Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Współpraca sterownika G-403-P02 i termostatu PT21.

Panjarekp 29 Oct 2008 19:39 3825 11
    Panjarekp
    Level 12  
    Już nie raz koledzy z forum "Elektroda" pomogli mi w problemie. Teraz mam kłopot z piecem Cichewicza Econo Mini 16 kW wyposażonym w sterownik G-403-P02, który ma współpracować z termostatem pokojowym PT21.
    Ustawiłem parametry użytkownika u0=50, u1=10, u2=35, u4=05.
    Poprawiłem lekko konfigurację serwisową: c0=00, c2=01, c3=20, c4=01, c5=01, c6=2. I d0=40, d1=80, d2=40, d3=02, d4=47.
    Wydaje mi się, że piec jest dość łapczywy na ekogroszek, zostaje dużo żużla, a najgorsze, że gaśnie (dzieje się tak po podłączeniu termostatu pokojowego).
    Posiadane przeze mnie urządzenia są długo na rynku, napewno wielu z Was ma wyregulowane optymalnie piec. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Z góry dziękuję.
    Panjarekp
    Level 12  
    Czyżby nikt nie testował tego sterownika?
    Panjarekp
    Level 12  
    Temat oszczędnej eksploatacji systemu grzewczego wydaje się jak najbardziej na miejscu. Szczególnie teraz u progu wszechogarniającego nas kryzysu. Ponawiam pytanie jak ustawione macie parametry na piecu? Jaka temperatura wyjściowa wody, jaki czas podawania węgla, jaka histereza? itd.
    Nargo
    Level 21  
    Proponuje Ci ustawic parametry na nastawy fabryczne
    I conajwyzej zmienic U1-4
    i dobrac w taki sposob zeby do popielnika wpadal tylko popiol
    - opada poziom paliwa zwiekszyc czas podawania
    - podnosi sie zmiejszyc
    przedmuchem regulujesz jakosc spalania

Przy blokadzie przez termostat musisz zwrocic uwage na to zeby nie grzac za wysoka temperatura pomieszczen gdyz grzejniki moga miec duza bezwladnosc cieplna i po wylaczeniu kotla jeszcze przez jakis czas temperatura sie podnosi w pomieszczeniu. Nie znam tego termostatu ale jak jest tam mozliwosc zmiany histerezy to proponuje ustawic ja jak najmniejsza.
    Panjarekp
    Level 12  
    Mam uniwersalny termostat czeski PT21. Jest mozliwość ustawienia histerezy. Co do popiołu to nie jestem zadowolony zbyt dużo jest kawłków niedopalonego węgla. Po za tym piec zużywa około 1 worka na dobę ekogroszku. Wydaje mi się to zbyt dużo na temperatury jakie ostanio panują.
    Nargo
    Level 21  
    Zmiejsz U2 a jak dalej to bedzie za duzo niewypalonego wegla to zwieksz U4
    deltech
    Level 13  
    Witam
    Mam wątpliwości co do parametru użytkownika u4 czy aby na pewno u4 ?
    a nie u3 który oznacza "czas podtrzymania"... i moim zdaniem właśnie ten parametr powinien być ustawiony na około 20 minut natomiast parametr serwisowy c2 na ok 6-7 sek. ta nastawa powinna zapobiec wygaśnięciu paleniska podczas blokady z termostatu pokojowego. A jeżeli chodzi o dobre spalanie to radziłbym nie zmniejszać czasu podawania a zwiększyć przedmuch c2 do ok 45 sek

pozdrówko
    Panjarekp
    Level 12  
    Myślę, że dość dużo niedopalonych kawałków groszku to wina złej jakości węgla. Ciekawy jakie macie zużycie węgla w domu do 120 m² i jak można to zużycie zmiejszyć regulując parametry sterowników?
    Panjarekp
    Level 12  
    Zastanawiam się, czy to że pozostaje w popielniku dużo niedopalonych kawałków węgla to nie wina termostatu, który blokuje spalanie.
    Próbuje różnych ustawień pieca a efekt zawsze ten sam...
    Panjarekp
    Level 12  
    Znów zaczyna się sezon grzewczy. Stare problemy z optymalnym ustawieniem pozostały. Jak ustawić parametry pieca i sterownika pokojowego, aby kocioł mało spalał a w domu było ciepło.?
    Panjarekp
    Level 12  
    Czyżby nikt nie miał takiego sterownika?
    Panjarekp
    Level 12  
    Może ktoś się pochwali swoim piecem i ustawieniami?