: ok -1,2, żarz: 21v
    2 UCH21
    2: 134v-137v, 3: 51v, 4: -1,5v, 5: 60v-68v, 6: -1,4v, żarz: 21v
    UBL21
    2: 181v-186v, 4: 126v-134v, żarz: 60v
    UY1N
    3: 212v, żarz: 58v

    na dole jest schemat tego Pioniera

    a i jeszcze dwa pytania:
    1.Zauważyłem, że na jednym z oporników (10k) jest dziwny biały osad (proszek?), po wylutowaniu i sprawdzeniu okazało się, że jest sprawny (omomierz pokazał prawidłowy opór, przebicia nie ma), czy mimo to, należy go wymienić ?
    2. Wkładam wtyczkę do kontaktu w ten sposób, żeby fazy nie było na chassis, kiedy jednak przekręcam włącznik w radiu - faza pojawia się (i w wyjściu na uziemienie również...) . Wówczas wyłączam wszystko, przekręcam wtyczkę w gniazdku w ścianie, wtykam odwrotnie i tym razem faza jest na chassis (przed przekręceniem włącznika), następnie przekręcam włącznik - faza znika . Czy tak powinno być ??? czy jest coś nie tak ???

    i już naprawdę ostatnie pytanie:
    czy znalazłby się ktoś z Łodzi lub okolic, tzn. ktoś "trochę" bardziej orientujący się ode mnie, kto zechciałby spotkać się i rzucić okiem i uchem na to radio ?
    Z góry dzięki - pf
    Pionier u3 cicho odbiera, wymienić opornik? Ktoś się zna?
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Witam,

    Miałem kiedyś podobny problem (falująca głośność i trzaski) i przyczyną był opornik 10 kΩ zasilający siatki 2 i 4 obydwu heptod. Jedno z wyprowadzeń rezystora było luźne tzn. była obluzowana ta blaszana obejma zaciśnięta na końcu rezystora.

    Co do dziwnego pojawiania się potencjału sieci na chassis to wygląda na to że nie rozłącza się jeden biegun wyłącznika. W stanie wyłączonym na chassis nie powinno być żadnego napięcia i to niezależnie od sposobu włożenia wtyczki do gniazdka. Jeśli wyłącznik jest w porządku to sprawdź czy nie jest gdzieś przebity lub przetarty kabel zasilający.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Dokładnie sprawdź wszystkie luty w okolicy UBL21. Sprawdź także czy jakaś klemra od rezystora nie puściła, lub wyprowadzenie kondensatora nie jest urwane przy kondensatorze.

    Widać że problem występuje w części m.cz.
  • Admin Grupy Retro
    Dodatkowo, sprawdź obwód wytwarzający ujemne napięcie siatki sterującej dla UBL21. Może to kondensator przy nim wariuje.
    Może jakiś rdzeń w filtrze p.cz. jest obluzowany i wraz z drganiami zmienia się częstotliwość rezonansowa jakiegoś obwodu?
  • Poziom 26  
    Sprawdz wyprowadzenia z lampy UCH 21 [detektor] mozliwe że trafił się tam zimny lut.
  • Pomocny post
    Specjalista - urządzenia lampowe
    piotrfras napisał:
    Raz na jakiś czas coś się jednak zmienia i radio dostaje kopa i daje bardzo głośno. Do tej pory działo się tak zazwyczaj podczas poruszania styków podstawek lamp (wtedy po ostrym trzasku zaczynało odbierać głośno). Pomyślałem wówczas że problem tkwi w brudnych podstawkach, po dokładnym wyczyszczeniu (wyskrobaniu..) i popodginaniu wszystkich styków w podstawkach, nie przyniosło to żadnej poprawy.


    To znaczy że gdzies jest jakiś "niekontakt". Niekoniecznie między lampą a podstawką, moze być na przykład to zimny lut na styku podstawki lub poaczeniu jakiegos elementu z masą.

    piotrfras napisał:
    podczas mierzenia napięć zrobiłem niechcąco małe zwarcie siatki heksody (5 noga) z trzpieniem połączonym z masą w 2 UCH21, radio nagle ożyło i przez chwilę grało bardzo głośno, ale tylko przez chwilę, bo potem znów ucichło..


    Częsta bolączka UCH21 był niekontakt miedzy wyprowadzeniem katody a trzpieniem lampy. Rada było przelutowanie tego punktu po wyjęciu lampy.

    piotrfras napisał:
    a i jeszcze dwa pytania:
    1.Zauważyłem, że na jednym z oporników (10k) jest dziwny biały osad (proszek?), po wylutowaniu i sprawdzeniu okazało się, że jest sprawny (omomierz pokazał prawidłowy opór, przebicia nie ma), czy mimo to, należy go wymienić ?


    Taka przypadłosc dotyka czasem oporki o "cementowanej" powierchni (pokryte twardą masą, jakby ceramiką). Zwykle nie wpływa to na elektryczne własności oporka.


    piotrfras napisał:
    2. Wkładam wtyczkę do kontaktu w ten sposób, żeby fazy nie było na chassis, kiedy jednak przekręcam włącznik w radiu - faza pojawia się (i w wyjściu na uziemienie również...) . Wówczas wyłączam wszystko, przekręcam wtyczkę w gniazdku w ścianie, wtykam odwrotnie i tym razem faza jest na chassis (przed przekręceniem włącznika), następnie przekręcam włącznik - faza znika . Czy tak powinno być ??? czy jest coś nie tak ???


    Jeśli wyłącznik jest w obwodzie masy to opisany objaw jest naturalny.
    Starsze pioniery miały wyłącznik dwubiegunowy, problem nie wystepował.

    Co do fazy na gniazdach anteny i uziemienia - sprawdź stan kondensatorów separujących, choć nawet przy sprawnych neonówka lub miernik o duzym Rwe pokaże napięcie między ziemią a gniazdem.
  • Poziom 31  
    piotrfras napisał:
    . Dziś znalazłem trochę czasu i znów zajrzałem do Pioniera, podczas mierzenia napięć zrobiłem niechcąco małe zwarcie siatki heksody (5 noga) z trzpieniem połączonym z masą w 2 UCH21, radio nagle ożyło i przez chwilę grało bardzo głośno, ale tylko przez chwilę, bo potem znów ucichło..


    Czyli problem na pewno dotyczy zasilania siatek ekranujących heksod. Sprawdź, a najlepiej podmień ten rezystor 10k, który zasila te siatki oraz podmień kondensator 0,1µF, który bocznikuje te siatki do masy. Możliwe, ze ten kondensator ma duzy upływ i zwiera też składowa stałą do masy. Napięcia teoretycznie masz dobre, do pełni szczęscia brakuje, żebys podał jeszcze jakie masz napięcie polaryzujace na siatce sterującej lampy UBL21.
  • Poziom 10  
    Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, posprawdzałem wizualnie (i dotykowo) wszystkie wyprowadzenia kondensatorów i obejmy oporników, wszystko wydawało się ok a więc zacząłem szukać zimnych lutów w okolicach lamp, posprawdzałem najpierw miernikiem wszystkie połączenia (niby były..) potem jednak zacząłem poprawiać luty, z większości odessałem starą cynę i na nowo porządnie przylutowałem. Podłączyłem do prądu i malina ! Radio gra już głośno na wszystkich zakresach. Czyli faktycznie musiał być jakiś zimny lut , niekontakt. Co do włącznika, to dojrzałem w nim, że wyprowadzenia jednego z biegunów są połączone na stałe krótkim drucikiem przez co ten biegun nie rozłącza się w ogóle; drucik odlutowałem, włącznik sprawdziłem i nie działał, próbowałem zadziałać coś KONTAKTEM, ale nic nie pomogło, czyli włącznik uszkodzony, albo jest to ta nowsza wersja (jak pisał jdubowski), w której załącza się i rozłącza tylko jeden biegun. Co do kondensatorów separujących, to bardzo proszę kogoś o wskazanie ich na schemacie , który załączyłem w 1 poście, bo niestety nie wiem które to (czy to te przy eliminatorze ?) a nie bardzo mi się podoba opcja pozostawienia tak, jak jest (faza w gniazdkach uziemienia i anteny).
  • Poziom 18  
    Super że radio działa :-)
    Kondensatory separujące to (według Twojego schematu) ten o wartości 5,1nF który łączy zacisk uziemienia z masą układu (chassis) oraz 1nF podłączony jednym końcem do gniazda anteny.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    piotrfras napisał:
    Co do włącznika, to dojrzałem w nim, że wyprowadzenia jednego z biegunów są połączone na stałe krótkim drucikiem przez co ten biegun nie rozłącza się w ogóle; drucik odlutowałem, włącznik sprawdziłem i nie działał, próbowałem zadziałać coś KONTAKTEM, ale nic nie pomogło, czyli włącznik uszkodzony,


    Ktoś zreperował uszkodzony wyłącznik przez zwarcie drucikiem styków.
    Jak chcesz mieć masę na stałe blisko potencjału ziemi to zamień ze sobą przewody między wyłącznikiem a dalszą częścią układu.
  • Admin Grupy Retro
    Skoro ten wyłącznik nie działa, najprostrzą formą naprawy będzie jego wymiana. Znając budowę tych wyłączników, naprawa jakakolwiek inna niż poprzez wymianę jest czasochłonna i upierdliwa. Często na Allegro można spotkać same potencjometry lub pordzewiałe chassis (które mogą być przy okazji źródłem podzespołów do innego Pioniera)
  • Poziom 24  
    Allegro ma o tyle wade, że nie zawsze wiemy w jakim stanie jest potencjometr.
    ja mam włącznik ściągniety z potencjometru, styki działają ale plastikowa dźwigienka ułamana. Zawsze z dwuch można zrobić jeden jak ktoś chce.
    Mam także cały wyczyszczony potencjometr w pełni sprawny, i ze sprawnym włącznikiem.
    Wszystkie cewki w radiu masz sprawne?
    Jak chcesz to napisz na PW.

    Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Jakie masz rdzenie w pcz czasami rdzeń się przesuwa w plastykowym wkręcie,sprawdź kondensatory w filtrach pcz nie tylko w innych układach czekoladki bakelitowe z nitem aluminiowym (ścisnąć szczypcami nit) często przerywają stare tematy z ZURiT w latach 68 -70
    Miłej zabawy 73!