Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP LJ 1018 zacięcie papieru

kazsys 30 Paź 2008 14:11 5624 25
  • #1 30 Paź 2008 14:11
    kazsys
    Poziom 13  

    Witam
    Mam taki problem. Podczas wydruku papier zatrzymuje się na rolkach wyjściowych (ok 1cm przed końcem papieru) Oczywiście drukarka wyrzuca komunikat o zacięciu. Czasami kartka wyjdzie do końca ale komunikat o zacięciu też się pojawia. Wymieniłem czujnik papieru (feeder assy) bo był dość mocno wytarty ale problem pozostał. Reszta czujników wygląda ok
    Co jest grane?

    0 25
  • #2 30 Paź 2008 15:50
    tadik1

    Poziom 15  

    Może zatrzymuje się folia grzałki.

    0
  • #3 30 Paź 2008 16:47
    kazsys
    Poziom 13  

    Przez grzałkę papier przechodzi bez zacięć

    0
  • #4 30 Paź 2008 16:59
    Tomek H
    Poziom 28  

    kazsys napisał:
    Wymieniłem czujnik papieru (feeder assy) bo był dość mocno wytarty ale problem pozostał. Reszta czujników wygląda ok


    Jak czujnik mógł być dość mocno wytarty? Może raczej mówisz fladze czujnika?
    Wszystkie czujniki na początek należy porządnie wyczyścić.
    Polecam sprężone powietrze do tego :D

    Pozdrawiam

    0
  • #5 30 Paź 2008 19:31
    endriuf
    Spec od drukarek

    A może mu chodziło o rolkę albo separator

    0
  • #6 30 Paź 2008 20:41
    tadik1

    Poziom 15  

    Masz jakieś "opóźnienie" przejścia papieru. Może to być spowodowane przystawaniem folii fusera i nie oznacza to zacinania w fuserze. Poprostu papier zbyt długo blokuje czujnik za fuserem. Wymiana czujników i czyszczenie napewno nie pomoże.

    0
  • #7 31 Paź 2008 09:06
    kazsys
    Poziom 13  

    Oczywiście pisząc o czujniku miałem na myśli flagę :-) Wszystkie czujniki
    wyczyszczone i sprawdzone. Folia się nie przycina. Profilaktycznie wymieniłem na nową (stara była lekko naderwana) Uprzedzając pytania smar też wymieniłem. Folia obraca się lekko bez jakichkolwiek zacięć.
    Dalej jest to samo, papier zatrzymuje się na ok 1cm przed końcem
    Dodam jeszcze że rolka i separator też jest nowy

    P.S. Porównałem czas kręcenia wałków z 1015. Tu wałki kręcą się ok 2-3 sek dłużej

    0
  • #8 31 Paź 2008 18:30
    jac1980
    Poziom 16  

    głupie pytanie ale dla pewności czy format papieru ustawiony w drukarce i rzeczywisty są zgodne?

    0
  • #9 03 Lis 2008 09:36
    kazsys
    Poziom 13  

    Podobno nie ma głupich pytań ;-)
    Ustawiony jest format A4

    0
  • #10 03 Lis 2008 10:57
    fuser
    Poziom 23  

    nie wiem czy to coś pomoże, ale fuser 1018 jest inny niż 1010/1012/1015. Mianowicie ma dwie flagi na wyjściu...

    0
  • #11 03 Lis 2008 11:48
    kazsys
    Poziom 13  

    No właśnie, chciałem podmienić do testu ale nie pasuje. Ale to raczej nie to. Przyjrzałem się dokładnie. Na pewno to nie wina folii.

    0
  • #12 03 Lis 2008 13:42
    laserjack

    Poziom 31  

    Sprawdz zebatke gumową na wałku dociskowym w fuzerze, czy się nie odkleiła lub nie wytarła.

    0
  • #14 04 Lis 2008 10:23
    kazsys
    Poziom 13  

    Niestety nie wiem jak sprawdzić ilość wydrukowanych stron
    Co do gumowej zębatki, sprawdzana, to nie to

    0
  • #15 04 Lis 2008 12:45
    fuser
    Poziom 23  

    w sterowniku drukarki - właściwości - konfiguruj - kliknij na logo HP

    0
  • #16 04 Lis 2008 13:09
    kazsys
    Poziom 13  

    Liczba stron:81460

    0
  • #17 05 Lis 2008 22:27
    slajas
    Poziom 21  

    moze docisk lub panewki docisu do wymiany

    0
  • #18 06 Lis 2008 18:07
    jac1980
    Poziom 16  

    a napisz jeszcze czy wydruk na kartce jest we właściwym miejscu tzn czy nie zaczyna za bardzo u góry lub za nisko?

    0
  • #19 12 Lis 2008 16:24
    kazsys
    Poziom 13  

    Przejrzałem raz jeszcze cały piec. Wszystko jest ok. Wydruk na kartce nie jest przesunięty. Wszystko działa jak należy poza jednym. Jak pisałem wcześniej rolko kręcą się o około 2 sek krócej niż w porównywanej 1015. Wygląda na to że elektronika za wcześnie wyłącza silnik

    0
  • #20 12 Lis 2008 16:28
    laserjack

    Poziom 31  

    Podmienił bym jeszcze czujnik.

    0
  • #21 12 Lis 2008 19:52
    fuser
    Poziom 23  

    kazsys napisał:
    Wygląda na to że elektronika za wcześnie wyłącza silnik

    Takie usterki raczej się nie zdarzają. W tym modelu w ogóle to jakaś dziwna przypadłość 8-O Obetnij kartkę i zobacz co z tego wyniknie :wink:
    Według mnie to coś nie tak z tym fuserem. Czasem "na zimno" wygląda na OK, ale w maszynie nie chce poprawnie działać.
    Miałem takie przypadki, że podzespoły nie wyglądały na "wyjarane", ale przy przejściu kartki zacinały. Odgłos był jakby papier o coś "szurał". Przebieg 80k to już bardzo dużo. Fakt, że widziałem taką co miała 293000. Prawie spadłem wtedy z krzesła :lol:

    0
  • #22 13 Lis 2008 09:07
    kazsys
    Poziom 13  

    Po przycięciu papieru o 1cm, wszystko działa jak należy (nic się nie zacina)

    0
  • #23 20 Lis 2008 15:39
    dante85
    Poziom 10  

    Witam
    Wymieniłem trochę takich folii i spotkałem się z takim problemem. I bynajmniej nie chodziło o jakieś uszkodzenie elektroniczne, mechaniczne, zepsute czujniki, piórka czy zużyty teflon. Sprawa była dość banalna, tzn kartka w wyniku zatłuszczenia folii i wałka dociskowego, ślizgała się. Czasami palcami czasami smarem, który nałożony był na grzałkę a podczas zakładania folii osadził się na wierzchniej warstwie minimalnie, ale po drukowaniu dodatkowo został rozprowadzony. Naturalnie tez mógł być zatłuszczony od kartek jeśli były one narażone na wilgoć albo w bliżej mi nie znany sposób.
    Przez to papier dłużej przechodził przez fuser, albo czasami nawet nie przechodził zacinając się w postaci harmonijki.
    Pomagał płyn do mycia naczyń. Tzn czyściłem dokładnie folie teflonową oraz wałek dociskowy i składałem ponownie uważając na to aby ponownie smar nie zrolował się na folii, a jak był jakiś nadmiar to usuwałem suchą chusteczką albo jakimś papierem. Oczywiście najlepiej zakładać w rękawiczkach jednorazowych.

    Pozdrawiam

    1
  • #24 20 Lis 2008 16:36
    kazsys
    Poziom 13  

    Też trochę wymieniłem takich folii. ;-)
    Zawsze wszystko dokładnie czyszczę grzałkę z ewentualnych resztek smaru.
    Jak pisałem wcześniej, to nie jest wina ślizgania się folii.
    Obstawiam elektronikę, bo porównywałem czasy załączania się silnika poboru papieru z modelem 1015 (taki miałem na warsztacie) Różnica jest dość znaczna, 2 sekundy. Sprawdzałem kilkakrotnie i za każdym razem pomiar był identyczny

    0
  • #25 10 Maj 2010 16:14
    anty35
    Poziom 26  

    Witam czy ktoś już wpadł na jakiś pomysł bo akurat mam taki sam problem ?

    0
  • #26 12 Maj 2010 17:22
    anty35
    Poziom 26  

    Dziś właśnie sprawdziłem z piecem z drugiej drukarki i wszystko zagrało -to wina rolki dociskowej bo folia i łożyska wałka dolnego były wymienione.

    0