Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

prostownik rozruchowy ZRS 400 T, nie chce się załączyć

elettrico 01 Nov 2008 16:38 2822 4
  • #1
    elettrico
    Level 12  
    jak wyżej nie chce sie załączyć prosze o pomoc ewentualnie o schemat
  • #3
    jero22
    Level 13  
    Napisz coś więcej,sprawdzałeś napięcie za bezpiecznikami,ewentualnie na uzwojeniu pierwotnym po przełączeniu wyłącznika głównego i ustawieniu żądanego napięcia wtórnego.Gdy napięcie występuje na wejściu uzwojenia pierwotnego może być uszkodzona płytka sterownicza,lub przekaźnik chyba R 15 ale nie jestem pewien,sprawdź go czy przy sterowaniu klapie,może mieć zaśniedziałe styki,lub być uszkodzony.
    Napisz co sprawdziłeś .
  • #4
    elettrico
    Level 12  
    jero22 wrote:
    Napisz coś więcej,sprawdzałeś napięcie za bezpiecznikami,ewentualnie na uzwojeniu pierwotnym po przełączeniu wyłącznika głównego i ustawieniu żądanego napięcia wtórnego.Gdy napięcie występuje na wejściu uzwojenia pierwotnego może być uszkodzona płytka sterownicza,lub przekaźnik chyba R 15 ale nie jestem pewien,sprawdź go czy przy sterowaniu klapie,może mieć zaśniedziałe styki,lub być uszkodzony.
    Napisz co sprawdziłeś .




    grzeje sie jeden z oporników przy tyrystorze
  • #5
    jero22
    Level 13  
    To może świadczyć o uszkodzeniu tyrystora lub jednego z uzwojeń.Napisz czy na zakresie 12V i 24V dzieje się tak samo i czy sprawdzałeś napięcia. Nie wiem nawet czy pracuje na jałowym,czy dopiero przy odpalaniu nie pracuje.
    Zmierz jak możesz napięcie przed tymi tyrystorami,jeśli jest dobre na obu zakresach to tyrystor padł.Jeśli mierzysz bez akumulatora to na każdym zakresie będzie dużo większe niż powinno,ja się z czymś takim spotkałem.
    Napisz czy przekaźnik R15 pracuje,jeśli dobrze pamiętam to on jest zasilony z przed tyrystorów