Gdzie w tej skrzyni znajduje się czujnik temperatury oleju ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremateusz998877 wrote:Ktoś wspomniał, że wymiana oleju w tej skrzyni powinna nastąpić co 30kkm, więc już masz mega opóźnienie.Przebieg 185000km(na99% olej nigdy nie był zmieniany) i zastanawiam się czy spróbować zrobić dynamiczną wymianę oleju czy od razu jechać do macherów od ASB(co mi się nie uśmiecha).
Jericho24 wrote:Ktoś wspomniał, że wymiana oleju w tej skrzyni powinna nastąpić co 30kkm, więc już masz mega opóźnienie.
Sam jeżdżę ZF 5HP19, gdzie wymiana zalecana jest pomiędzy 60-80kkm, a pierwszą statyczną zrobiłem przy ok 208kkm, oraz kolejną wymuszoną awarią 1szt elektrozaworu przy ok 228kkm. Do dzisiaj najechane 281kkm i działa tak samo jak przed pierwszą wymianą.
Reasumując: spróbować u Ciebie warto spróbować, aczkolwiek często czytałem, że sama wymiana oliwy nie wiele pomagała.
kristover wrote:Zacznij od oleju - jego prawidłowy poziom ma duże znaczenie.
Jericho24 wrote:Reasumując: spróbować u Ciebie warto spróbować, aczkolwiek często czytałem, że sama wymiana oliwy nie wiele pomagała.
sanfran wrote:Jericho24 wrote:Reasumując: spróbować u Ciebie warto spróbować, aczkolwiek często czytałem, że sama wymiana oliwy nie wiele pomagała.
Zeszłej zimy wymieniałem olej, poszło 3x w partiach po 2.5l.
Jak na zimnym rozruchu skrzynka szarpała tak i szarpie dalej.
kristover wrote:Wymienić olej to jedno, ale wlać go tyle ile być musi to drugie. Z tego co widziałem nie wielu mechaników robi to zgodnie z papierem.
Jeśli skrzynia nie ma innych uszkodzeń to na chłopski rozum przy niskich obrotach (czyli niskim ciśnieniu oleju) gdy jest go za mało będzie poszarpywać.
Przed wymianą oleju dolej najpierw nowego (bez spuszczania starego). Będziesz wiedział ile go wlazło i czy dużo brakowało.
Przydatna wiedza dla samego siebie.
kristover wrote:Wymienić olej to jedno, ale wlać go tyle ile być musi to drugie. Z tego co widziałem nie wielu mechaników robi to zgodnie z papierem.
Jeśli skrzynia nie ma innych uszkodzeń to na chłopski rozum przy niskich obrotach (czyli niskim ciśnieniu oleju) gdy jest go za mało będzie poszarpywać.
Przed wymianą oleju dolej najpierw nowego (bez spuszczania starego). Będziesz wiedział ile go wlazło i czy dużo brakowało.
Przydatna wiedza dla samego siebie.
kristover wrote:Napisz co i jak ....
mateusz998877 wrote:Jestem po wizycie w warsztacie zajmującym się automatami i wygląda to następująco:
Dla przypomnienia:
Na zimnym silniku skrzynia działała dobrze, ale jak już się rozgrzała to szarpania przy zmianie biegów i przeciągania biegów. Doszło do tego, że jak jechałem do serwisu to na ekspresówce na dwójce poszedłem do odcięcia bo skrzynia nie chciała zmienić biegu. No i oczywiście błąd skrzyni po ~10km i na kompie coś w stylu "niskie ciśnienie oleju".
Serwis dokonał następujących zabiegów:
Wymiana dwóch głównych elektrozaworów - lock-up oraz ciśnieniowy - lock-up w ogóle mi się nie zapinał, jechałem 130km/h i skrzynia ślizgała - spalanie było dość wysokie.
Dodatkowo została wyjęta płyta sterująca(czy jak to się tam zwie) i dokładnie przeczyszczona, wymyta. Dodatkowo miałem mało oleju, po założeniu miski i nowej uszczelki weszły 4 litry.
Po tym zabiegu auto dostało nowego życia - zero szarpnięć, jazda jest cholernie przyjemna. W moim wypadku olej nie wyglądał źle - nie było opiłków i nie był upalony więc skrzynia nie była zrzucana.
Po przejechaniu 30km spalanie spadło z 15,6l na 13.2 i sądzę, że nadal będzie spadać.
Najlepsze na koniec - całość wyniosła mnie 1200zl BRUTTO gdzie w innych serwisach tyle netto życzą sobie za samą statyczną wymianę oleju oraz wymianę elektrozaworów, Im bliżej Warszawy tym ceny bardziej hardkorowe - jestem z południa Polski więc mam się z czego cieszyć. W razie jakichkolwiek pytań śmiało piszcie.
sanfran wrote:Kolego, ty nie podejrzewaj, ale sprawdź błędy skrzyni CLIPem. Tryb awaryjny moze sie pojawić nawet przy takiej głupocie jak awaria czujnika ABS.