Witam,pacjent renault laguna 2,0 8v 2000r przebieg ok 120tyś po autostradach ,niemieckich ale z przyczepką podłodziową jazda emerycka .ale jak znam życie po dupie skrzynia dostała skrzynia Dp0 ,korek spustowy podwójna śróba,pod kompa nie podpinałem jeszcze ale objawy takie czy zimny czy ciepły bez różnicy ,włącza się tryb awaryjny
jezeli ruszymy na D z małą ilością gazu to do około 20km/godz jest ok powyżej tej prędkości tryb awaryjny ,wyłączyć trzeba samochód i powtórka ,,jezeli ruszę na poz 1,zmienię ręcznie na 2 pózniej na 3 rozpędzę do ok 70km/godz i pózniej D czyli zapnie 4 to jak nie przekroczy 90km/godz to jedzie ok i obroty niskie ,jak przekroczy 90 tryb awaryjny się włączy,na 1 jak dam buta ostro przy ruszaniu to objaw jest taki jak w skrzyni manualnej bym przy wcisniętym gazie wciskał i puszczał sprzęgło na pierwszym biegu zapina i rozpina czyli szarpie ale z odstępami 2 3 sek,
olej czysty ,samochód ciągał wczesniej na zachodzie przyczepkę bo ma hak
jak się rozpędzi w trybie awaryjnym pow 90 km zapnie jak by nadbieg takby z 3 na 4,jaksię jedzie 90km i pusci gaz po obroty spadają wolno razem z predkoscią pewnie lock dobry
pozatym troszkę się slizga ale troszkę ,przyjechała prawie 900km,pierwsze 50km w trybie awaryjnym ,pózniej opanowana jazda 1 ,2,3,i D max 85km/godz,
prowadzę warsztat ale mechanika silników i blacharka skrzynie automaty sam to 2 rozebrałem w swoich samochodach i złożyłem jezdzą do tej pory (voyager 3biegowy (31TH A670) i mercedesa 5biegów 722.5,tarczki panewki i uszczelnienie
Ma ktoś pomysł co to może być ,,przyjmuję jeszcze wersje wymiany na manuala,bo kupno drugiej całej laguny,, fakt że zardzewiałej ale za 800zł ze sprawną skrzynią manualną i kwestia przełożenia jednak wolałbym tą naprawić bo oprócz skrzyni jest w idealnym stanie i była by w oryginale
PS:
sam chce zrobić bo z voyagerem pojechałem do 3 Dużych warsztatów w Wawie (mają też częsci )objawy były takie ze na D nie ruszał wogóle ale z jedynkii dalsza zmiana ręcznie 1,2,3 jechał bez problemu
i na dziędobry wołali Panie naprawa 4,5tyś do 6tyś aaw voyager wart 1tyś zł
rozebrałem ,wymieniłem tarczki ,pękniętą taśmę i olej ,uszczelniłem koszt 670zł zrobił już 90tyś i tylko wymiana oleju co 30tyś km i jest bdb
Witam wyszły takie błędy
czujnik obrotów skrzyni biegów wejsciowy
czujnik obrotów skrzyni biegów wyjsciowy
regulacja cisnienia oleju
czujnik położenia dzwigni