Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

cyrkulacja cwu, woda zimna - ciepła - zimna - itd.

abwg 30 Paź 2008 08:33 10043 25
  • #1 30 Paź 2008 08:33
    abwg
    Poziom 13  

    No właśnie, mam cyrkulację cwu i problem polegający na tym, że czasem woda leci na przemian ciepła i chłodna. Na schemacie podłączenia zasobnika nie mam żadnego zaworu zwrotnego, ale czy czasami nie powinno go być na powrocie cyrkulacji? Jeżeli tak to jaki zastosować? Zwykły? Nie mam pompki cyrkulacyjnej ponieważ woda sama mi ładnie krąży. Niestety non stop :|. Z czasem muszę pomyśleć o jakimś zaworze i programatorze czasowym.

    Mam ten wymiennik:
    http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze...y/wymienniki-quattro-wiszace/menu-id-113.html

    1 25
  • #3 30 Paź 2008 23:54
    Pacific TDI
    Poziom 11  

    A gdzie ten zawór zwrotny jest? Bo rozebrałem Duvala c23 i po złożeniu nie mam obiegu. Może coś namieszałem z tym zaworem zwrotnym?
    Ewentualnie jak on wygląda.

    0
  • #4 31 Paź 2008 07:28
    abwg
    Poziom 13  

    mirrzo napisał:
    Bez zaworu zwrotnego i oczywiście pompy, cyrkulacja NIE DZIAŁA
    Działa, może słabiutko ale działa. Po rozgrzaniu bojlera powrót z cyrkulacji robi się ciepły po jakimś czasie więc działa. Pytanie tylko czy jak wstawię zawór zwrotny to czy nie będzie on stawiał takiego oporu, że cyrkulacja (naturalna) przestanie działać. Nie wiem jak jest zbudowany zawór zwrotny. Różnicowy ma kulkę a zwrotny?

    0
  • Pomocny post
    #5 31 Paź 2008 07:40
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Zawór zwrotny podparty jest sprężyną, zatem cyrkulacja całkowicie stanie.
    Różnicowy ma kulkę, która zamyka przepływ w momencie wymuszenia ruchu wody przez pompę, ale w cyrkulacji nie stosuje się tego zaworu i rozwiązania.

    0
  • #6 31 Paź 2008 07:47
    abwg
    Poziom 13  

    Kijowo :|. Więc muszę pomyśleć o pompce na przyszłość. Są jakieś tanie i dobre pompki do cyrkulacji? :)

    0
  • #7 31 Paź 2008 07:53
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Te, przeznaczone do cyrkulacji, niestety kosztują.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Chociaż sprawdzałem na Allegro, a tam ceny nawet, nawet. Tylko zwróć uwagę, żeby była do c.w.u.

    0
  • #8 31 Paź 2008 08:04
    abwg
    Poziom 13  

    Cytat:

    Chociaż sprawdzałem na Allegro, a tam ceny nawet, nawet. Tylko zwróć uwagę, żeby była do c.w.u.

    Myślisz, że warto ryzykować z używanymi grundfosami lub wilo? Czy te pompy mają z regułu wbudowane zawory zwrotne?

    0
  • #9 31 Paź 2008 08:13
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Używane ???
    Nie ryzykowałbym za kilkanaście PLN.
    Kup nową, będziesz miał 2 letnią gwarancję. Zawory zwrotne to rzadka rzecz w pompach.
    Jeszcze: dobierz ją pod względem podnoszenia słupa wody.

    0
  • #10 31 Paź 2008 08:19
    abwg
    Poziom 13  

    mirrzo napisał:

    Jeszcze: dobierz ją pod względem podnoszenia słupa wody.

    Może to głupie pytanie ale czy wysokość słupa wody mierzy się od pompy do najwyższego punktu gdzie ma docierać woda, czy cyrkulacja?

    0
  • #12 02 Lis 2008 08:55
    William Bonawentura
    Poziom 31  

    abwg napisał:
    mirrzo napisał:

    Jeszcze: dobierz ją pod względem podnoszenia słupa wody.

    Może to głupie pytanie ale czy wysokość słupa wody mierzy się od pompy do najwyższego punktu gdzie ma docierać woda, czy cyrkulacja?


    Nie. "Wysokość podnoszenia" to maksymalne ciśnienie pompy przy zerowym wydatku. Liczysz straty ciśnienia w instalacji ciepłej wody i cyrkulacji, określasz jaką chciałbyś mieć szybką wymianę i z tego dobierasz pompę.

    0
  • #13 02 Lis 2008 10:30
    adboss
    Poziom 12  

    Witam.Temat poruszany wbrew pozorom jest bardzo istotny zwłaszcza dla Twojej wygody i kieszeni.Pierwsza sprawa-dziwi mnie,że nikt nie doradził zamontowania zaworu zwrotnego "grawitacyjnego"tzw.klapowy.oczywiście istotne jest to gdzie i w jakiej pozycji jest zamontowany.Inna opcja to zamontowanie dodatkowego zaworu strefowego np.HP2,który sterowany czasowo odetnie przepływ przy braku zapotrzebowania na cw.
    Inny bajer to czujniki ruchu np.kuchnia,łazienka które przy wejściu do pomieszczeń uruchamiają pompkę cyrkulacyjną.
    Co do wielkości pomp-zejdzmy na ziemię ,wystarczy grundfoss lub leszno
    w standandzie. Pozdrawiam.

    0
  • #14 02 Lis 2008 10:52
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Standardem jest każda pompa, więc spróbuj wsadzić pompę o wysokości podnoszenia 0,5 m do domu jednorodzinnego , który ma tylko piwnicę, parter i jedno piętro.

    0
  • #15 02 Lis 2008 11:11
    adboss
    Poziom 12  

    W zasadzie to zadam pytanie dla MIRZZO czy ma świadomość co to jest pompka cyrkulacyjna? Rada jest dla inwestora prosta-najmniejsza pompka cyrkulacyjna firm jakie doradzałem oczywiście do ciepłej wody,a nie do co chodzi o materiał z jakiego jest wyk.i parametry Pozdrawiam

    0
  • #16 02 Lis 2008 18:50
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    William Bonawentura napisał:


    Nie. "Wysokość podnoszenia" to maksymalne ciśnienie pompy przy zerowym wydatku. Liczysz straty ciśnienia w instalacji ciepłej wody i cyrkulacji, określasz jaką chciałbyś mieć szybką wymianę i z tego dobierasz pompę.


    Jednak sprowadza się to do tego samego

    0
  • #17 03 Lis 2008 09:04
    abwg
    Poziom 13  

    adboss napisał:
    nikt nie doradził zamontowania zaworu zwrotnego "grawitacyjnego"tzw.klapowy.oczywiście istotne jest to gdzie i w jakiej pozycji jest zamontowany.

    Jak powinien być zamontowany?
    Czy bez pompki będzie przepuszczał wodę w cyrkulacji "samoczynnej"?
    Czy są dostępne w jakichś sensownych pieniądzach? Z tego co widziałem to wszędzie grubo ponad 100 zł.

    adboss napisał:
    Inna opcja to zamontowanie dodatkowego zaworu strefowego np.HP2,który sterowany czasowo odetnie przepływ przy braku zapotrzebowania na cw.

    Ale plus wyżej wymieniony zawór?

    0
  • #18 03 Lis 2008 18:13
    William Bonawentura
    Poziom 31  

    mirrzo napisał:
    William Bonawentura napisał:


    Nie. "Wysokość podnoszenia" to maksymalne ciśnienie pompy przy zerowym wydatku. Liczysz straty ciśnienia w instalacji ciepłej wody i cyrkulacji, określasz jaką chciałbyś mieć szybką wymianę i z tego dobierasz pompę.


    Jednak sprowadza się to do tego samego


    Chyba żartujesz. Możesz mieć instalację w domku parterowym gdzie będzie potrzebna pompa 10m i budynek 20m gdzie wystarczy pompa 4m. Wysokość instalacji nie ścisłej korelacji z wielkością pompy

    0
  • #20 04 Lis 2008 07:36
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze

    Bonawentura ma rację. Wysokość podnoszenia pompy to opory instalacji jakie jest w stanie pokonanać, a nie wysokość instalacji. Woda w rurach już jest i nie trzeba jej nigdzie "podnosić", tylko spowodować jej krążenie, do czego nie jest potrzebna wysokość podnoszenia = wysokości instalacji.

    0
  • #21 04 Lis 2008 07:48
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Wysokość pionowa, czy "wysokość pozioma"(jak to powiedziała Błochowiak), jeden ... wiadomo w czym rzecz, mówimy tu o domku jednorodzinnym, a nie o rozwlekłym molochu.

    0
  • #22 05 Lis 2008 22:56
    pablo 40
    Poziom 14  

    mauri_b napisał:
    Bonawentura ma rację. Wysokość podnoszenia pompy to opory instalacji jakie jest w stanie pokonanać, a nie wysokość instalacji. Woda w rurach już jest i nie trzeba jej nigdzie "podnosić", tylko spowodować jej krążenie, do czego nie jest potrzebna wysokość podnoszenia = wysokości instalacji.

    W piętrowym domku owszem, ale spróbuj tego samego w 10 piętrowym!
    Powodem przemiennej temperatury CWU jest odkręcenie którejkolwiek baterii przy zlewie lub umywalce w pozycji pół na pół. Instalacja CWU z cyrkulacją powinna być wyposażona w mieszacz, i po problemie. Lub baterie termostatyczne ale przy wszystkich odbiornikach. Acha i jeszcze jedno, ostatnio kupiłem ładniutką pompkę cyrkulacyjną CWU wyposażoną w zaworek zwrotny i sterownik/ timer, o średnicy DN ½".

    0
  • #23 24 Lis 2008 07:48
    abwg
    Poziom 13  

    Panowie,
    kupiłem już pompkę grundfos 15-14B (wysokość podnoszenia 1,2 m). Cyrkulacja u mnie wygląda mniej więcej jak na załączonym rysunku z tym, że ponad stropem jest oczywiście trochę bardziej rozbudowane. Nie chciałbym popełnić błędu z umiejscowieniem pompki. Oczywiście umieszczę ją na powrocie pod stropem ale czy mogę ją umieścić w dowolnym punkcie? Nawet najniższym? Niby wg tego co się orientuję to nie będzie miało to najmniejszego znaczenia ale ta wysokość podnoszenia jakoś mnie przestrasza.

    cyrkulacja cwu, woda zimna - ciepła - zimna - itd.

    0
  • Pomocny post
    #24 24 Lis 2008 07:52
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze

    Nie bój się, będzie OK, instalacja jest pod ciśnieniem, także wysokość podnoszenia 1,2 m nie ma tu znaczenia - ta pompka obsługuje 99% cyrkulacji w budynkach jednorodzinnych i jest OK. Dodaj jeszcze filtr 1/2" i zawór kulowy przed pompą.

    0
  • #25 24 Lis 2008 09:54
    abwg
    Poziom 13  

    mauri_b napisał:
    Nie bój się, będzie OK

    Czyli mogę ją zamontować w dowolnym miejscu na powrocie z cyrkulacji, nawet w najniższym?

    0