Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiary uziemień a weryfikacja wyników

mkos1 30 Oct 2008 08:14 6624 11
    mkos1
    Level 29  
    Witam!
    Moja Firma zakupiła stary budynek przemysłowy, który jest adoptowany do innych celów. Ostatnio elektrycy moi robili przegląd instalacji odgromowej i wszelkie niezprawne uziomy były "reanimowane".
    Dookoła budynku mam (teoretycznie) zakopany otok z bednarki stalowej, do którego dołaczone są wszystkie zwody jak i też instalacja wewnątrz budynku (maszyny, zbiorniki, transformatory itd).
    Profilaktycznie chciałbym sprawdzić stan całości i zrobić pomiary do dokumentów budynku.
    Wczoraj na próbę chciałem zmierzyć jeden z uziomów - rozłaczyliśmy zejście odgromówki do uziomu i tam podłączyliśmy miernik IMU. Następne sondy pomiarowe miałem wbite w odległoćci 20 i 40m.
    Zdziwienie moje było takie, że .... pomiar wykazał mi rezystancję uziomu tylko 0.8Ω
    Czy to jest realny wynik w takiej sytuacji jak moja?
    Czy gdzieś robię jakiś błąd?
    Jakie odległości powinno sie stosować między sondami pomiarowymi a badanym uziomem? Zakładałem po te 20 + 20m, gdyż ... tyle minimum wyczytałem w literaturze na ten temat.
    Dodam, że już od kilku dni nic nie padało u mnie.

Pozdrawiam!
    Marek
    wola
    Level 26  
    Witam. Może nie miałeś rozłączonych innych złącz tego uziomu.
    mkos1
    Level 29  
    Standartowo odłaczyłem część co idzie mi na dach i przyłżczałem się to tego co wystaje z ziemi.
    Jak innaczej miałbym to porozłączać?
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Ale czy rozłączyłeś "część" czyli wszystkie linie odprowadzające od bednarek z tego obiektu czy tyko tą jedną badaną?
    mkos1
    Level 29  
    Łukasz-O wrote:
    Ale czy rozłączyłeś "część" czyli wszystkie linie odprowadzające od bednarek z tego obiektu czy tyko tą jedną badaną?

Odpinane było "po kolei".
    Przy okazji okazało się, które uziomy są do naprawy (rezystancje w zakresie np. 150Ω :D)
    kelektro25
    Level 10  
    Witam

Przy stosowaniu IMU należy zwrócić uwagę która sonda gdzie jest podłączona gdyż inaczej wyniki pomiarów będą z błędem w dokumentacji należy sprawdzić do jakiego zacisku musi być podłączona sonda wbita bliżej a do jakiego sonda wbita dalej. Odległości sąd od miernika muszą być tak ustalone aby ta dalsza była dwa razy dalej od tej pierwszej. Ja też miałem taki przypadek że podczas pomiarów instalacji odgromowej miałem rezystancję uziomu 1Ω . Myślałem także że to jakiś błąd bo to był stary budynek i pożyczyłem od kolegi Sonel-owski miernik do uziomu i wyszło także tyle samo +- 0,3Ω. Okazało sie zę tą odgromówkę robili jeszcze Niemcy a jak oni coś zrobią to na lata:D. Także wszystko możliwe proponuje wykonać pomiary jakimś innym miernikiem jeśli jest taka możliwość.

Pozdrawiam
    Łukasz-O
    mkos1 wrote:

Odpinane było "po kolei".
    Przy okazji okazało się, które uziomy są do naprawy (rezystancje w zakresie np. 150Ω :D)

Kolego nie wiem czy się dobrze rozumiemy, powinieneś odłączyć wszystko od uziemienia czyli całą instalacje odgromową, cały obiekt i dopiero mierzyć poszczególne uziomy. Jest to jeden z najtrudniejszych pomiarów.
    wola
    Level 26  
    mkos1 wrote:
    Standartowo odłaczyłem część co idzie mi na dach i przyłżczałem się to tego co wystaje z ziemi.
    Jak innaczej miałbym to porozłączać?

Witam.Ale piszesz że masz również do tego przyłączone inne urządzenia (....Dookoła budynku mam (teoretycznie) zakopany otok z bednarki stalowej, do którego dołaczone są wszystkie zwody jak i też instalacja wewnątrz budynku (maszyny, zbiorniki, transformatory itd....).
    Pytanie czy to przy pomiarze było rozłączone.
    Zresztą wyrażnie napisał o tym kol.Łukasz-O.
    EAndrzej
    Level 21  
    Niestety same mierniki tu nie pomogą. Widać wyraźnie brak wiedzy – szczególnie zasad budowy układów sieciowych oraz podstaw elektrotechniki – oraz brak doświadczenia – bezcenne - u kol. mkos1, który zabrał się za pomiary – ciekawe czy ma uprawnienia i przez kogo wydane –tak na marginesie.
    Co do potrzeby rozłączenia wszystkich złącz (oczywiście nie na dachu) to fakt, iż będzie to niezbędne w opisanym przypadku ale to też nie wszystko dla poprawnego przeprowadzenia pomiarów ale nie wszystko naraz bo kol. mkos1 kompletnie się zagubi nie rozumiejąc podstaw.
    mkos1
    Level 29  
    Witam!
    Dzięki za wypowiedzi!

:arrow:EAndrzej - dla Twojej informacji: nie mam uprawnień pomiarowych. A czy to jest jakąś przeszkodą aby je dla siebie samego wykonać?
    Pomiary chciałem zrobić aby wiedzieć z grubsza jak wygląda sytuacja z uziomami - nic nie mówiłem, ze mam zamiar tworzyć jakikolwiek protokół z tych pomiarów!
    Poza tym .... to jest Forum - napisałem ten temat bo miałem nadzieję na jakies konstruktywne wyjaśnienie co ew. robię źle. Wybacz ale ... nikt nie jest wszechwiedzący. Ja nie znałem zbytnio tego zagadnienia więc zadałem pytanie na Forum aby osoby o większej wiedzy w tej kwestii mi cos doradziły.
    Przecież nie myli się tylko ten co nic nie robi!

:arrow:kelektro25 - napewno miernik zapinany był tak jak być powinien i zaciski nie były pomylone.

Może dokładniej opiszę jak jest zrobiona u mnie instalacja bo chyba nie do końca się rozumiemy.
    Teoretycznie dookoła budynku mam zakopana bednarkę, która łączy się z instalacją odgromową i też wewnętrznymi instalacjami uziemiającymi do której dołaczone są maszyny, zbiorniki, zbrojenia konstrukcji itd.
    Podczas pomiarów rozłączane były złącza miedzy częścią idącą do ziemi a częścią pozostałą (odgrom lub bednarka idąca na halę) a miernik przyłaczany był do tej części, która idzie do ziemi.
    Przy okazji okazało się, że kilka uziomów jest całkowicie do poprawy, gdyż wartości zmierzone były duuuuże (jeden nawet ok. 200Ω!).

Czy z waszych wypowiedzi ma wynikać, że powinienem rozłączyć WSZYSTKIE złącza do uziomów aby poprawnie wykonać pomiar?

Pozdrawiam!
    Marek
    Łukasz-O
    mkos1 wrote:

(...)Czy z waszych wypowiedzi ma wynikać, że powinienem rozłączyć WSZYSTKIE złącza do uziomów aby poprawnie wykonać pomiar?

Pozdrawiam!
    Marek

Tak, Kolego musisz rozpiąć wszystko łącznie z połączeniami wyrównawczymi wewnątrz hali - co tylko możesz i dopiero przystąpić do pomiarów poszczególnych uziemień. Owszem czasem dopuszcza się nie rozpinanie wszystkiego ale tyko wtedy jeśli jest to niemożliwe. W tym przypadku należy mierzyć uziom w kilku kierunkach ale z doświadczenia wiem, że pomiar będzie średnio prawdziwy :|
    Pisałem wcześniej, że jest to bardzo trudny pomiar, często obarczony błędem, nawet nieświadomym. Na wynik pomiaru wpływa w zasadzie wszystko, rezystywność gruntu, rodzaj, pogoda i wiele wiele czynników ubocznych. Tu niestety można książkę napisać.

Bardzo dobrze o Tobie świadczy, że sam dla siebie chcesz zmierzyć i dążysz uparcie do celu.
    Mieszane, czyli duże i małe wartość rezystancji mogą (ale nie muszą) oznaczać uziom mieszany. Mówiąc po chłopsku trochę otoku trochę szpilek. Tak naprawdę nie wiesz co zrobili ludzie którzy mieli naprawiać uziemienie. Może po prostu powbijali szpilki ( po co się męczyć ;) ) napisali protokół i się zabrali.
    mkos1
    Level 29  
    Łukasz-O wrote:
    ....
    Mieszane, czyli duże i małe wartość rezystancji mogą (ale nie muszą) oznaczać uziom mieszany. Mówiąc po chłopsku trochę otoku trochę szpilek. Tak naprawdę nie wiesz co zrobili ludzie którzy mieli naprawiać uziemienie. Może po prostu powbijali szpilki ( po co się męczyć ;) ) napisali protokół i się zabrali.

Wiesz - budynek ma juz jakieś prawie 30 lat a poprzednia firma co tutaj była po prostu padła tak więc nie znam przeszłości jak wyglądała konserwacja uziomu.
    W jednym miejscu odkopaliśmy go nieco w celu dorobienia dodatkowego połaczenia i .... ten otok jest tylko "teretyczny" bo akurat w tym miejscu tylko doszukaliśmy się bednarki, która gdzieś w jedną stronę ściany idzie a napewno w drugim kierunku już nie było nic.
    W celu uziemienia punktu neutralnego strony nn transformatorów nie było w tym miejscu zupełnie żadnego otoku w ziemi więc ... daliśmy siatkę z bednarki 3 x 3m + kilka 2m sond wbitych w ziemię.
    pomiar tego wykazał nam jakieś ok 4Ω więc ... chyba tez nie jest najgorzej.

Ale tak czy innaczej dzięki za cenną wskazówke w kwestii odpinania wszystkich uziomów.

Pozdrawiam!
    Marek