Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica 24 na 48 do wzm audio

xysio_ 31 Oct 2008 19:13 1443 2
    xysio_
    Level 18  
    Pobudzony informacją że istnieją przetwornice do car audio zacząłem szukać przetwornicy którą można by zastosować do zwykłego audio, niestety nie znalazłem niczego użytecznego więc mam pytania.
    1.Czy jest możliwe zbudowanie przetwornicy audio 2x24 do 2x48 o mocy 200~250W
    2.Jeśli tak to jaki będzie przybliżony koszt budowy
    Wiech54
    Level 20  
    Jest możliwe jak najbardziej.Gotowy do złożenia układ wraz z opisem znajdziesz w Nowym Elektroniku .Na ostatnich stronach są wyszczególnione kity które można u nich zamówić i podane są ceny.To tyle jeżeli chodziło by o przetwornicę z 12(24)V na inne napięcie.
    To jedno.
    Druga sprawa to nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.Jeżeli chcesz przetworzyć napięcie w domowym sprzęcie audio z 2x24V na 2x48V to nie bardzo widzę w tym sens bo aby uzyskać przez to większą moc musiałbyś użyć odpowiednio większej mocy transformatora sieciowego a wtedy lepiej kupić gotowy transformator o odpowiednim napięciu wyjściowym i odpowiedniej mocy.W ten sposób unikniesz niepotrzebnych strat mocy na przetwarzanie napięcia z 2x24 na 2x48V ponieważ przetwornice nie mają niestety 100% sprawności.
    Nie wiem czy o to ci chodziło ale jeżeli nie to uściślij zadane pytanie.Po co chcesz stosować przetwornicę.
    xysio_
    Level 18  
    wielkie dzięki za odpowiedź,niestety zadając pytanie nie pomyślałem o mocy toroida :/